ΒΤΑ: Ο πρόεδρος Ράντεφ και ο Επίτροπος Διεύρυνσης Βάρχελι συζητούν τις προοπτικές για τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ

Ειδήσεις

Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να βασίζεται σε σαφείς αρχές, λαμβάνοντας υπόψη τα θετικά στοιχεία της κάθε χώρας στη διαδικασία ολοκλήρωσης.

Η συμμόρφωση με αυτήν την αρχή αποτελεί εγγύηση για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ σε συνάντηση που είχε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Διεύρυνσης και Γειτονίας Όλιβερ Βάρχελι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη Βουλγαρία, ανακοινώθηκε από τη βουλγαρική προεδρία.

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων δεν έχει εναλλακτική και η πρόοδος των χωρών της περιοχής δεν πρέπει να αμεληθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δήλωσε ο Ράντεφ.

Ο αρχηγός του κράτους εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τον εποικοδομητικό διάλογο και τις προσπάθειες που κατέβαλε ο Επίτροπος Βάρχελι για την ανάπτυξη της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ο Ράντεφ και ο Ευρωπαίος Επίτροπος συζήτησαν επίσης τις προοπτικές της διαδικασίας διεύρυνσης, τόσο στα Δυτικά Βαλκάνια όσο και στην Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία.

Σημειώνοντας τις διαφορές στο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται οι υποψήφιες χώρες, οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν ότι η ένταξη κάθε χώρας στην ΕΕ στηρίζεται στα δικά της θετικά στοιχεία, με βάση την εκπλήρωση ξεκάθαρων κριτηρίων και προϋποθέσεων που είναι γνωστά σε όλες τις χώρες.

Ο πρόεδρος Ράντεφ εξέφρασε την προσδοκία ότι μετά την ολοκλήρωση της προεκλογικής εκστρατείας στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και τη διεξαγωγή των εκλογών, η πολιτική κατάσταση εκεί θα καταστήσει δυνατή την πλήρη εφαρμογή της ευρωπαϊκής απόφασης του Ιουλίου του 2022, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της πορείας των Σκοπίων προς την ΕΕ. “Δηλώσεις ηγετικών πολιτικών προσώπων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας με προκλητικό χαρακτήρα, δεν βοηθούν στην ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των χωρών μας”, δήλωσε ο Βούλγαρος πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι η καλή γειτονία είναι βασική πτυχή στη διαδικασία διεύρυνσης και υπογράμμισε την προθυμία της Βουλγαρίας για την ανανέωση των προσπαθειών ώστε να υπάρξει εποικοδομητική διμερής συνεργασία, σύμφωνα με το ΒΤΑ.

Ο πρόεδρος Ράντεφ και ο Επίτροπος Βάρχελι συζήτησαν επίσης επιλογές για μια μελλοντική μεταρρύθμιση της ΕΕ, ανάμεσά τους αλλαγές στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων στο Συμβούλιο της ΕΕ. Ο πρόεδρος Ράντεφ δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει σθεναρά τη διατήρηση της αρχής της ομοφωνίας όσον αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tagged