ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Στις 6 και 13 Οκτωβρίου οι εκλογές για την ηγεσία – Υποψήφιοι Ανδρουλάκης, Δούκας, Γερουλάνος»

Ειδήσεις

Να διεξαχθούν οι εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στις 6 Οκτωβρίου και ο δεύτερος γύρος, εφόσον χρειαστεί, στις 13 Οκτωβρίου, εισηγήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του με την οποία ξεκίνησε πρίν από λίγη ώρα η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης «οι υποψηφιότητες και οι πολιτικές θέσεις όλων μας να παρουσιαστούν σε ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή τρεις εβδομάδες πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών». Επισήμανε ότι τις διαδικαστικές λεπτομέρειες θα ορίσουν τα αρμόδια όργανα στα πρότυπα των εκλογών του 2021 και με βάση το καταστατικό μας, με ανοιχτό τηλεοπτικό διάλογο, ένα ελεύθερο debate».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι «πρόεδρος υπό ομηρία δεν πρόκειται να γίνω από κανέναν. Είτε εντός, είτε εκτός ΠΑΣΟΚ. Η αυτονομία της πολιτικής από τα συμφέροντα είναι η πυξίδα της πολιτικής μου διαδρομής. Το έχω πληρώσει αλλά αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Γι’ αυτό λοιπόν οι μόνες σωστές λύσεις, είναι οι καθαρές λύσεις». Συμπλήρωσε θα ζητήσει την ανανέωση της εντολής της βάσης του Κινήματός μας για ένα ΠΑΣΟΚ ενωμένο, πολιτικά αυτόνομο και πραγματικά δυνατό. «Θα ζητήσω την ανανέωση της εμπιστοσύνης του κόσμου της Παράταξης για να εργαστώ με ακόμη μεγαλύτερη ένταση για την ολική ανατροπή. Ωστε μαζί με το ΠΑΣΟΚ να στοιχηθούν όλες εκείνες οι υγιείς δυνάμεις της πατρίδας μας που θέλουν να μπει ένα τέλος στη σημερινή αλαζονική και πελατειακή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ένα ΠΑΣΟΚ που δεν έχει αυτοσκοπό την εξουσία για την εξουσία αλλά αγωνίζεται να φέρει πραγματική ελπίδα στους πολίτες. Δικαιοσύνη, διαφάνεια και ηθική στην πολιτική». Υποστήριξε ότι «η πραγματική προοπτική για έναν χώρο, θα έρθει μόνο όταν πατάς γερά στα πόδια σου, ξέρεις που πρέπει να πας και δεν έχεις εξαρτήσεις και δεσμεύσεις».

Με εμφατικότητα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής απέρριψε «τα σενάρια που κυκλοφορούν εσχάτως για ρευστοποίηση του ΠΑΣΟΚ και την ενοποίησή του με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ανάλογα προηγούμενων σεναρίων περί στρατηγικής συμμαχίας με τη Νέα Δημοκρατία», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Απευθυνόμενος στους εσωκομματικούς του αντιπάλους μίλησε για χαρακίρι που γίνεται στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μετά τίς Ευρωεκλογές, ενώ παραδέχθηκε ότι «από μένα τον ίδιο έγιναν λάθη και δεν έχω καμία δυσκολία να αναλάβω την ευθύνη. Αναγνωρίζω ότι σε κάποια κρίσιμα ζητήματα στείλαμε θολό πολιτικό μήνυμα και εμφανιστήκαμε με διγλωσσία. Και αυτό είναι κάτι που όλοι θα πρέπει να διορθώσουμε το επόμενο διάστημα» κι υπογράμμισε χειροκροτούμενος: «Έχω νέα λοιπόν για τους νέους σκηνοθέτες του παρασκηνίου. Από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά παρέλαβα κόμμα, το μεγάλωσα και δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί σε συνιστώσα. Πιστεύω στον διάλογο και την προγραμματική σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων της κοινωνίας. Η επιλογή της ενίσχυσης του ΠΑΣΟΚ και της παράλληλης πολιτικής διεύρυνσης είναι μονόδρομος. Όμως, ας τα ξεκαθαρίσουμε: Συγκολλήσεις κορυφής και διαπραγματεύσεις με πρόσωπα που κάνουν την ανάγκη της πολιτικής τους επιβίωσης φιλοτιμία, δεν ενισχύουν τη δημοκρατική παράταξη αλλά θα τη χρεοκοπήσουν ηθικά και πολιτικά με αποτέλεσμα τη μακροημέρευση της Νέας Δημοκρατίας.

