Δρ. Ντανιέλα Σβάρτσερ: Η ΕΕ δεν είναι προς το παρόν έτοιμη να υποδεχθεί νέα μέλη – Τα βήματα ώστε να «ανοίξει» η διεύρυνση το 2030

Ειδήσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι προς το παρόν έτοιμη να υποδεχθεί νέα μέλη, τονίζει η Δρ. Ντανιέλα Σβάρτσερ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Ιδρύματος Bertelsmann, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ενόψει της συμμετοχής της στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις 10-13 Απριλίου, στους Δελφούς.

Εκτιμά, δε, πως η η νέα πολιτική ηγεσία της ΕΕ, μετά τις ευρωεκλογές, θα πρέπει να θέσει ως στόχο να είναι έτοιμη για τη διεύρυνση έως το 2030, επιτρέποντας στις υποψήφιες για ένταξη χώρες να επικεντρωθούν στην εκπλήρωση των κριτηρίων και ταυτόχρονα να μπορέσει και η ίδια να προχωρήσει σε ριζική αναθεώρηση κύριων πολιτικών και του προϋπολογισμού της.

Η Δρ. Σβάρτσερ απαντά επίσης στο πώς μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά μια μεγαλύτερη σε αριθμό μελών ΕΕ κι αν υπάρχει περίπτωση να παρακαμφθούν βασικά εθνικά συμφέροντα στον βωμό της λήψης συλλογικών αποφάσεων στο πλαίσιο της Ένωσης. Καλεί, δε, τους νέους ψηφοφόρους στις κάλπες των ευρωεκλογών, υπογραμμίζοντας πως η ψήφος τους είναι κρίσιμη, ενώ σχολιάζει τις εξελίξεις στο πεδίο των μαχών στην Ουκρανία και τη Γάζα.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη Γάζα υπογραμμίζει ότι δεδομένης της δραματικής ανθρωπιστικής κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη εκεί, απαιτείται επειγόντως κατάπαυση του πυρός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tagged