Ν. Παπαθανάσης: Είμαστε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην επίτευξη των οροσήμων του Ταμείου Ανάκαμψης – «Ναι» της επιτροπής Οικονομικών στη κύρωση των Προσαρτημάτων του ΤΑΑ

Ειδήσεις

Υπέρ της κύρωσης των δύο προσαρτημάτων (α) στη Σύμβαση Χρηματοδότησης και (β) στη Δανειακή Σύμβαση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που έχουν συναφθεί μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας, τάχθηκε η πλειοψηφία της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. «Ναι» ψήφισε η ΝΔ, επιφυλάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά, η ΚΟ Σπαρτιάτες, η ΚΟ Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε.

Με το Προσάρτημα στη Σύμβαση Χρηματοδότησης του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπεται η διάθεση από την ΕΕ προς την Ελληνική Δημοκρατία μίας Πρόσθετης Χρηματοδοτικής Συνεισφοράς ποσού 4,7 δισ. ευρώ, περίπου. Με το Προσάρτημα στη Δανειακή Σύμβαση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπεται η διάθεση από την ΕΕ προς την Ελληνική Δημοκρατία Πρόσθετου Ποσού Δανείου ύψους 5 δισ. ευρώ.

Πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την επίτευξη των «οροσήμων» που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης βρίσκεται η χώρα μας, είπε στην τοποθέτησή του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Νικ. Παπαθανάσης. Αυτή τη στιγμή «έχουμε πετύχει τα 86 από τα 381 ορόσημα, δηλαδή περίπου το 22,5%, με το μέσο όρο της Ευρώπης να βρίσκεται στο 18%» είπε ο κ. Παπαθανάσης. Σχετικά με τους προβληματισμούς βουλευτών για το εάν θα χαθούν πόροι, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις πρώτες θέσεις και στην απορρόφηση των πόρων ΕΣΠΑ και βεβαίως κλείσαμε την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 με πλήρη απορρόφηση 100% χωρίς να έχουμε απωλέσει κανένα ευρώ».

Όσο για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, είπε ότι η 9η Ιουνίου «δεν είναι απλά μια ημερομηνία που θέλουμε να πάμε ή να στείλουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση. Κρίνονται πάρα πολλά. Η διεκδίκηση ειδικά, απέναντι σε χώρες του Βορρά σε ό,τι έχει σχέση με το Ταμείο Συνοχής σε ό,τι έχει σχέση με το Ταμείο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, πρέπει να είναι πολύ ισχυρές» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών: Η «φωνή» πρέπει να είναι ενδυναμωμένη. [..] για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τα καλύτερα για την πατρίδα μας.

Στην τοποθέτησή του, ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Παπάς επέκρινε την κυβέρνηση ότι απένταξε έργα ψηφιακά, αντιπλημμυρικά και σιδηροδρομικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, μίλησε για 40 δισεκατομμύρια ζημιά από την πώληση μετοχών των τραπεζών, και υπογράμμισε ότι το PSI κόστισε 15 δισ. ευρώ στα ταμεία μας.

Ο υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος εστίασε στην ανάγκη για μεγαλύτερο εκδημοκρατισμό της ενέργειας, επέκρινε την κυβέρνηση ότι τα έδωσε «όλα στο λόμπι του φυσικού αερίου» και περιέγραψε τα κέρδη για την ελληνική οικονομία εάν μέρος των ΑΠΕ δίνονταν σε συλλογικότητες, όπως οι δήμοι, τα επιμελητήρια και οι συνεταιρισμοί.

Η αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου είπε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και τα συζητούμενα προσαρτήματά του είναι θετικά μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Το Ταμείο, σημείωσε, έχει και μια μεγάλη «ουρά», τα σκληρά προαπαιτούμενα για τον λαό, όπως πρόσφατα το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το κόστος των POS για τους μικρούς επαγγελματίες.

Ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Β. Βιλιάρδος είπε ότι το σημερινό σχέδιο νόμου αφορά το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υιοθετήθηκε ως απάντηση για τα καταστροφικά και αχρείαστα lockdowns, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από την Ελλάδα με περίπου 51 δισ. με δανεικά.

Ο αγορητής της Νέας Αριστεράς, Οζ. Φερχάτ τάχθηκε υπέρ ενός εναλλακτικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης που θα έχει -μεταξύ άλλων- στόχο τη μείωση των ανισοτήτων, και την ενίσχυση της εγχώριας παραγόμενης αξίας.

Εκ μέρους της ΚΟ Νίκη, ο Α. Βορύλλας είπε πως αν τα σχετικά με το Ταμείο έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2026, τα ποσά επιστρέφονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση γεγονός πιθανό, δεδομένου ότι οι ρυθμοί απορρόφησης εξακολουθούν να είναι μέτριοι.

Ο αγορητής της ΚΟ Σπαρτιάτες, Αθ. Χαλκιάς σημείωσε ότι αντί τα χρήματα να πηγαίνουν στην παροχή κινήτρων επιχειρηματικότητας, ειδικά για τους νέους, πηγαίνουν σε κουπόνια τύπου pass και σε επιδόματα που δεν παίρνει σχεδόν κανένας συμπολίτης μας, λόγω των ορίων που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Επίσης, ο αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλ. Καζαμίας είπε ότι ενώ το Εθνικό Σχέδιο περιέχει έργα προτεραιότητας (αντιπλημμυρικά, έργα οδοποιίας, σιδηροδρομικά δίκτυα κα) υπάρχει πάντα το θέμα της υλοποίησής τους, όπως φάνηκε στις πρόσφατες πλημμύρες

Τέλος, ο παριστάμενος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Αθ. Κοντογεώργης είπε ότι αυτή η αναθεώρηση ανταποκρίνεται στις βασικές στοχεύσεις που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση και στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων, που ήταν, πέραν της διατηρήσιμης ανάπτυξης και της δημοσιονομικής σταθερότητας, να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα και ταυτόχρονα να πετυχαίνουμε μια βαθμιαία μείωση, των ανισοτήτων και κοινωνική συνοχή στη λογική της Λισαβόνας, όπως αυτή εκφράστηκε πριν δύο χρόνια.

Το νομοσχέδιο εισάγεται αύριο Τετάρτη στην ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tagged