Σ. Φάμελλος: «Η απάντηση είναι περισσότερη δημοκρατία, περισσότερα δικαιώματα»

Ειδήσεις

«Υπάρχει στην κοινωνία μας υποτίμηση και παραβίαση των κανόνων της Δημοκρατίας και άρα της ελευθερίας του ατόμου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και αυτό συνδέεται με πάρα πολλές λειτουργίες της κοινωνίας μας, όπως η παιδεία και η απόδοση δικαιοσύνης. Υπάρχει θέμα δικαιοσύνης και πολιτικής, υπάρχει θέμα δημοκρατίας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης.

Μίλησε για άναρθρες «φωνές» παρακμής, φασισμού και ρατσισμού που εκφράζονται στην κοινωνία μας, σημειώνοντας ότι «η απάντηση στη βία δεν είναι η βία στη βία, ούτε ο αυταρχισμός στον αυταρχισμό, αλλά περισσότερη δημοκρατία, περισσότερα δικαιώματα». Τόνισε ότι αυτό πρέπει να εκπέμπεται από όλους, και τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ και τους θεσμούς. «Το φαινόμενο στο Ολύμπιον κατά του Στέφανου Κασσελάκη ήταν από πολύ λίγα άτομα και αναντίστοιχα με τα άτομα που βρίσκονταν για να διαδηλώσουν στην πλατεία Αριστοτέλους. Ήταν άτομα που ήρθαν για να προβοκάρουν, για να προσβάλλουν την πολιτική, για να προσβάλλουν και τη συγκέντρωση που γινόταν λίγο πιο κάτω. Και το περιστατικό αυτό ήρθε μία μέρα μετά τον προπηλακισμό δύο τρανς ατόμων στην πλατεία Αριστοτέλους», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην επίθεση που δέχθηκε ο αστυνομικός από κουκουλοφόρο έξω από το Ολύμπιον, ο κ. Φάμελλος είπε ότι «ήταν μια πολύ μικρή ομάδα, πλήρως αναντίστοιχη με τη συγκέντρωση που γινόταν στην πλατεία Αριστοτέλους». Σημείωσε ότι «η επίθεση που δέχθηκε ο αστυνομικός ήταν μια ακραία καταδικαστέα πράξη».

Ερωτηθείς για το πόρισμα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «όλη η κοινωνία γνωρίζει ότι υπήρξε σοβαρή πολιτική ευθύνη στο έγκλημα των Τεμπών και ότι υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης και συσκότισης». Μίλησε για προσπάθεια της κυβέρνησης να τα ρίξει όλα στο ανθρώπινο λάθος, για να τονίσει ότι «υπάρχουν σοβαρές και βαρύτατες ευθύνες που δεν πρέπει να συγκαλυφθούν». Σημείωσε ότι αποκλείστηκαν κρίσιμοι μάρτυρες από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Εξεταστική και «άρα έγινε μια οργανωμένη προσπάθεια συσκότισης και συγκάλυψης». «Εμείς καταθέσαμε πόρισμα στην εξεταστική επιτροπή γιατί σεβόμαστε τη Βουλή και σεβόμαστε την ανάγκη αξιοπιστίας της πολιτικής. Το πόρισμά μας μιλάει για την ανάγκη διερεύνησης του εγκλήματος των Τεμπών και δίνει τη δυνατότητα η δικαιοσύνη να κάνει απερίσπαστη το έργο της. Έχουμε προτείνει στο πόρισμά μας να υπάρξει απόφαση της εξεταστικής επιτροπής, ώστε η δικαιοσύνη να διερευνήσει τα εγκλήματα που τελέστηκαν δια παραλείψεως χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Αυτό προτείνουμε, να αφεθεί η δικαιοσύνη ελεύθερη», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι «βρήκαμε ισχυρότατες ενδείξεις ποινικών αδικημάτων κυρίως από τον κ. Καραμανλή, όπως παράβαση καθήκοντος, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, σωματικές βλάβες και ανθρωποκτονία. Αυτά είναι σοβαρότατα αδικήματα». «Επίσης, το βασικό που διαπιστώσαμε είναι ότι ο κ. Καραμανλής, παρότι είχε την ευθύνη, δεν συνέταξε τους εθνικούς κανόνες ασφάλειας που έπρεπε να υπάρχουν με βάση την ελληνική νομοθεσία και το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Υπήρξαν και άλλα σοβαρότατα ζητήματα που αποκαλύφθηκαν σε ό,τι αφορά την πρόσληψη του σταθμάρχη, τη μη αποκατάσταση του τοπικού σταθμού τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, και πολλά άλλα προβλήματα που αφορούν τους κανόνες ασφαλείας», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tagged