Θ. Κοντογεώργης: «Στο επίκεντρο η υγειονομική περίθαλψη και οι ασθενοκεντρικές πολιτικές»

Ειδήσεις

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα την καινοτομία στον χώρο του φαρμάκου, στο πλαίσιο του 1ου SFEE Summit που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με κεντρικό θέμα «Επαναπροσδιορίζοντας την Αξία». Ο υφυπουργός έθεσε κατ’ αρχάς το ευρωπαϊκό πλαίσιο σημειώνοντας ότι κατά τις πρόσφατες εκλογές δεν κυριάρχησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συζήτηση για τις κοινές πολιτικές, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων και τον χώρο της υγείας. Οι πολιτικές αυτές περιλαμβάνουν ζητήματα ανταγωνιστικότητας, βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας, καινοτομίας, ευζωίας, την αντιμετώπιση της δημογραφικής γήρανσης και τις νέες προκλήσεις, αλλά και την χρηματοδότηση αυτών. «Επιδιώκουμε σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο να έχουμε ένα βιώσιμο υγειονομικό σύστημα περίθαλψης που να ενθαρρύνει την καινοτομία και την εγχώρια παραγωγικότητα. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας σχεδιάζουμε ασθενοκεντρικές πολιτικές για τη μεγιστοποίηση της υγείας του πληθυσμού», ανέφερε.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ παρουσίασε τις βασικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη προχωρήσει στο χώρο της υγείας με επίκεντρο την πρωτοβάθμια και τη δημόσια υγεία, καθώς και την ψηφιοποίηση. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα χρηματοδότησης του συστήματος υγείας, προσέλκυσης επενδύσεων, καθώς και εξορθολογισμού και επιτήρησης των οικονομικών της υγείας. Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στην παροχή φορολογικών κινήτρων για έρευνα και ανάπτυξη, στο επενδυτικό clawback, αλλά και στην ανάγκη δημιουργίας νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα υποστηρίζουν κλινικές μελέτες.

Στο σκέλος του εξορθολογισμού και της επιτήρησης των δαπανών, σημαντικό ρόλο παίζει η ΕΚΑΠΥ (Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας), καθώς η λειτουργία της θα συμβάλει στην εξισορρόπηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ η κεντρικοποίηση των προμηθειών που έχει επεκταθεί σε όλο το φάσμα, ήδη παράγει αποτελέσματα, όπως είπε. Παράλληλα, προχωρούν οι βελτιωτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία και στους μηχανισμούς του ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας), καθώς και οι διαδικασίες ψηφιακού εκσυγχρονισμού του ΕΟΠΥΥ, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα για ελέγχους σε πραγματικό χρόνο, καθώς και για ελέγχους στη συνταγογράφηση και στις δαπάνες. Σε προτεραιότητα έχουν τεθεί και τα ζητήματα που απαιτούν διυπουργική συνεργασία, όπως η διαχείριση των ανασφάλιστων και των ανενεργών ΑΜΚΑ που ήδη έχουν γίνει βελτιωτικές παρεμβάσεις, αλλά και ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης και των καναλιών αυτής.

Τέλος, ο Θ. Κοντογεώργης αναφέρθηκε στο ρόλο της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης στο εγχείρημα της συλλογής δεδομένων, ώστε μαζί με τα μητρώα ασθενών να συμβάλουν στο σχεδιασμό ασθενοκεντρικών πολιτικών και στην ανάπτυξη νέας γενιάς προσωποποιημένων θεραπειών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tagged