«Τα αόρατα» παιδιά και ζευγάρια αποκτούν υπόσταση- Ιστορίες ομόφυλων ζευγαριών σε συνάντηση με Μ. Σχοινά και υπουργούς

Ειδήσεις

Η συζήτηση για την ισότητα στο γάμο, που έγινε νωρίτερα στο γραφείο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, δεν ήταν άλλη μία συζήτηση, με πολιτικά και νομικά επιχειρήματα για το νομοσχέδιο. Ήταν μια συνάντηση, όπου οι ανθρώπινες ιστορίες από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο: οι αγωνίες, οι φοβίες τους, η μάχη με τις προκαταλήψεις και τη γραφειοκρατία. Παρόντες στη συζήτηση, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, αλλά με την ιδιότητα του μέλους της επιτροπής για τη στρατηγική ΛΟΑΤΚΙ, Αλέξης Πατέλης.

Ξεκινούμε από την συγκλονιστική ιστορία ενός μικρού κοριτσιού, που μεγαλώνει στην Ισπανία με δύο μαμάδες, η μία εκ των οποίων Ελληνίδα. Το παιδί νόσησε σοβαρά στην προσχολική ηλικία, αλλά δεν μπορούσε να διακομισθεί στο εξωτερικό, όπως συνιστούσαν οι γιατροί, γιατί πολύ απλά δεν είχε ελληνικό διαβατήριο. Τη λύση έδωσε υπάλληλος του ελληνικού προξενείου που… παρανόμησε τύποις. ‘Αλλες μητέρες, εν τούτοις, δεν ήσαν το ίδιο τυχερές. Η ελληνική πρεσβεία στις χώρες που ζουν, τις… έδιωξε, όταν ζήτησαν νόμιμα έγγραφα.

‘Αλλη υπόθεση: ελληνόπουλο που ζει στο εξωτερικό με δύο μπαμπάδες (ένας εκ των οποίων Έλληνας) δεν μπορεί να πάρει ελληνικό διαβατήριο. Υπάρχουν, ακόμη, παιδιά, των οποίων τα χαρτιά στην Ελλάδα και σε ένα τρίτο κράτος (Ηνωμένο Βασίλειο επί παραδείγματι) δεν συμπίπτουν.

Σε μια άλλη ιστορία, μόνο η μία μητέρα (η δηλωθείσα) είχε τη δυνατότητα να δει το νεογνό τους στο νοσοκομείο, η άλλη όχι. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάσθηκε να δοθεί μια μικρή «μάχη», προκειμένου να είναι παρών και ο δεύτερος γονιός. Κάποιες οικογένειες, με δύο μπαμπάδες φερ’ ειπείν, είναι μοιρασμένες στα δύο: το ένα παιδί είναι νομικά συνδεδεμένο με τον ένα γονέα, το δεύτερο με τον άλλο γονέα.

«Έχω το μόνιμο άγχος μήπως πάθω κάτι και μας πάρουν το παιδί μας», ήταν μια άλλη – ηχηρή – αγωνία, «απωθώ το φόβο μου», ελέχθη χαρακτηριστικά. Ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν, επιπροσθέτως, απειλές και ύβρεις, όπως κατήγγειλαν.

Τώρα όμως εκφράζουν την αισιοδοξία ότι «θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας έναν κόσμο καλύτερο από αυτόν που παραλάβαμε από τους γονείς μας». Έκαναν, επίσης, λόγο για «ένα ιστορικό νομοσχέδιο», επίσης ότι «ζούμε σε ένα όνειρο» και ότι «είναι σημαντικό το βήμα από την κυβέρνηση». Διατυπώθηκε, επιπλέον, η εκτίμηση ότι «η κοινωνία είναι έτοιμη και θα είναι πιο έτοιμη, όταν περάσει το νομοσχέδιο, θα καταλάβουν (σ.σ. η πλειοψηφία) ότι δεν άλλαξε τίποτε στη ζωή τους».

Πριν τις μαρτυρίες, μίλησαν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης. Μετά το καλωσόρισμα από την επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν, Νιόβη Ρίγκου, ο Μ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι οι οικογένειες Ουράνιο Τόξο είναι μια πραγματικότητα της ευρωπαϊκής κοινωνίας, είναι στοιχείο του μοντέλου που «μας αντιπροσωπεύει ως Ευρώπη». Είναι, εξ άλλου, μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς, εξήγησε και συμπλήρωσε: «Ειδικά στη χώρα μας, που υπάρχει μια σαφέστατη πορεία εκσυγχρονισμού της οικονομίας», τώρα έρχεται αυτή η προσπάθεια εκσυγχρονισμού της κοινωνίας. Κατά συνέπεια, πρόκειται για ένα ζήτημα ισονομίας και ισοτιμίας, «δεν τιμά κανέναν μας να αντιμετωπίζονται συμπολίτες μας διαφορετικά σε σχέση με την ταυτότητά τους».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο, «όταν είσαι γονέας σε μια χώρα στην Ευρώπη, είσαι γονέας σε όλη την Ευρώπη -και αυτό έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια της οικογενειακής ζωής, με την ενότητα του ενωσιακού δημόσιου χώρου, με τις αξίες με τις οποίες μεγαλώνουμε τα παιδιά μας». Ενώ σε επόμενο σημείο παρέθεσε τα βήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εστιάζοντας στη Στρατηγική 2020 – 2025 για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ, που δεν έχει γίνει γνωστή στο βαθμό που θα έπρεπε, όπως αναγνώρισε.

