Βουλγαρία – ΒΤΑ: Διαδραστική έκθεση της Μαρίνα Βελίκοβα δείχνει την ανέγγιχτη φύση και τη συγκλονιστική θέα της Ανταρκτικής

Ειδήσεις

Διαδραστική έκθεση της Μαρίνα Βελίκοβα στη Σόφια παρουσιάζει την άθικτη φύση και τη συγκλονιστική θέα της Ανταρκτικής καθώς και τη ζωή των Βούλγαρων επιστημόνων που συμμετείχαν στην 32η Βουλγαρική Αποστολή στην Ανταρκτική.

Η έκθεση, με τίτλο The Ices of Antarctica (Οι πάγοι της Ανταρκτικής), θα παρουσιάζεται μέχρι τις 5 Μαΐου στη Γέφυρα των Εραστών στη Σόφια.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν φωτογραφίες της Ανταρκτικής και να ακούσουν τους ήχους της σαρώνοντας τον κωδικό QR σε κάθε φωτογραφία.

Η διαδραστική έκθεση είναι η πρώτη εκδήλωση στο πλαίσιο του έργου της Βελίκοβα “Η Ανταρκτική σε νέες διαστάσεις”, το οποίο συνδυάζει τη φωτογραφία, τη μουσική και τις καλές τέχνες για να αναδείξει στο ευρύ κοινό τους Βούλγαρους επιστήμονες και τη συμβολή τους στην έρευνα για την Ανταρκτική.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, η Βελίκοβα ανέφερε ότι στην αρχή ήθελε μόνο να κάνει ηχογραφήσεις της Ανταρκτικής, όμως αργότερα η ιδέα εξελίχθηκε σε ένα πολύ μεγαλύτερο έργο. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επισκέπτες θα αισθανθούν τη σύνδεση με τη φύση και θα σκεφτούν τι μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή για να προστατεύσουμε τον πλανήτη.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο καθηγητής Χρίστο Πιμπίρεφ, πρόεδρος του Βουλγαρικού Ινστιτούτου Ανταρκτικής, η αντιδήμαρχος της Σόφιας για τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό και τις δραστηριότητες της νεολαίας Γιάνα Γκένοβα, ο γενικός διευθυντής του Εθνικής Ραδιοφωνίας της Βουλγαρίας Μίλεν Μίτεφ, συμμετέχοντες στην 32η βουλγαρική αποστολή στην Ανταρκτική, χορηγοί και συνάδελφοι, φίλοι και συγγενείς της Βελίκοβα.

Η Βελίκοβα είναι μουσικός, ερμηνεύτρια και μουσική διευθύντρια στην Εθνική Ραδιοφωνία της Βουλγαρίας. Αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης και την Εθνική Μουσική Ακαδημία Καθηγητής Πάντσο Βλαντιγκέροφ στη Σόφια. Καθώς εμπνεύστηκε από μια συνέντευξη που πήρε από τον καθηγητή Πιμπίρεφ, εντάχθηκε στην 32η Βουλγαρική Αποστολή Ανταρκτικής του Βουλγαρικού Ινστιτούτου Ανταρκτικής για να καταγράψει τους ήχους των παγετώνων, των ζώων και του ωκεανού. Αποφάσισε επίσης να σχεδιάσει χρησιμοποιώντας το νερό της Ανταρκτικής και να τραβήξει διάφορες φωτογραφίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tagged