Σ. Φάμελλος: «Τραγική αλλαγή στην Ελλάδα το ν/σ για τα Πανεπιστήμια»

Ειδήσεις

«Τραγική αλλαγή στην Ελλάδα» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Φάμελλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «Συνδέσεις». Όπως ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος «έχει κριθεί ότι είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο γιατί δεν χρειάζεται κάτι άλλο παραπάνω από την απλή λογική». «Το Σύνταγμα λέει ότι απαγορεύεται να ιδρύονται Πανεπιστήμια από ιδιώτες και ότι υποχρεωτικά, αποκλειστικά λέει μάλιστα το Σύνταγμα, τα Πανεπιστήμια είναι μόνο Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Δεν νομίζω ότι μπορεί να μεταφραστεί το Σύνταγμα. Η λέξη “αποκλειστικά” δεν μεταφράζεται, η λέξη “απαγορεύεται” δεν μεταφράζεται, δεν μπορεί να γίνει “επιτρέπεται”», είπε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει δυστυχώς οδηγήσει την ελληνική ανώτατη παιδεία σε μια κατάσταση που πολλά παιδιά οδηγούνται στο εξωτερικό».

«Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ένα επιχείρημα το οποίο θεωρώ ότι είναι αρκετά εύληπτο στην κοινωνία που λέει “γιατί να πηγαίνουν τα παιδιά μας να πληρώνουν στο εξωτερικό, να μένουν εδώ”. Και ρωτώ: γιατί κόπηκαν 41.000 θέσεις με την ελάχιστη βάση εισαγωγής από τα ελληνικά πανεπιστήμια τα τρία τελευταία χρόνια; Γιατί έχει ανασταλεί η λειτουργία 37 πανεπιστημιακών τμημάτων;», ανέφερε.

«Η κυβέρνηση υποβαθμίζει την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση με σχέδιο. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα ελληνικά Πανεπιστήμια στελέχωσης, χρηματοδότησης, υποδομών και φοιτητικής μέριμνας. Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, τα προβλήματα που η ίδια δημιουργεί, έρχεται και λέει γιατί να μην κάνουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια;», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το μείζον ζήτημα της διαρροής και χρήσης προσωπικών δεδομένων από ευρωβουλευτή της ΝΔ ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε: «Έχουμε μία ακόμα παραβίαση Συντάγματος, γιατί τα προσωπικά δεδομένα προστατεύονται από το Σύνταγμα και μάλιστα υπάρχει ένα διαφημιστικό προεκλογικό ψηφοθηρικό e-mail της κ. Ασημακοπούλου, μιας ευρωβουλευτή της ΝΔ και υποψήφιας ευρωβουλευτή, που χρησιμοποίησε προσωπικά δεδομένα των αποδήμων ψηφοφόρων Ελλήνων και Ελληνίδων, χωρίς να έχουν δώσει την άδειά τους. Θεωρώ, λοιπόν, ότι πολύ καλά έκανε τη Δευτέρα το πρωί και ξεκίνησε ο πρόεδρος της Αρχής έρευνα και μετά την επίσκεψή μας στον Πρόεδρο της Αρχής, ενημερωθήκαμε την Τρίτη το μεσημέρι ότι ξεκίνησε και η Δικαιοσύνη, όπως εξάλλου ήδη είχαμε ζητήσει. Αναρωτιέμαι όμως δεν θα υπάρχει πολιτική ευθύνη από τη Νέα Δημοκρατία; Δεν είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ η κ. Ασημακοπούλου; Θα παραμείνει; Υπάρχει ζήτημα και για την Υπουργό Εσωτερικών. Υπάρχει πολιτική ευθύνη για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων και το σημείωσα και μετά το τέλος της συνάντησής μας με τον πρόεδρο της Αρχής. Δεν μπορεί όλα αυτά να συμβαίνουν και να μην τρέχει τίποτα».

Σχετικά με τον έλεγχο πόθεν έσχες για τον Στέφανο Κασσελάκη χαρακτήρισε «υποκρισία» ότι «είχαμε καταγγελίες για πολιτικά πρόσωπα που έχουν καταθέσει ελλιπές πόθεν έσχες εδώ και χρόνια». «Ο Στέφανος Κασσελάκης θα υποβάλει πόθεν έσχες και θα ελεγχθεί για αυτό. Όσον αφορά για το αν πρέπει να μεταβιβάσει την εταιρεία, εφόσον εκλέχθηκε τώρα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δεσμεύτηκε να το λύσει. Η πολιτική εκμετάλλευση των πράξεων της δικαιοσύνης για τις οποίες δεν έχουμε ακόμα πλήρη εικόνα μας δημιουργεί προβληματισμό. Ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με το πόθεν έσχες του κυρίου Κασσελάκη για να ανοίξει ζήτημα στη Δικαιοσύνη», σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος για την έρευνα που αφορά τον Στέφανο Κασσελάκη.

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για τον προσωπικό γιατρό ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπογράμμισε: «Είναι ξεκάθαρο ότι πίσω από το τρικ “δεν μπορώ να βρω προσωπικό γιατρό” – “πάρε τον δικό σου τον ιδιωτικό”, χωρίς να μιλάει καθόλου για το κόστος, σε υποχρεώνει να πληρώνεις το γιατρό σου. Θεωρώ ότι είναι ένα επιπλέον κόστος εις βάρος της δημόσιας υγείας, άρα είναι επιβάρυνση της κοινωνίας. Για αυτό το λόγο καλούμε την κυβέρνηση να διευκρινίσει τις προθέσεις της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tagged