ΒΤΑ: Η χώρα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την περίοδο χαλαζόπτωσης

Ειδήσεις

Η περίοδος χαλαζόπτωσης άρχισε σήμερα, 10 Απριλίου και η αντιμετώπισή της θα πραγματοποιηθεί με αντιχαλαζικούς πυραύλους σε μια έκταση περίπου 22.000.000 στρεμμάτων στις περιοχές Πάζαρντζικ, Πλόβντιβ, Στάρα Ζαγόρα, Χάσκοβο, Σλίβεν, Βιντίν, Μοντάνα, Βράτσα και Πλέβεν από 11 κέντρα διοίκησης και 262 θέσεις εκτόξευσης πυραύλων, ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων.

Φέτος, η δραστηριότητα κατά την περίοδο χαλαζόπτωσης ξεκίνησε νωρίτερα από το συνηθισμένο λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών στις αρχές Απριλίου, οι οποίες ευνοούν τη δημιουργία επικίνδυνων σύννεφων με χαλάζι.

Η Υπηρεσία Καταστολής του Χαλαζιού (HAS) θα πραγματοποιήσει τις επιχειρήσεις της με 11.793 αντιχαλαζικές ρουκέτες. Σε περίπτωση που οι χαλαζοκαταιγίδες είναι υψηλότερες σε συχνότητα και ένταση κατά τη διάρκεια της περιόδου, η HAS είναι έτοιμη να αγοράσει επιπλέον πυραύλους, για τους οποίους έχουν προβλεφθεί κονδύλια σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η περίοδος χαλαζόπτωσης του 2024 θα παρακολουθείται από επτά σταθμούς ραντάρ σε όλη τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με την HAS, λιγότερο από το 1% της προστατευόμενης γεωργικής γης επλήγη από χαλαζοθύελλες το 2023. Συνολικά ερρίφθησαν 15.042 ρουκέτες κατά την περίοδο χαλαζοθύελλας του 2023, αριθμός σχεδόν ίσος με τον προηγούμενο χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tagged