Ακολούθως, και ο εισηγητής του νομοσχεδίου, υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος έκανε λόγο για «μια πολύ σημαντική στιγμή», ακόμη η πρωτοβουλία αυτή έχει να κάνει «με τρία απλά αλλά θεμελιώδη πράγματα: την ελευθερία, την ισότητα και την αγάπη. Είμαστε όλοι ευρωπαίοι πολίτες», ανέφερε και με το δεδομένο αυτό, είναι «αυτονόητο το καθήκον της ελληνικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει αυτά τα δικαιώματα». Να μην υπάρχουν, δηλαδή, πολίτες οι οποίοι έχουν κατοχυρώσει το γάμο σε άλλη χώρα και δεν μπορούν να το κάνουν στην Ελλάδα. «Δεν νοείται να υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών στη χώρα μας στη βάση της διάκρισης του σεξουαλικού προσανατολισμού στον 21ο αιώνα. Δεν στερούμε τίποτε από την πλειοψηφία, για μας όλοι οι πολίτες και όλες οι κοινωνικές ομάδες είναι ορατές και εντάσσονται στο όραμα που έχουμε, η Ελλάδα να είναι μια χώρα ελευθερίας, ισότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης», επεσήμανε κλείνοντας ο ‘Α. Σκέρτσος.

Ενώ, από τη δική της πλευρά, η Σ. Ζαχαράκη σημείωσε πως «εδώ είναι πραγματικές ζωές ανθρώπων και κυρίως, παιδιών, τα οποία θα βρουν την έκφραση του δικαιώματος σε μια χώρα, η οποία σέβεται τον κάθε πολίτη […] με την αγάπη ως κεντρικό συστατικό ευτυχισμένων ανθρώπων, ευτυχισμένων παιδιών που δεν θα έχουν από την επόμενη της ψήφισης (του νομοσχεδίου) την έννοια του αόρατου παιδιού. ‘Αλλωστε, πέραν των μεγάλων ζητημάτων της ιθαγένειας κ.α., υπάρχει και η καθημερινότητα – «και εκεί τα παιδιά χρειάζονται τους γονείς τους», δήλωσε εν κατακλείδι η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Τέλος, ο Α. Πατέλης υπενθύμισε πως από τον Ιούνιο του 2021 οπότε και παραδόθηκε το πόρισμα της επιτροπής Σισιλιάνου, έχουν ολοκληρωθεί πάνω από 20 δράσεις. «Είναι μια ιστορική ημέρα», συμπέρανε.

Μετά τις προσωπικές αφηγήσεις, ο υπουργός Επικρατείας ‘Α. Σκέρτσος, απευθυνόμενος στα παρόντα ομόφυλα ζευγάρια παρατήρησε ότι οι ιστορίες κατέδειξαν «πόσο γενναίες και γενναίοι είσθε. Δεν έχετε υπομείνει απλά διακρίσεις, κάνατε μια επιλογή πάρα πολύ θαρραλέα, να μπείτε μπροστά και να διεκδικήσετε για πολλούς περισσότερους δικαιώματα, που είναι αυτονόητα σε άλλες χώρες. Τα παιδιά σας πρέπει να είναι περήφανα για τον αγώνα που έχετε δώσει». Τέλος, συμπλήρωσε, «με αυτήν τη νομοθετική παρέμβαση διευρύνεται και βελτιώνεται η κοινωνική συνοχή. Η πατρίδα γίνεται πιο ισχυρή, γίνεται πιο ισχυρή η Ελλάδα, γίνεται πιο ισχυρό το έθνος γιατί αγκαλιάζουμε όλους τους πολίτες».

Την εκδήλωσε έκλεισε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μ. Σχοινάς, ο οποίος δήλωσε συγκλονισμένος από τις προσωπικές ιστορίες ευρωπαίων πολιτών, όπως επεσήμανε.

Πρωταγωνίστριες και πρωταγωνιστές της συνάντησης ήσαν οι: Χριστίνα Λεϊμονή, Βικτώρια Καλφάκη, Ρεβέκκα Καμχή, Στέλλα Μπελιά, Κατερίνα Τρίμη, Σταύρος Γαβριλιάδης, Δημήτρης Ελευσινιώτης, Φωτεινή Παντζιά, Ελένη Μαραβέλια, Μαρία Γιαλαμά, Σταμάτης ‘Ανθης και Κώστας Ανδρουλάκης. Στη συνάντηση παρόντες ήσαν, τέλος, συνεργάτες του κ. Σχοινά και στελέχη της εδώ Αντιπροσωπείας.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tagged