Στην Αθήνα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βόπκε Χούκστρα – Στ. Παπασταύρου: «Η καθαρή μετάβαση να συμβαδίζει με την κοινωνική συνοχή και την ανταγωνιστικότητα»

Ειδήσεις

Ζητήματα κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης, όπως η αναθεώρηση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ (EU ETS), καθώς και η επικείμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP31) στην Αττάλεια της Τουρκίας συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο υπουργός κ. Σταύρος Παπασταύρους και ο υφυπουργός κ. Νίκος Τσάφος με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για το Κλίμα, το Μηδενικό Ισοζύγιο (Net Zero) και την Καθαρή Ανάπτυξη, κ. Βόπκε Χούκστρα (Wopke Hoekstra).

Στη συνέχεια, υποδέχτηκαν από κοινού στο υπουργείο, τους επικεφαλής των ελληνικών εταιρειών Όμιλος Ηρακλής, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Hellenic Hydrogen και PPC Renewables, οι οποίες έχουν επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υλοποίηση τεσσάρων έργων ενεργειακής και βιομηχανικής μετάβασης του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Καινοτομίας.

Πρόκειται για τα έργα:

– ORION, του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, μέλους της Holcim, για την απανθρακοποίηση της παραγωγής τσιμέντου μέσω πλήρως εξηλεκτρισμένης παραγωγής πυρωμένης αργίλου.

– TALOS, της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, για την ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας μικροδικτύου ΑΠΕ και πολύωρης αποθήκευσης στην Κρήτη.

– AEGEANFLOAT, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, για την πιλοτική ανάπτυξη πλωτού υπεράκτιου αιολικού πάρκου ισχύος 45 MW στο Αιγαίο.

– AN-1-B της Hellenic Hydrogen που αφορά παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης, με συνολική ισχύ 50 MW.

Τις εταιρείες εκπροσώπησαν οι κ.κ. Δημήτρης Χανής και Νικόλαος Μπόζος, CEO και CCUS Manager αντίστοιχα, του Ομίλου Ηρακλής, ο Δρ. Αλέξανδρος Καρυωτάκης, Director of Strategy and Μ&Α Eastern Europe της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο κ. Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, CEO της Hellenic Hydrogen και οι κ.κ. Κωνσταντίνος Μαύρος και Γεώργιος Βαρθολομαίος, CEO και Head of Business Development αντίστοιχα, της PPC Renewables.

Το Ταμείο Καινοτομίας αποτελεί το κύριο πρόγραμμα της ΕΕ που χρηματοδοτεί την ανάπτυξη και την εμπορική αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών σε ενέργεια και βιομηχανία, με προϋπολογισμό περίπου 40 δισ. ευρώ για το 2020-2030, προερχόμενα από τη ρευστοποίηση περίπου 530 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπών του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS).

Στις 19 Οκτωβρίου 2026, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την επιλογή 77 έργων σε 23 χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, τα οποία προτείνεται να λάβουν συνολικά επιχορηγήσεις ύψους 3,4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας. Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα έργα αυτά εκτιμάται ότι μπορούν να αποτρέψουν συνολικά περίπου 290 εκατ. τόνους εκπομπών CO₂ κατά την πρώτη δεκαετία λειτουργίας τους.

