Π. Μαρινάκης: «Πέρασαν πλήρως οι ελληνικές προτάσεις ως στρατηγική ατζέντα της Ευρώπης για την άμυνα»

Ειδήσεις

Για μία πολύ καλή συμφωνία για το καλό του Ευρωπαίου πολίτη έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στη συμφωνία που επετεύχθη στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες για τους κορυφαίους θεσμούς της ΕΕ, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο OPEN. Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε, επίσης, ότι πέρασαν πλήρως οι ελληνικές προτάσεις ως στρατηγική ατζέντα της Ευρώπης για την άμυνα, «όλο αυτό το οποίο έχει προσπαθήσει να ζητήσει, να βάλει στη συζήτηση ο Έλληνας πρωθυπουργός για την Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα».

«Χθες, αργά το βράδυ, φαίνεται ότι είχαμε λευκό καπνό από τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, παρουσία όλων των Ευρωπαίων ηγετών και προφανώς και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Κάποια σημαντικά αξίζει να κρατήσουμε. Το πρώτο δεδομένο ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ένας εκ των βασικών διαπραγματευτών της συμφωνίας σε επίπεδο προσώπων. Φαίνεται ότι έχουμε -μένει να το επικυρώσει δηλαδή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις, για την Ούρσουλα φον Ντερ Λαϊεν, τον κ. Κόστα και την κ. Κάλας, για τις τρεις θέσεις που συζητούνταν, δηλαδή την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον πρόεδρο του Συμβουλίου και την Ύπατη Εκπρόσωπο για ζητήματα Εξωτερικών και Άμυνας. Αυτό συνέβη σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με το 2019 που παρά τις αντίθετες προβλέψεις, οι οποίες διαψεύστηκαν, φαίνεται ότι υπήρξε μια συναίνεση μεταξύ κιόλας διαφορετικών κομμάτων, διαφορετικών ευρωπαϊκών πολιτικών οικογενειών», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε πως «εμείς κερδίσαμε, και αυτό είναι το δεύτερο. Γιατί στη στρατηγική ατζέντα είναι μια μεγαλύτερη λεπτομέρεια και σημαντικό για τους πολίτες, γιατί οι θέσεις έχουν αξία, τα πρόσωπα είναι σημαντικά και ειδικά όταν υπάρχει συμφωνία για να προχωρήσουμε παρακάτω, αλλά οι πολιτικές είναι ακόμα σημαντικότερες. Δηλαδή, μπορεί να μην “πουλάνε” τόσο σε έναν τίτλο, αλλά έχουν αξία για τα επόμενα χρόνια. Πέρασαν πλήρως οι ελληνικές προτάσεις, ως στρατηγική ατζέντα της Ευρώπης για την άμυνα, όλο αυτό το οποίο έχει προσπαθήσει να ζητήσει, να βάλει στη συζήτηση ο Έλληνας πρωθυπουργός για την Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα, το οποίο προφανώς έχει πάρα πολλά επεισόδια ακόμα, αλλά είναι σημαντικό ότι είναι στη στρατηγική ατζέντα της Ευρώπης. Παραμένει κορυφαίο ζήτημα στην ατζέντα η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, τα ελληνικά, δηλαδή, σύνορα να είναι ευρωπαϊκά και όλα τα υπόλοιπα στο τελευταίο Σύμφωνο πέρασαν και βέβαια ζητήματα ανταγωνιστικότητας. Θυμάστε τις ειρωνείες για την επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, που μάλιστα ήταν αυτή που θα έφευγε και δεν θα ήταν ξανά πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η επιστολή αυτή εστάλη γιατί ήθελε ο Έλληνας πρωθυπουργός στα επόμενα πολύ κρίσιμα πέντε χρόνια να είναι κορυφαίο ζήτημα στην ατζέντα το ζήτημα των πολυεθνικών, το οποίο προφανώς είναι μια από τις βασικές αιτίες της ακρίβειας και τώρα που φαίνεται ότι έχουμε αποκλιμάκωση -προσέχω τα λόγια μου, όχι μείωση τιμών- αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, είναι πολύ σημαντικό να δούμε πως αυτό θα οδηγήσει πολύ σύντομα σε μείωση τιμών. Αυτά λοιπόν είναι τα νέα στην Ευρώπη, για να επιστρέψουμε στα δικά μας για να μη χάνουμε και το δάσος, το οποίο είναι σε τι περιβάλλον θα κυβερνηθούν τα κράτη τα επόμενα πέντε χρόνια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tagged