Το Ισραήλ κατηγορεί τον ΠΟΥ για «αθέμιτη σύμπραξη» με τη Χαμάς

Ειδήσεις

Το Ισραήλ κατηγόρησε σήμερα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για «αθέμιτη σύμπραξη» με τη Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι αγνόησε τις ισραηλινές αποδείξεις ότι η παλαιστινιακή οργάνωση χρησιμοποιούσε τα νοσοκομεία της Γάζας «για τρομοκρατικούς σκοπούς».

 

Μιλώντας στη σύνοδο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ, η πρέσβειρα του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, Μεϊράβ Εϊλόν Σαχάρ, κατηγόρησε τη Χαμάς ότι «στρατιωτικοποίησε όλη την αστική ζώνη της Λωρίδας της Γάζας στο πλαίσιο μιας προμελετημένης στρατηγικής».

«Πρόκειται για αδιαμφισβήτητα γεγονότα, τα οποία ο ΠΟΥ επέλεξε να αγνοήσει κατ’ επανάληψη. Εδώ δεν μιλάμε για ανικανότητα. Πρόκειται για αθέμιτη σύμπραξη», υποστήριξε.

Σε καθένα από τα νοσοκομεία που ερεύνησε ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα, βρέθηκαν αποδείξεις ότι τα χρησιμοποιούσε η Χαμάς «για τρομοκρατικούς σκοπούς», ανέφερε εξάλλου σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ. Σύμφωνα με την πρέσβειρα, ο ΠΟΥ «γνώριζε ότι οι όμηροι κρατούνταν σε νοσοκομεία και ότι οι τρομοκράτες δρούσαν εκεί». «Ακόμη και όταν του παρουσιάστηκαν απτές αποδείξεις των όσων συνέβαιναν, υπογείως και στην επιφάνεια, τα όπλα, τα γενικά επιτελεία, τα κλειστά δωμάτια, ο ΠΟΥ επέλεξε να κλείσει τα μάτια, θέτοντας σε κίνδυνο εκείνους που υποτίθεται ότι προστατεύει», συνέχισε.

Ο πόλεμος στη Γάζα ξεκίνησε μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου, όπου σκοτώθηκαν 1.140 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Περίπου 250 απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Γάζα. Σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, 132 όμηροι παραμένουν ακόμη στον θύλακα, αλλά οι 28 από αυτούς πιθανολογείται ότι είναι νεκροί.

Νωρίτερα σήμερα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, μίλησε στη συνεδρίαση του οργανισμού, με δάκρυα στα μάτια, για την κατάσταση στη Γάζα. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ έγραψε ότι «θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός εδώ και πολύ καιρό», προσθέτοντας: «Η λύση υπάρχει. Μόνο η βούληση χρειάζεται. Ας επιλέξουμε την ειρήνη».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tagged