Ανάμεσα στα 77 αυτά έργα, τα 4 είναι ελληνικά, γεγονός που αποδεικνύει την αξιοπιστία και την τεχνογνωσία στη χρήση τεχνολογίας αιχμής, των εταιρειών της χώρας μας, τονίζει το ΥΠΕΝ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο υπουργείο, ο κ. Παπασταύρου δήλωσε: «Είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Ευρωπαίο Επίτροπο Βόπκε Χούκστρα. Τον ευχαρίστησα, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, για την αλληλεγγύη και τη δημόσια στάση του στην προσπάθεια της Τουρκίας να αποκλείσει τον Κύπριο Πρόεδρο από την COP31, που ξεκινά την άλλη βδομάδα. Η ξεκάθαρη και δημόσια θέση του βοήθησε να αποτραπεί αυτή η πρόκληση. Συζητήσαμε για την ανάγκη η καθαρή μετάβαση να είναι και βιώσιμη. Δηλαδή, ο στόχος μας για μηδενικό ισοζύγιο να πηγαίνει μαζί με την κοινωνική συνοχή και την ανταγωνιστικότητα. Και είχαμε την ευκαιρία σήμερα, στην αίθουσα αυτή, να συναντηθούμε με τέσσερις Ευρωπαίους πρωταθλητές. Στις 19 Οκτωβρίου του 2026, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ταμείο Καινοτομίας, βράβευσε 77 εταιρείες σε όλη την Ευρώπη. Τέσσερις από αυτές είναι ελληνικές. Είναι εταιρείες οι οποίες πρωτοστατούν στην καινοτομία, σε θαλάσσια υπεράκτια αιολικά, σε απανθρακοποίηση για την παραγωγή τσιμέντου, σε νέα μορφή μπαταρίας ή στο υδρογόνο. Είναι εταιρείες οι οποίες είναι μπροστά στην καινοτομία και αποδεικνύουν ότι μπορεί η Ευρώπη να είναι ανταγωνιστική και καινοτόμα. Επίτροπε, σας καλωσορίζω ξανά στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο Χούκστρα τόνισε: «Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι ξανά στην όμορφη Ελλάδα. Εκτιμώ βαθύτατα τη φιλία και τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση συνολικά και ιδιαίτερα με τον Υπουργό. Σε συνέχεια της συζήτησής μας, είναι εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο να επιτυγχάνουμε θετικά αποτελέσματα για το κλίμα σε συνόδους όπως η COP, αλλά και, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, να κάνουμε πράξη αυτό που υποδηλώνει το ίδιο μας το όνομα, να ενεργούμε ενωμένοι. Και γι’ αυτό είναι απολύτως καθοριστικής σημασίας να διασφαλίσουμε ότι και τα 27 κράτη μέλη αντιμετωπίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, χωρίς την παραμικρή διαφοροποίηση. Αυτό είναι, φυσικά, ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένης της κατάστασης και των εμπειριών που ορισμένοι από εμάς έχουμε βιώσει στο παρελθόν. Δεύτερον, ο Υπουργός και εγώ είχαμε επίσης ιδιαίτερα εποικοδομητικές συζητήσεις για πολλά από τα διμερή ζητήματα που εξετάζουμε. Συζητήσαμε για το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS) και για το πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το σύστημα που οικοδομούμε θα λειτουργεί καλύτερα, τόσο για το κλίμα όσο και για την ανταγωνιστικότητα και την ανεξαρτησία μας. Και ήταν μεγάλη μου χαρά που συνάντησα ορισμένες από τις πιο καινοτόμες επιχειρήσεις εδώ στην Ελλάδα. Είχαμε μια εξαιρετική συζήτηση με τις εταιρείες που διακρίθηκαν στο λεγόμενο Ταμείο Καινοτομίας (Innovation Fund). Πρόκειται για Ευρωπαϊκούς πόρους που επιλέγεται να κατευθυνθούν στους καλύτερους και πιο ταλαντούχους, σε εκείνους που καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια και βρίσκονται στην αιχμή των εξελίξεων, τόσο στον τομέα του κλίματος όσο και της ανταγωνιστικότητας. Και πιστεύω ότι η παρουσία αυτών των επιχειρηματιών σήμερα εδώ, σε αυτή την αίθουσα, αποτελεί απόδειξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, καθώς μας έδειξαν όσα πραγματοποιούν εδώ στην Ελλάδα, αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες που έχουν οι πρωτοβουλίες τους για την Ευρώπη και τον κόσμο συνολικά. Επομένως, για ακόμη μία φορά, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Εκτιμώ πραγματικά τη φιλία και τη συνεργασία μας και θα συνεχίσουμε με το ίδιο πνεύμα».

