Το 2025 η ψηφιοποίηση σχεδόν του 90% των αρχείων των πολεοδομιών της χώρας

Ειδήσεις

Την εκτίμηση ότι εντός του 2025 θα έχει επιτευχθεί η ψηφιοποίηση σχεδόν του 90% των 3,5 εκατ. αρχείων των πολεοδομιών της χώρας, καθώς και ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα ολοκληρωθεί και ο προσεισμικός έλεγχος του συνόλου των σχολείων και πανεπιστημίων, νοσοκομείων, πυροσβεστικών σταθμών και αστυνομικών τμημάτων, που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα τον Μάιο, διατύπωσε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γεώργιος Στασινός, με αφορμή εκδήλωση για τα 100 χρόνια του φορέα, στην Πλατεία Αριστοτέλους.

«Το ΤΕΕ συμπλήρωσε 100 χρόνια ιστορίας, 100 χρόνια προσφοράς στους μηχανικούς, πάνω από όλα όμως στους πολίτες αυτής της χώρας, αλλά και στην ανάπτυξη όπως τη βλέπουμε σήμερα, με τα καλά και κάποια άσχημα, αλλά στο τέλος με θετικό πρόσημο», υπογράμμισε ο κ. Στασινός.

Πρόσθεσε ότι το ΤΕΕ βρίσκεται σε μια περίοδο κατά την οποία υλοποιεί «πάρα πολύ σημαντικά έργα», όπως είναι ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης με όλα τα γεωχωρικά δεδομένα που απαιτούνται για μια αδειοδότηση, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, η ψηφιοποίηση όλων των αρχείων των πολεοδομιών και ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε όλη τη χώρα, δηλαδή τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια σε περισσότερους από 200 δήμους. «Παράλληλα όμως, ένα σημαντικό κομμάτι, με το οποίο δεν έχει ασχοληθεί σχεδόν κανείς αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι το κομμάτι της ανθεκτικότητας. Ξεκινάμε προσεισμικό έλεγχο στο σύνολο των σχολείων, των νοσοκομείων, των πανεπιστημίων, των πυροσβεστικών σταθμών και των αστυνομικών τμημάτων και θεωρούμε πως θα καταφέρουμε ένα έργο που τα προηγούμενα 50 χρόνια δεν είχε καταφέρει η Πολιτεία να το ολοκληρώσει, να το πετύχουμε και αυτό στον επόμενο χρόνο», σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

«Έτσι θα συνεχίσουμε, δίνοντας έμφαση στην ανθεκτικότητα και στην ψηφιοποίηση, όντας πρωταγωνιστής στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας», είπε, ενώ ερωτηθείς για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το μπόνους στα ύψη των κτηρίων, ο κ. Στασινός σημείωσε: «Νομίζω έχει γίνει πολύς ντόρος χωρίς να υπάρχει ουσία. Υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις που έχουμε δει ψηλά κτήρια. Από κει και πέρα όμως, ο νόμος υπάρχει από το 2012 και μέχρι τώρα δεν είχαμε αντιμετωπίσει προβλήματα. Επικρατεί σε ελάχιστους δήμους ένα είδος λαϊκισμού. Νομίζω ότι στις ελάχιστες περιπτώσεις που υπάρχουν αρνητικά αποτελέσματα, δηλαδή πάρα πολύ ψηλά κτήρια, με τη χρήση διατάξεων του νόμου, θα φροντίσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το οποίο είμαστε σε άριστη συνεργασία, να το διορθώσει με κάποια διάταξη».

Την πεποίθηση ότι η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η ανθεκτικότητα των υποδομών και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας είναι το τρίπτυχο των σημαντικότερων δράσεων που χρειάζεται να συμβούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Τσακούμης, προαναγγέλλοντας τη διοργάνωση «μεγάλου συνεδρίου για την κλιματικά ουδέτερη, ανθεκτική και έξυπνη Κεντρική Μακεδονία», την ερχόμενη εβδομάδα, στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τσακούμης επισήμανε ακόμα ότι το ΤΕΕ παράγει σημαντικό έργο σχετικό με το το θεσμικό πλαίσιο των κατασκευών και των μελετών στην Ελλάδα, την ασφάλεια των κατασκευών και γενικότερα την προαγωγή της επιστήμης και της τεχνολογίας. Στη δε Κεντρική Μακεδονία λειτουργεί δυνατό περιφερειακό τμήμα, με 20.000 μέλη, ένας εκ των βασικών στόχων του οποίου είναι η προσπάθεια στήριξης της Περιφέρειας και των δήμων της, ώστε να αναπτυχθούν βιώσιμα.

