ΒΤΑ: H EE θέλει να αναπτύξει την τεχνητή νοημοσύνη με τρόπο που να συνάδει με τις δημοκρατικές αξίες, δηλώνει η ευρωβουλευτής Εύα Μάιντελ

Ειδήσεις

Η Βουλγάρα ευρωβουλευτής Εύα Μάιντελ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα / GERB) δήλωσε σήμερα ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θέλουν να αναπτύξουν την τεχνητή νοημοσύνη με τρόπο που να συνάδει με τις δημοκρατικές αξίες. Η ευρωβουλευτής συμμετείχε σε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα “Ψηφιακή Δημοκρατία: Τεχνητή νοημοσύνη και θεμελιώδη δικαιώματα” στο Σπίτι της Ευρώπης στη Σόφια, κατά την οποία σχολίασε την υιοθέτηση της Πράξης Τεχνητής Νοημοσύνης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Γραφείο Διασύνδεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Βουλγαρία και το Βουλγαρικό Κέντρο Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Η Μάιντελ δήλωσε ότι είναι σημαντικό να θεσπιστεί εγκαίρως ένας νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη και να τεθεί ένα όριο για το τι επιτρέπεται και τι όχι. Η Πράξη Τεχνητής Νοημοσύνης δεν εφαρμόζεται σε κάθε τεχνολογία που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε η Μάιντελ. Ο ίδιος ο νόμος είναι δομημένος σαν πυραμίδα — όσο πιο επικίνδυνη είναι η χρήση της τεχνολογίας τόσο περισσότερο ελέγχεται. “Το βουλγαρόφωνο μοντέλο ΤΝ, το BgGPT, δεν υπόκειται σε αυτό το μέρος του νόμου, γιατί μοντέλο μας δεν είναι ακόμη τόσο μεγάλο όσο το ChatGPT”, δήλωσε.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Διασύνδεσης Τεοντόρ Στόιτσεφ ανέφερε ότι αυτή είναι η τελευταία εκδήλωση σε σχέση με τη νομοθεσία που διεξάγεται στο Σπίτι της Ευρώπης πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. “Παρουσιάσαμε πολλά πράγματα τα τελευταία πέντε χρόνια και θα συνεχίσουμε μετά την εκλογή του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”, τόνισε.

Ο Ντομπρομίρ Ιβάνοφ, διευθύνων σύμβουλος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών και Startup της Βουλγαρίας (BESCO), δήλωσε ότι η Πράξη Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση – σημασία έχει τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Η εφαρμογή όλου του πλαισίου στη Βουλγαρία δεν πρέπει να καταστρέψει τις τοπικές εταιρίες. Κρίνοντας από την εμπειρία, όταν υιοθετείται ένας κανονισμός, η Βουλγαρία επιλέγει τον πιο αυστηρό τρόπο εφαρμογής του”, δήλωσε.

Η Νάντια Σαμπάνι, διευθύντρια του Βουλγαρικού Κέντρου Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, δήλωσε ότι η Πράξη Τεχνητής Νοημοσύνης αποτελεί ένα τολμηρό βήμα στον κανονισμό για τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη. “Η ευημερία είναι σημαντική, αλλά είναι το σύνολο της άσκησης των δικαιωμάτων που έχουμε ως πολίτες”, υπογράμμισε.

Η Πόλιγια Κάνιοβα του υπουργείου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δήλωσε ότι βασίζεται εξ ολοκλήρου στην κοινωνία των πολιτών, στη συνεργασία με ΜΚΟ και επιχειρήσεις. Για το σκοπό αυτό, όπως ανέφερε, το υπουργείο διαθέτει γνωμοδοτικό συμβούλιο, το οποίο εξετάζει όλα τα θέματα που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς και για τομείς που αφορούν το υπουργείο, συμπεριλαμβανομένης της κυβερνοασφάλειας και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tagged