Π. Μαρινάκης: «Ενισχύουμε τους συνταξιούχους χωρίς να εκτροχιάζεται η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας»

Ειδήσεις

«Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επιβάλλεται προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης 33% στις εταιρείες διΰλισης με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη φορολογικού έτους 2023 σε συνέχεια αυτής που επιβλήθηκε για το έτος 2022. Η προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης θα υπολογιστεί με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη του φορολογικού έτους 2023 δηλαδή 33% επί των φορολογητέων κερδών του έτους 2023», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Υπογράμμισε ότι «τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους κατά τον μήνα Δεκέμβριο, που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν ωφελούνται από την νέα αύξηση των συντάξεων η οποία ξεκινά από τον Ιανουάριο του 2025 καθώς και για την ενίσχυση των πιστώσεων του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων»

Και πρόσθεσε: «Οι κινήσεις αυτές αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά την σταθερή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Μια πολιτική που στοχεύει στην μείωση των φόρων, την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, την αύξηση των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας αλλά και την ενίσχυση των πιο ευάλωτων, όπως έχουμε δεσμευθεί. Πάνω απ’ όλα όμως μακριά από μαξιμαλιστικές λογικές, με σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και χωρίς να εκτροχιάζεται η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «από χθες τα ξημερώματα πυροσβέστες εθελοντές και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παλεύουν με δεκάδες εστίες πυρκαγιών σε όλη τη χώρα. Από χθες το μεσημέρι και μετά σχεδόν κάθε 10 λεπτά είχαμε και μια νέα έναρξη πυρκαγιάς. Σήμερα από τις πρώτες πρωινές ώρες το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι στιγμής έχει λάβει κλήσεις για 15 πυρκαγιές σε όλη την Επικράτεια». Τόνισε πως έχουμε εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες, λόγω ξηρασίας, υψηλών θερμοκρασιών, αλλά κυρίως σφοδρών ανέμων με ριπές που φτάνουν τα 8 ακόμα και τα 9 μποφόρ και η εικόνα παραμένει η ίδια και για σήμερα και αύριο και γι’ αυτό το λόγο συστήνουμε αυξημένη προσοχή σε όλους.

Όπως είπε «απέναντι στην κλιματική κρίση και λόγω της αυξημένης επικινδυνότητας έχουμε αυξήσει κατά πολύ τα μέσα πυρόσβεσης και τα μέσα για τον έγκαιρο εντοπισμό και την πρόληψη. Σε κάθε έναρξη πυρκαγιάς επιχειρούν υποχρεωτικά, μαζί με τους πυροσβέστες, ο κατά τόπους δασάρχης και η δασική υπηρεσία, ενημερώνονται από το σύστημα engage άμεσα οι Δήμοι και συμμετέχουν με χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες.

Έχουν γίνει προσλήψεις άλλων 700 δασοπυροσβεστών και αυξήθηκαν οι μονάδες των «δασοκομάντος» από 6 σε 16.

Με το πρόγραμμα Antinero 3 δημιουργούνται ζώνες πυροπροστασίας στα πιο ευαίσθητα δάση μας και καθαρίζονται μονοπάτια και δρόμοι μέσα στο δάσος.

Επιπλέον, 25 υπερσύγχρονα drones χρησιμοποιώντας ευρυγώνιες και θερμικές κάμερες, λέιζερ, τεχνητή νοημοσύνη και pin point της περιοχής, επιτηρούν ορεινούς όγκους της Αττικής με στόχο την πρόληψη αλλά και τον εντοπισμό εμπρηστών.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι, ακόμη και μια σπίθα αρκεί να φέρει την καταστροφή. Πλέον οι πυρκαγιές λαμβάνουν σε ελάχιστο χρόνο επικίνδυνες διαστάσεις ειδικά τις ημέρες με υψηλό δείκτη κινδύνου. Γι΄ αυτό το λόγο τονίζουμε πως είναι ιδιαίτερα σημαντική η αποφυγή οποιασδήποτε ενέργειας που μπορεί να οδηγήσει σε εστίες φωτιάς».