Το ΠΑΣΟΚ μεγάλωσε με κόπους και θυσίες και έφτασε σήμερα εδώ όχι για να γίνει εργαλείο διαπραγμάτευσης ώστε να ικανοποιήσουν κάποιοι τις υπερφίαλες φιλοδοξίες τους. Για μένα, υπάρχει ένας δρόμος. Να προτάξουμε τον προγραμματικό μας λόγο και να προχωρήσουμε σε συγκλίσεις από τα κάτω, με τον κόσμο του κέντρου και της κεντροαριστεράς, όπως με επιτυχία ήδη κάνουμε στην ελληνική περιφέρεια».

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «με σκιές του παρελθόντος όπου ο πυρήνας της στρατηγικής τους τα τελευταία 10 χρόνια ήταν η τοξικοποίηση και εν τέλει η διάλυση του ΠΑΣΟΚ, εγώ προσωπικά δεν έχω καμία δουλειά. Καθαρές κουβέντες». Πρόσθεσε ακόμη ότι μετά τις εκλογές έχουμε χρέος να προχωρήσουμε σε ένα ενωτικό πολιτικό συνέδριο όπου θα συζητήσουμε τη νέα μας στρατηγική, ώστε πλέον συντεταγμένα να αναδεικνύουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας για τη χώρα. Η πορεία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν εξασφαλίζεται από την λογική “φύγε εσύ έλα εσύ”». Δεσμεύτηκε αποδεχόμενος την σκληρή κριτική ότι μετά τις εκλογές χρειάζεται νέα δομή και ένα πιο ολιγομελές Πολιτικό Συμβούλιο ώστε να αποτελεί ένα πραγματικό πολιτικό κέντρο του κόμματος που θα παίρνει αποφάσεις και θα προσδιορίζει τη στρατηγική. «Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην παράταξη, τη χώρα, αλλά και τους απλούς ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ που ήταν πάντα το μόνο και μεγάλο στήριγμά μου. Σε αυτούς θα απευθυνθώ και στις ερχόμενες εκλογές, ζητώντας την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους. Για να συνεχίσουμε την ανοδική μας πορεία, αλλά με ακόμα μεγαλύτερα βήματα. Κρατώντας τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες, με ήθος, με εντιμότητα, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Αλλά με πιο έντονη δράση. Με πιο επιθετική επικοινωνία. Με περισσότερες πρωτοβουλίες και με μεγαλύτερη συλλογικότητα. Διορθώνοντας λάθη, ενώνοντας δυνάμεις, επιταχύνοντας τη δυναμική μας. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις μου απέναντι στην καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά, απέναντι στα μέλη της παράταξης αλλά και τη μεγάλη ιστορία του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος!».

Σημείωσε ότι οι αντίπαλοι μας δεν βρίσκονται σε αυτή εδώ την αίθουσα γιατί, όπως είπε, «μπορεί να έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά στο τέλος προχωράμε όλοι μαζί. Η ενότητά μας έχει σφυρηλατηθεί στα δύσκολα. Κι όταν θα ολοκληρωθούν οι εκλογικές μας διαδικασίες, όπως είχα πει και στις 12 Δεκεμβρίου του 2021 δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι». Ο Νίκος Ανδρουλάκης ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε στις εκλογές την ώρα όμως που Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έπεφταν, κι αναδείχτηκε δεύτερο κόμμα στην περιφέρεια και στον χάρτη της επικράτειας φάνηκε ξανά το πράσινο χρώμα μετά από 12 χρόνια.

«Θα ήθελα λοιπόν να κοιτάξετε στα μάτια τον κόσμο της παράταξης που έδωσε γενναίο αγώνα σε κάθε γωνιά της χώρας και να του πείτε ότι αυτά που πέτυχε, είναι για κάποιους από εσάς καταστροφή. Να του πείτε ότι όσα κέρδισε, ήταν για εσάς αυτονόητα. Και να του εξηγήσετε γιατί την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ σπαράσσεται και η Νέα Δημοκρατία για πρώτη φορά από το 2016 έρχεται αντιμέτωπη με την πτώση και την εσωστρέφεια, εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ σε παραλυσία βάζοντας προσωπικές στρατηγικές πάνω από το συλλογικό καλό».

Παύλος Γερουλάνος: «Διεκδικώ τη ψήφο των μελών με συγκεκριμένο σχέδιο για τη χώρα. Η ενότητα θα φέρει τη νίκη»

Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανακοίνωσε ο Παύλος Γερουλάνος κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του κόμματος .

«Θα είναι τιμή μου να διεκδικήσω την ψήφο των μελών και των φίλων μας, για να λάβω την εντολή να ηγηθώ του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος» είπε ο Παύλος Γερουλάνος.

Παρουσίασε συγκεκριμένη πολιτική πρόταση με τίτλο «Αναγέννηση», για μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία του κράτους και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, ώστε να διασφαλίζονται 6 θεμελιώδη δικαιώματα για κάθε πολίτη.

