Ρωσία-πλημμύρες: Οι αρχές του Όρενμπουργκ καλούν τους κατοίκους ορισμένων περιοχών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Ειδήσεις

Οι αρχές στη ρωσική πόλη Όρενμπουργκ κάλεσαν σήμερα τους κατοίκους να απομακρυνθούν αμέσως λόγω της απότομης αύξησης της στάθμης ποταμών που υπερχείλισαν λόγω του χιονιού που λιώνει.

Η στάθμη του νερού αυξάνεται επίσης ραγδαία σε μια άλλη ρωσική περιοχή –την Κουργκάν– και στο γειτονικό Καζακστάν οι αρχές ανέφεραν πως 100.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί μέχρι τώρα από τις εστίες τους, καθώς η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας οδήγησε στο λιώσιμο μεγάλων όγκων χιονιού και πάγου και προκάλεσε κατά τόπους πλημμύρες νερού και λάσπης.

Οι περιφερειακές αρχές κάλεσαν σε μαζική εκκένωση τμημάτων του Όρενμπουργκ, όπου κατοικούν μισό εκατομμύριο άνθρωποι. Ανέφεραν πως η στάθμη του ποταμού Ουράλη έχει φθάσει τα 11 μέτρα και 43 εκατοστά από 10,87 μέτρα μία ημέρα νωρίτερα και πως η κατάσταση τώρα είναι επικίνδυνη.

«Οι σειρήνες ηχούν στην πόλη. Δεν είναι άσκηση. Μαζική εκκένωση είναι σε εξέλιξη», ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης Σεργκέι Σαλμίν, στην εφαρμογή Teleghram.

«Η κατάσταση των πλημμυρών στο Όρενμπουργκ είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Τις τελευταίες δέκα ώρες, η στάθμη του νερού στον ποταμό Ουράλη έχει αυξηθεί κατά 40 εκατοστά και τώρα βρίσκεται στα 11,43 μέτρα. Υπάρχει κίνδυνος».

Κάλεσε τους κατοίκους να συγκεντρώσουν τα έγγραφα, τα φάρμακα και τα απαραίτητα πράγματά τους και να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο αναπληρωτής δήμαρχος του Όρενμπουργκ Αλεξέι Κουντίνοφ είχε δηλώσει νωρίτερα πως τουλάχιστον 360 σπίτια και σχεδόν 1.000 αγροτεμάχια πλημμύρισαν στη διάρκεια της νύχτας. Είπε πως η κατάσταση αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα και τα νερά να αρχίσουν να υποχωρούν σε δύο ημέρες.

Το χωριό Καμίνσκογε, στην περιφέρεια Κουργκάν, εκκενωνόταν επίσης σήμερα το πρωί αφού η στάθμη του νερού ανέβηκε στη διάρκεια της νύκτας κατά 1,4 μέτρο, ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας Telegram ο περιφερειακός κυβερνήτης Βαντίμ Σούμκοφ.

Το Καμίνσκογε είναι ένας οικισμός κατά μήκος του ποταμού Τομπόλ, ο οποίος διαρρέει επίσης την περιφερειακή πρωτεύουσα Κουργκάν, μια πόλη 300.000 κατοίκων. Ο Σούμκοφ δήλωσε ότι η Κουργκάν μπορεί να κατακλυσθεί από τα νερά μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι το νερό της πλημμύρας θα απλωθεί και ότι το έδαφος θα απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωσε ο κυβερνήτης προσθέτοντας ότι ένα φράγμα ενισχύεται στην Κουργκάν.

Στην Κουργκάν βρίσκεται ένα σημαντικό τμήμα του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος της Ρωσίας — ένα τεράστιο εργοστάσιο που παράγει οχήματα μάχης πεζικού για τον στρατό που έχουν μεγάλη ζήτηση στην Ουκρανία όπου ο ρωσικός στρατός επιτίθεται σε ορισμένες περιοχές.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν το εργοστάσιο, το Kurganmashzavod, έχει επηρεαστεί από τις πλημμύρες.
\

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tagged