ΔΕΗ: Λειτουργικά κέρδη 1,5 δισ. το 2023 και διανομή μερίσματος μετά από 10 χρόνια

Ειδήσεις

Τη διανομή μερίσματος για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια ανακοίνωσε σήμερα η ΔΕΗ με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023, που διαμορφώθηκαν σε καθαρά κέρδη κοντά στα 500 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 1,5 δισ. Συγκεκριμένα, η διοίκηση της επιχείρησης θα προτείνει στη γενική συνέλευση τη διανομή μερίσματος ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή, ως αποτέλεσμα, όπως επισημαίνεται, του σημαντικού μετασχηματισμού που ξεκίνησε το 2019.
Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) επίπεδο pro forma, (δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη τη συνεισφορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία που εξαγόρασε η ΔΕΗ) και για τους 12 μήνες του 2023, διαμορφώθηκαν σε 1,5 δισ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 622 εκατ. έναντι ζημιών 26 εκατ. το 2022, κυρίως ως αποτέλεσμα της βελτιωμένης λειτουργικής κερδοφορίας και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 485 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 9 εκατ. ευρώ το 2022.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης δήλωσε:

«Το 2023 ήταν άλλη μια κομβική χρονιά για τη ΔΕΗ, με ισχυρά αποτελέσματα, πρόοδο στο πλάνο ανάπτυξης των ΑΠΕ, μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και ολοκλήρωση μιας σημαντικής εξαγοράς που μας δίνει την ευκαιρία να γίνουμε ηγετικός παίκτης καθαρής ενέργειας, κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επαναφέρουμε την διανομή μερίσματος μετά από μια δεκαετία, ως αποτέλεσμα του μεγάλου μετασχηματισμού της ΔΕΗ που ξεκίνησε το 2019. Έχουμε πλέον εξασφαλίσει σχεδόν το 70% της ισχύος που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου που έχουμε θέσει για την ισχύ σε ΑΠΕ το 2026, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο υλοποίησης του πλάνου μας. Συνεχίζουμε να αξιοποιούμε την καθετοποιημένη θέση μας, η οποία παρέχει ανθεκτικότητα στα αποτελέσματά μας, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει τις επενδύσεις μας στον τομέα των ΑΠΕ. Η στρατηγική που ακολουθούμε έχει αρχίσει να αποδίδει και είμαστε βέβαιοι ότι η υλοποίηση του πλάνου μας θα αυξήσει περαιτέρω την αξία για τους μετόχους, τους πελάτες μας και την κοινωνία».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν:

– Οι συνολικές επενδύσεις ανήλθαν σε 2,6 δισ., συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στην Ρουμανία, με σημαντική άνοδο να καταγράφεται στις δραστηριότητες των ΑΠΕ και της Διανομής.

-Η εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ σε ΑΠΕ ανήλθε σε 4,6GW στο τέλος του 2023, έχοντας σήμερα έργα συνολικής ισχύος 2,8GW σε στάδιο κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή, ισχύς που αντιστοιχεί περίπου στο 70% της ισχύος που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου για το 2026.

– Για τις τηλεπικοινωνίες επισημαίνεται ότι το πλάνο ανάπτυξης του Fiber-to-the-home προχωράει έχοντας φτάσει σε 140.000 σπίτια στην Αττική στο τέλος του 2023 και 185.000 στο τέλος Μαρτίου 2024. Στόχος είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025. Η εμπορική διάθεση στην χονδρική αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2024 είτε ως χονδρική υπηρεσία με ταχύτητες που μπορούν να φτάνουν έως και τα 10 Gbps είτε με την διάθεση υπηρεσίας σκοτεινής ίνας (dark fiber), με την οποία ο κάθε πάροχος μπορεί να προσφέρει στον τελικό πελάτη του ό,τι υπηρεσίες επιθυμεί.

– Για το 2024, η ΔΕΗ επιβεβαιώνει τους στόχους που ανακοινώθηκαν τον Ιανουάριο του 2024, «παρά τις χαμηλότερες τιμές στην χονδρική αγορά, δεδομένης της ανθεκτικότητας του καθετοποιημένου μοντέλου της, όπως συνέβη σε έκτακτες συνθήκες (covid, ενεργειακή κρίση)». Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ αναμένει επαναλαμβανόμενο EBITDA ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Tagged