Παράλληλα μίλησε για το σχέδιο αναγέννησης του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, ώστε να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

«Το πλαίσιο αρχών που περιέγραψα βασίζεται στην ιδέα ότι η «Αναγέννηση της Ελλάδας» ξεκινάει από την «Αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ». Διότι οι παθογένειες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε απαιτούν πρώτα από εμάς να αλλάξουμε και να υπηρετήσουμε την πολιτική αλλιώς», τόνισε ο κ. Γερουλάνος.

«Οι παρέες, ναι, γράφουν ιστορία. Στην πολιτική, όμως, ιστορία γράφουν κόμματα ανοιχτά, δημοκρατικά, σύγχρονα», συμπλήρωσε και υποστήριξε ότι «γύρω από ένα ΠΑΣΟΚ ανανεωμένο, «Αναγεννημένο», μπορούμε να χτίσουμε τη μεγάλη παράταξη που θα ενώσει τις προοδευτικές δυνάμεις, σε όλο το πολιτικό φάσμα. Που θα κοιτάξει άμεσα στα μάτια τη συντήρηση και θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές».

«Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα δεν φοβάται τη Δημοκρατία. Την τρέφει και τρέφεται από αυτήν. Aν ο Αντρέας μας έμαθε πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι διάττοντας αστέρας, μια γυναίκα μας έμαθε πώς να μην διαλυόμαστε στις δυσκολίες. Να μένουμε ενωμένοι και να συνεχίζουμε! Αυτή είναι η παρακαταθήκη της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά: Μια ενότητα, που θα διασφαλίσει τη νέα αρχή. Την Αναγέννηση του Κινήματος για την Αναγέννηση της Πατρίδας», υπογράμμισε και κατέληξε:

«Πιστεύουμε σε ένα ΠΑΣΟΚ που συνομιλεί με την κοινωνία, γνωρίζουμε ότι η νίκη έρχεται όταν υπάρχει ομάδα, υπάρχει οργάνωση, και παρά τις πληγές, υπάρχει ενότητα. Το έχω δει να γίνεται το 2009. Ξέρω ότι γίνεται. Και ξέρω πώς να το κάνουμε!».

«Ας κρατήσουμε όλοι την ψυχραιμία μας, στην υπηρεσία των αναγκών του Κινήματος. Να μην ξεχνάμε ποτέ, πώς και τη Δευτέρα μετά την κάλπη, πάλι στο ίδιο κόμμα θα είμαστε, καλώντας όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις για να διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη του πολίτη», προσδιορίζοντας το «τρίπτυχο της ευθύνης» (σχέδιο για την κοινωνία, κόμμα που ακούει την κοινωνία, ενότητα με προοπτική) για το οποίο διεκδικεί την ψήφο των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ.

Χάρης Δούκας: Δεν κρύβομαι, είμαι εδώ και ζητώ τη στήριξή σας για να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ κυβερνητική δύναμη

«Δεν κρύβομαι, δεν φοβάμαι γι’ αυτό είμαι εδώ και ζητώ την στήριξή σας για να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ κυβερνητική δύναμη. Να νικήσει τη ΝΔ όπως στην Αθήνα», υπογράμμισε ο Χάρης Δούκας μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ο κ. Δούκας ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει δήμαρχος Αθηναίων είτε χάσει είτε κερδίσει τη μάχη για την ηγεσία , συμφωνώντας παράλληλα με τον οδικό χάρτη που πρότεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης για εκλογή ηγεσία τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, ο Χάρης Δούκας τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα να ανοίξουμε τον κύκλο της υπέρβασης. Να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ μεγάλο με ανάταξη δυνάμεων, με τομές και ρήξεις με το παρελθόν. Για να ξαναγίνει κόμμα των μελών κι όχι κόμμα μηχανισμών δίνοντας ρόλο στον καθένα».

Πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη συντεταγμένα κι ενωμένοι να νικήσουμε τη ΝΔ. « Δεν αναζητούμε έναν μεσσία αλλά μια ηγεσία που θα ενώνει. Μόνος του δεν μπορεί κανείς αλλά χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης», υπογράμμισε ο Χάρης Δούκας .

Υποστήριξε ότι τώρα θέτει θέμα ηγεσίας «γιατί τώρα το επιβάλλουν οι συνθήκες και χρειάζονται καθαρές απαντήσεις κι ευθύνες κι είμαι έτοιμος να τις αναλάβω».

Επίσης, ο Χάρης Δούκας αναφέρθηκε στις επιθέσεις που δέχεται από τη ΝΔ και ζήτησε να τις καταδικάσουν όλοι στο ΠΑΣΟΚ. «Δεν γίνεται να ανεχόμαστε τις παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη στα εσωτερικά μας», ανέφερε ο κ. Δούκας.

Tagged