Νωρίτερα, ο κ. Χούκστρα επισκέφθηκε μαζί με τον κ. Παπασταύρου τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» (ΔΑΑ) και τους χώρους του φωτοβολταϊκού πάρκου του, με αφορμή την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας «ROUTE 2025», του στρατηγικού οδικού χάρτη και δέσμευσης του ΔΑΑ για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα (net-zero) και ενεργειακής αυτονομίας στις εγκαταστάσεις του. Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 70 εκ. ευρώ, με σημαντικό μέρος αυτής να έχει υλοποιηθεί με τη δανειακή στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Mε την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο κ. Παπασταύρου, δήλωσε: «Είχα τη χαρά να υποδεχθώ σήμερα τον καλό φίλο Βόπκε Χούκστρα, Επίτροπο για το Κλίμα, το Μηδενικό Ισοζύγιο και την Καθαρή Ανάπτυξη. Και να δούμε εδώ, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της βιώσιμης ανάπτυξης. Με το πρόγραμμα ROUTE 2025, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών είναι από τα λίγα αεροδρόμια στην Ευρώπη που παράγει από ανανεώσιμες πηγές την ενέργεια, την οποία καταναλώνει, στο πλαίσιο αυτοκατανάλωσης, πετυχαίνοντας, έτσι, την ισορροπία μεταξύ της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος».

Από την πλευρά του, ο κ. Χούκστρα, δήλωσε: «Και για μένα, η επίτευξη του προγράμματος ROUTE 2025 από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών είναι πραγματικά ένα καταπληκτικό παράδειγμα ελληνικής και, αν μου επιτρέπεται να το πω, ευρωπαϊκής πολιτικής. Συνδυάζει το μέλλον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και, ταυτόχρονα, συμβάλλει στη μείωση των τιμών. Πρόκειται για ένα φανταστικό παράδειγμα».

Τέλος, ο Γιώργος Καλλιμασιάς, CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά καλωσορίσαμε σήμερα τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου, και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Κλίματος, Μηδενικού Ισοζυγίου Εκπομπών και Καθαρής Ανάπτυξης, Βόπκε Χούκστρα, στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Εδώ, με τον φωτοβολταϊκό σταθμό αυτοπαραγωγής μας και τη μονάδα αποθήκευσης ενέργειας, καλύπτουμε πλέον, ήδη από τις αρχές του 2026, το σύνολο των ετήσιων αναγκών της εταιρείας μας σε ηλεκτρισμό από καθαρή, ανανεώσιμη, ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στις εγκαταστάσεις μας. Με την ολοκλήρωση του προγράμματός μας ROUTE 2025, το οποίο υποστηρίχθηκε και από το Ταμείο Ανάκαμψης, υλοποιήσαμε, 25 χρόνια πριν από τον στόχο των ευρωπαϊκών αεροδρομίων για το 2050, τις επενδύσεις για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου στις δραστηριότητες που βρίσκονται υπό τον άμεσο έλεγχο της εταιρείας μας. Ενισχύουμε έτσι την ενεργειακή μας αυτονομία και την υπεύθυνη ανάπτυξη του αεροδρομίου, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάδειξη της Αθήνας ως βιώσιμου προορισμού».

Βουλή: Ενημέρωση κοινοβουλευτικών επιτροπών από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για το Κλίμα, τις Μηδενικές Καθαρές Εκπομπές και την Καθαρή Ανάπτυξη

Οι προτεραιότητες της ευρωπαϊκής πράσινης πολιτικής, με φόντο την κλιματική κρίση που πλήττει με πρωτοφανή ένταση την Ελλάδα και τη λεκάνη της Μεσογείου αναλύθηκαν στην ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων από τον ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για το Κλίμα, τις Μηδενικές Καθαρές Εκπομπές και την Καθαρή Ανάπτυξη, Βόπκε Χούκστρα. Στην συνεδρίαση συμμετείχαν βουλευτές – μέλη των κοινοβουλευτικών επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και της Προστασίας του Περιβάλλοντος, ενώ . παραβρέθηκε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου.