Επεσήμανε ακόμη ότι «έχει αυστηροποιηθεί το πλαίσιο ποινών για τους εμπρηστές καθώς, ο εμπρησμός που οδηγεί σε απώλεια ζωής τιμωρείται με ισόβια και ο εμπρησμός δάσους, αν οδηγήσει σε οικολογική καταστροφή είναι πλέον κακούργημα και η ποινή φτάνει τα 20 χρόνια κάθειρξης και Euro200.000 χρηματική ποινή»

Στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν λίγη ώρα ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και στο πλαίσιο της οποίας παρουσίασε μια σειρά από πρόσθετες προτεινόμενες διατάξεις για την ποινική αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

Ακολούθως τόνισε ότι «μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2024 έχουμε περίπου 5.500 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία, ενώ μόνο χθες, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έγιναν 73 συλλήψεις. Κάθε βράδυ εγκαθίστανται 20 panic button και έχουμε μεταφορά σε δομές και safe houses πολλών γυναικών και των παιδιών τους. Με όλα τα προτεινόμενα νέα μέτρα και τις προβλέψεις που έχουν ήδη γίνει πραγματικότητα στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον που να προτρέπει τα θύματα να μιλήσουν και να σπάσουν τον κύκλο της βίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στην πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την ανακήρυξη των Ενδιάμεσων Φορέων Χρηματοδότησης του νέου Ταμείου Συμμετοχών EquiFund II. Όπως είπε: «Το EquiFund II ως Ταμείο Συμμετοχών, αποτελεί το πρώτο θεματικό χρηματοδοτικό εργαλείο επιχειρηματικών συμμετοχών το οποίο εστιάζει στους τομείς των Βιοεπιστημών, της Υγείας, και της Βιωσιμότητας. Υποστηρίζει καινοτόμες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους εν λόγω τομείς προκειμένου να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση μετοχικού κεφαλαίου, και να καταστούν πιο ανταγωνιστικές αξιοποιώντας πλήρως το αναπτυξιακό τους δυναμικό».

«Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει θέσει, ως προτεραιότητα, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, η οποία συνιστά βασικό πυλώνα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας», ανέφερε ακόμη επισημαίνοντας διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Είπε ακόμη ότι τη Δευτέρα ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για εισαγωγή στις 50 Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της ΔΥΠΑ, για το σχολικό έτος 2024-25, σε 37 ειδικότητες με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας. «Δικαίωμα υποβολής αίτησης είναι οι κάτοχοι, τουλάχιστον, απολυτηρίου γυμνασίου, ηλικίας 15-29 ετών. Η αμοιβή των μαθητευομένων ανέρχεται σε 118,64 ευρώ ή 148,30 ευρώ την εβδομάδα (για 4 ή 5 ημέρες μαθητείας, αντίστοιχα) και διαρκεί 2 έτη. Η ΔΥΠΑ εφαρμόζει από το 1952 το σύστημα της Μαθητείας, το οποίο είναι και το μοναδικό δυϊκό σύστημα στη χώρα μας που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή επαγγελματική εκπαίδευση στη Σχολή με το πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Στόχος είναι να αποκτήσει ο εκπαιδευόμενος τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις, αλλά και επαγγελματική εμπειρία στην αγορά εργασίας».

Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση επεσήμανε πως αύριο Παρασκευή 21 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Έχουμε αυξήσει κατά πολύ τα μέσα πυρόσβεσης και τα μέσα εντοπισμού- πρόληψης

Σε ερώτηση για τις απειλές της Χεζμπολάχ κατά της Δημοκρατίας της Κύπρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, παρέπεμψε σε δηλώσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας του Νίκου Χριστοδουλίδη που τόνισε ότι η Κύπρος δεν εμπλέκεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις καθώς και ότι η χώρα του είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. Αυτό αναγνωρίζεται σε όλο τον αραβικό κόσμο και διεθνώς μέσω πρωτοβουλιών όπως ο θαλάσσιος διάδρομος Κύπρου-Γάζας που παραδίδει ανθρωπιστική βοήθεια με πλοία, όπως ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλίδης προσέθεσε. «Υπάρχουν δρόμοι επικοινωνίας τόσο με το Λίβανο όσο και με το Ιράν μέσω διπλωματικών μέσων», ανέφερε.

