Μολδαβία: Φόβοι για ρωσική απόπειρα αποσταθεροποίησης της χώρας

Ειδήσεις

Ο αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών της Μολδαβίας δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία σχεδιάζει νέες απόπειρες ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας με το να προκαλέσει διαμαρτυρίες, να παρέμβει στις επικείμενες προεδρικές εκλογές και να διαταράξει τα σχέδια για ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αλεξάντρου Μουστεάτα, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας, δήλωσε ότι η υπηρεσία του απέτρεψε αριθμό-ρεκόρ δραστηριοτήτων των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας από το 2023 και αναμένει περισσότερες αποσταθεροποιητικές ενέργειες φέτος και την επόμενη χρονιά.

«Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών σκοπεύουν να παρέμβουν στις εκλογικές διαδικασίες και αυτή τη χρονιά», δήλωσε ο Μουστεάτα σε μέσα ενημέρωσης.

«Έχουμε πληροφορίες ότι γίνονται απόπειρες για να υπονομευθεί το δημοψήφισμα για την ευρωπαϊκή ένταξη, για παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές καθώς και για απαξίωση των κυβερνητικών θεσμών και πολιτικών που στηρίζουν την ένταξη της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι σχέσεις μεταξύ της Μολδαβίας και της Ρωσίας έχουν επιδεινωθεί καθώς η κυβέρνηση ακολουθεί φιλοευρωπαϊκή πορεία και κατηγορεί τη Μόσχα ότι προσπαθεί να την αποσταθεροποιήσει. Η Μάια Σάντου, πρόεδρος της Μολδαβίας, έχει αποκηρύξει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η ίδια σχεδιάζει να είναι υποψήφια για μια δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν το φθινόπωρο. Το κόμμα της κέρδισε πάνω από το 40% των ψήφων για δημάρχους, δημοτικούς αξιωματούχους, μέλη περιφερειακών και τοπικών συμβουλίων. Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης πανεθνικό δημοψήφισμα για την φιλοευρωπαϊκή της πορεία, χωρίς ωστόσο να έχουν οριστεί συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Ο Μουστεάτα δήλωσε ότι η Μόσχα προσπάθησε να παρέμβει στις τοπικές εκλογές τον περασμένο Νοέμβριο στη Μολδαβία, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης. Η Μόσχα αρνείται μια τέτοια ανάμιξη.

Ο Μουστεάτα δήλωσε ότι η Μόσχα σχεδιάζει επίσης να αναμιχθεί στις προεδρικές εκλογές με το να υποστηρίξει φιλορώσους πολιτικούς και κόμματα. Η Ρωσία πιθανόν να προκαλέσει διαδηλώσεις στη Μολδαβία τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και να ανακινήσει την αυτονομιστική διάθεση κάποιων, ιδιαίτερα στο ανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας, δήλωσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tagged