Ο προεδρεύων της συνεδρίασης, Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ιωάννης Πλακιωτάκης καλωσόρισε τον Ολλανδό επίτροπο και υπογράμμισε τη σημασία του ανοιχτού δημοκρατικού διαλόγου μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των εθνικών κοινοβουλίων. Ο κ. Πλακιωτάκης προσδιόρισε τους βασικούς άξονες της ελληνικής στρατηγικής για το κλίμα, τονίζοντας ότι η χώρα μας στηρίζει σταθερά τον στόχο της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών κατά 90% έως το 2040, υπό την απαρέγκλιτη όμως προϋπόθεση ότι η μετάβαση θα συνοδεύεται από κοινωνική δικαιοσύνη.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι η απανθρακοποίηση της οικονομίας δεν πρέπει να γίνει εις βάρος της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Ειδικότερα για την Ελλάδα, η ναυτιλία αποτελεί πυλώνα ευρωπαϊκής ισχύος και η ενσωμάτωσή της στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (EU ETS) οφείλει να λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο πλαίσιο της νέας Καθαρής Βιομηχανικής Συμφωνίας, σημείωσε ότι η Ελλάδα επενδύει δυναμικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αποθήκευση και το πράσινο υδρογόνο, επισημαίνοντας ωστόσο τη στρατηγική ανάγκη για ισχυρές ηλεκτρικές διασυνδέσεις που θα μεταφέρουν την πράσινη ενέργεια από τον ελληνικό νότο προς τα μεγάλα καταναλωτικά κέντρα της Κεντρικής Ευρώπης.

Ο κ. Πλακιωτάκης χαιρέτισε επίσης τη νομοθετική πρωτοβουλία για τον Ευρωπαϊκό Νόμο για την Κλιματική Ανθεκτικότητα, ζητώντας παράλληλα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως ένα μόνιμο Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας και ένα ενισχυμένο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για την προληπτική θωράκιση των υποδομών και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Κλείνοντας, πρόβαλε την πρωτοβουλία GR-Eco Islands, επισημαίνοντας ότι τα ελληνικά νησιά μετατρέπονται σε παγκόσμια εργαστήρια βιώσιμης ανάπτυξης και κυκλικής οικονομίας, δείχνοντας ότι η Ελλάδα πρωτοπορεί με εφαρμόσιμες λύσεις.

Από την πλευρά του, ο ευρωπαίος επίτροπος κ. Χέκστρα, χαρακτήρισε την επερχόμενη ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. ως μια αποφασιστική στιγμή για την ολοκλήρωση του οδικού χάρτη «Μία Ευρώπη, Μία Αγορά» έως το 2027, τονίζοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει την εμπειρία και την πλήρη αξιοπιστία να ηγηθεί των τελικών διαπραγματεύσεων για την Ενεργειακή Ένωση, έχοντας ήδη μετατραπεί σε εξαγωγέα πράσινης ενέργειας και διαθέτοντας πρωτοπόρο εθνικό κλιματικό νόμο και το μεγαλύτερο εγκεκριμένο Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα.

Αναφερόμενος στη νομοθεσία για το 2040, ο κ. Hoekstra σημείωσε ότι η μετάβαση θα γίνει με όρους απλούστευσης, κοινωνικής δικαιοσύνης και βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας, υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση του Ιουλίου λαμβάνει ειδική μέριμνα για τη ναυτιλία μέσω του νέου μηχανισμού SMAP για τη μείωση του κόστος των καθαρών καυσίμων, της διοχέτευσης εσόδων του ETS στην ανθρακοποίηση του κλάδου και της παράτασης των παρεκκλίσεων για περίπου 70 ελληνικά νησιά.

Κλείνοντας, ο Επίτροπος εξήρε τον ρόλο των εθνικών Κοινοβουλίων ως θεματοφυλάκων της δημοκρατικής νομιμοποίησης των κλιματικών πολιτικών και, αναγνωρίζοντας το βαρύ τίμημα που πληρώνει η Ελλάδα από τις φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες, ξηρασία), κάλεσε σε στενή συνεργασία για την εφαρμογή του νέου, δεσμευτικού Ευρωπαϊκού Πλαισίου για την Κλιματική Ανθεκτικότητα σε όλα τα επίπεδα διοίκησης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παπασταύρου, τόνισε ότι η χώρα μας, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, κινούνται προς πιο καθαρές μορφές ενέργειας, ταυτόχρονα όμως είναι αναγκαία η κοινωνική συνοχή όσο και η ανταγωνιστικότητα. Επίσης, επισήμανε την ανάγκη η Ευρώπη να πρωταγωνιστήσει στους τομείς της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.

Εν συνεχεία, τον λόγο έλαβαν αρχικά οι εκπρόσωποι των κομμάτων και στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι βουλευτές, ενώ η κοινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τη δευτερολογία και τις απαντήσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Χούκστρα επί των θεμάτων του χαρτοφυλακίου του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tagged