Ιδιαίτερη μνεία στην ιστορική πορεία και τη διαχρονική συνεισφορά του εκατονταετούς, πλέον, ΤΕΕ έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας, πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ. «Δεν είναι τυχαίο ότι αυτά τα 100 χρόνια πολλές από τις προτάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου έχουν υιοθετηθεί από την Πολιτεία (…) Τα πρώτα χρόνια της θητείας του ΤΕΕ συνοδεύτηκαν από πολύ σημαντικά έργα στη μεταπολεμική Ελλάδα. Στις τότε συνεδριάσεις του ΤΕΕ συμμετείχαν υπουργοί των τότε κυβερνήσεων, προκειμένου να συνδιαμορφώσουν τα μοντέλο ανάπτυξης και υποδομών της πατρίδας μας. Τα τελευταία χρόνια ο ρόλος του ΤΕΕ έχει ενισχυθεί σημαντικά, με προτάσεις που έχει καταθέσει προς την Πολιτεία και έχουν υιοθετηθεί, με στόχο τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη και την περαιτέρω διευκόλυνση στους αδειοδοτικούς τομείς που καθυστερούν πάρα πολύ και ταλαιπωρούν πολίτες και έργα. Και νομίζω ότι έχει να επιτελέσει πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο μέσα στα επόμενα χρόνια, αρκεί η Πολιτεία να συνεχίζει να εμπιστεύεται τους επιστήμονες μηχανικούς, τις απόψεις τους, να υιοθετεί τις θέσεις τους, για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με πιο σωστό και ορθό επιστημονικό τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με την κλιματική κρίση», υπογράμμισε.

Στο σημαντικό έργο που επιτελεί το ΤΕΕ, όχι μόνο αναπτυξιακό, αλλά και κοινωνικό, συνεργαζόμενο και με παραγωγικά υπουργεία, όπως αυτά των Υποδομών & Μεταφορών και του Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αναφέρθηκε ο Στράτος Σιμόπουλος, με την ιδιότητα του μοναδικού βουλευτή Θεσσαλονίκης, ο οποίος είναι μηχανικός και μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου. «Γνωρίζω πολύ καλά ότι όλα τα υπουργεία συνεργάζονται (με το ΤΕΕ) σε νομοθετικό επίπεδο, αλλά όχι μόνο στο νομοθετικό, αφού ταυτόχρονα αναθέτουν πάρα πολλά έργα στο Τεχνικό Επιμελητήριο, έργα τα οποία -με την υποδομή που έχει- καταφέρνει να φέρνει σε πέρας πάρα πολύ γρήγορα. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα αυτή η συνεργασία έχει ενδυναμωθεί. Μια συνεργασία, η οποία ελπίζω να συνεχίσει στον ίδιο βαθμό και μετά τις επόμενες εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο, οι οποίες θα γίνουν τον Μάιο», κατέληξε.

Στη μεγάλη συνεισφορά των Ελλήνων μηχανικών κάθε ειδικότητας στην οικοδόμηση των υποδομών κάθε είδους στη χώρα αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας. Ευχήθηκε δε και στον επόμενο αιώνα το ΤΕΕ να συνεχίσει να συμβάλει τα μέγιστα ως τεχνικός σύμβουλος του κράτους σε οτιδήποτε καινούργιο δημιουργεί.

Οι δηλώσεις έγιναν μπροστά στην ειδικά διαμορφωμένη νταλίκα, που έφτασε χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζοντας το «ταξίδι» του «TEE Roadshow» στην Κεντρική Μακεδονία, που άρχισε στις 19 Μαρτίου στις Σέρρες και συνεχίστηκε στην Κατερίνη, τη Βέροια και την Έδεσσα. Αντίστοιχες εκδηλώσεις έγιναν επίσης στα Ιωάννινα για την Περιφέρεια Ηπείρου και στην Κομοτηνή για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η νταλίκα του ΤΕΕ θα επισκεφτεί συνολικά περισσότερες από 45 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, έχοντας ήδη καλύψει την Κρήτη, αλλά και άλλες περιοχές, στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, όπως η Λιβαδειά, η Χαλκίδα και η Λαμία. Στόχος της καμπάνιας για τα 100 χρόνια ΤΕΕ, με τοπικές δράσεις και εκδηλώσεις, ημερίδες και συνέδρια που θα εξελιχθούν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, είναι να μεταφερθεί σε όλη την Ελλάδα το μήνυμα για τον ρόλο και το έργο των Ελλήνων μηχανικών και του επαγγελματικού τους φορέα, του ΤΕΕ, στην ανόρθωση και ανάπτυξη της χώρας τον τελευταίο αιώνα, αλλά και για τη συνεισφορά του φορέα στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και την ανθεκτικότητα._

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tagged