ΒΤΑ: Ο γενικός εισαγγελέας Σαράφοφ συζητά νομικές πτυχές της καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε επίσκεψη στο Ισραήλ

Ειδήσεις

Ο γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας Μπορισλάβ Σαράφοφ είχε συνάντηση με επικεφαλής και ανώτερους αξιωματούχους των εισαγγελικών υπηρεσιών του Ισραήλ, των κρατών μελών της ΕΕ, των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών για να συζητήσουν σχετικά με τις νομικές πτυχές της καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε διεθνές επίπεδο, ανακοίνωσε σήμερα η βουλγαρική εισαγγελία.

Η συνάντηση στο Τελ Αβίβ διοργανώθηκε από το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης.

“Έχουμε καθήκον να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία στο όνομα της διεθνούς κοινότητας και των πολιτών των χωρών ανά τον κόσμο που συμμερίζονται τις αρχές της δικαιοσύνης και της ανθρωπιάς”, δήλωσε η γενική εισαγγελέας του Ισραήλ Γκάλι Μπαχαράβ-Μιαρά στην αρχή της συνάντησης. Από την πλευρά του, ο εισαγγελέας του Ισραήλ Αμίτ Άισμαν υπογράμμισε την παγκόσμια σημασία της αντιμετώπισης των τρομοκρατικών οργανώσεων και της χρήσης νομικών μέσων στη διαδικασία αυτή.

Ο γενικός εισαγγελέας Μπορισλάβ Σαράφοφ υπογράμμισε τον ενεργό ρόλο που έχει η Βουλγαρία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης: την εγγύηση της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης και τη δίωξη των δραστών τρομοκρατικών επιθέσεων και μελών ριζοσπαστικών ομάδων. Ο Σαράφοφ υπενθύμισε ότι στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στο Αεροδρόμιο του Σαράφοβο στο Μπουργκάς το 2012 επιβλήθηκαν οι αυστηρότερες ποινές βάσει της βουλγαρικής νομοθεσίας, παρότι ήταν απόντες. “Η Βουλγαρία και τα θεσμικά όργανα επιβολής του νόμου και εφαρμογής του νόμου θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν μηδενική ανοχή στις εκδηλώσεις ριζοσπαστισμού”, δήλωσε ο Σαράφοφ.

Στις 18 Ιουλίου 2012, ένας βομβιστής αυτοκτονίας, που ταυτοποιήθηκε ως ο Μοχάμαντ Χασάν Ελ Χουσεϊνί (με διπλή υπηκοότητα Λιβάνου και Γαλλίας) ανατινάχθηκε κοντά σε λεωφορείο που μετέφερε Ισραηλινούς τουρίστες στο αεροδρόμιο Σαράφοβο στο Μπουργκάς (στη Μαύρη Θάλασσα).

Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο Χασάν Ελ Χατζ Χασάν, 28 ετών (με διπλή υπηκοότητα Λιβάνου και Καναδά), και ο 35χρονος Μελιάντ Φαράχ (με διπλή υπηκοότητα Λιβάνου και Αυστραλίας) καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για τρομοκρατία, για τη δολοφονία έξι ανθρώπων (πέντε Ισραηλινών τουριστών και του Βούλγαρου οδηγού τους), για απόπειρα δολοφονίας 35 ανθρώπων και φθορά ξένης περιουσίας (καταστροφή του λεωφορείου στο οποίο εξερράγη η βόμβα και ενός άλλου που ήταν σταθμευμένο κοντά).

Οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις έμαθαν για τις πολυάριθμες έρευνες που διεξάγονται από τις ισραηλινές αρχές σε μια προσπάθεια να κλείσουν οι δίαυλοι χρηματοδότησης των τρομοκρατικών επιχειρήσεων παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας του στο Ισραήλ, ο Σαράφοφ είχε συνομιλίες με εκπροσώπους του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, ανώτερους αξιωματούχους του Γραφείου της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας της Γερμανίας και άλλους.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tagged