Σχετικά με προηγούμενες αναφορές του για την κυρία Βόζεμπεργκ και τη στήριξη στον κ. Μεϊμαράκη ώστε να εκλεγεί αντιπρόεδρος στο ΕΛΚ και το τι σημαίνει το γεγονός ότι ο κ. Μεϊμαράκης “βγήκε τελευταίος στις εκλογές”, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Προφανώς το αποτέλεσμα αυτό δεν μας ευχαριστεί. Τώρα το να απομονώνουμε μία ψηφοφορία στο ΕΛΚ και να λέμε ότι ‘δεν είναι ισχυρή η Ελλάδα’ ή ‘δεν είναι ισχυρός ο πρωθυπουργός’, νομίζω ότι είναι μία μηδενιστική λογική που δεν έχει καμία βάση. Η χώρα μας σε όλα τα επίπεδα ισχυροποιείται, πραγματοποιούνται συζητήσεις και επίκεινται για τις συνολικές αποφάσεις της ηγεσίας και των θέσεων ευθύνης και των χαρτοφυλακίων για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η Ελλάδα ήταν το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και η ΝΔ είναι ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα του ΕΛΚ, συναρτήσει και των συσχετισμών στις βουλευτικές εκλογές. Αυτό δεν αλλάζει. Εμείς θεωρούμε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ένα από τα πιο εμβληματικά στελέχη της ΝΔ κι έναν από τους πιο κομβικής σημασίας ευρωβουλευτές μας και πάμε στα επόμενα, στους επόμενους στόχους».

«Η ιστορία έχει γράψει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε τέσσερα χρόνια επέβαλε ή αύξησε όσους φόρους δεν είχαν επιβληθεί και δεν είχαν αυξηθεί σωρευτικά σε ολόκληρες δεκαετίες. Είναι περίπου 30 οι φορολογικοί συντελεστές που μόνο αυξήθηκαν ή επιβλήθηκαν. ‘Αρα ο ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει να μιλήσουμε σοβαρά για φόρους πρέπει να κάνει δύο πράγματα: Πρώτον να ζητήσει ένα συγγνώμη για την εξαπάτηση εκείνων των ετών και για τους φόρους που έβαλε ή αύξησε και δεύτερον κάθε φορά που κάνει μία πρόταση να την κοστολογεί», είπε στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης.

Σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση προχώρησε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στη φορολόγηση με 33% στα κέρδη των διϋλιστηρίων, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση για ακόμα μία φορά προχωρά σε πράξεις και δε μένει στα λόγια. «Γιατί τώρα; Γιατί τώρα αποκρυσταλλώθηκαν τα κέρδη των εταιρειών, των δύο διϋλιστηρίων», τόνισε. Πρόσθεσε ότι «το 33% είναι ένα ποσοστό που θεωρεί η κυβέρνηση δίκαιο και θεωρεί και η Ευρώπη δίκαιο γιατί μια σειρά από χώρες της Ευρώπης εφαρμόζουν αυτό το φορολογικό συντελεστή και όσες εφαρμόζουν λίγο μεγαλύτερο δεν ξεπερνούν το 40% (η Ιταλία και η Αυστρία) για να μιλάμε με συγκεκριμένα δεδομένα». Όπως είπε «είναι ένα εύλογο και δίκαιο ποσοστό φορολόγησης που έρχεται τη χρονική στιγμή που μπορούμε να το κάνουμε γιατί έχουμε βεβαιωμένα τα λογιστικά στοιχεία. Και μια πολιτική παρατήρηση: Αυτοί που ρωτάνε γιατί τώρα, δίνουν άλλο ένα επιχείρημα για το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προσπαθεί να αγοράσει ή να εξαγοράσει εν πάση περιπτώσει ψήψους, προεκλογικά». Πρόσθεσε ότι «τα λεφτά πάνε στη μονιμοποίηση ακόμα δύο πολύ σημαντικών για την κοινωνία προσωρινά μειωμένων ΦΠΑ στον καφέ (delivery και take away) και στα ταξί». Είπε ακόμη ότι ένα μέρος των υπολογιζόμενων επιπλέον εσόδων θα δοθεί για ακόμα μία χρονιά στους συνταξιούχους, οι οποίοι δε θα δουν τις αυξήσεις που θα δουν οι υπόλοιποι μέχρι να εξαφανιστεί πλήρως η προσωπική διαφορά.

Ο κ. Μαρινάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε επίσης ότι «αυτή η διεύρυνση που κάποιοι μπορεί να κατηγορούν επανέφερε τη ΝΔ σε ποσοστά που είχε να δει περίπου 20 χρόνια. Αυτή η διεύρυνση έφερε ανθρώπους μέσα στην παράταξη οι οποίοι συστρατεύθηκαν με τις ιδέες με τις αξίες μας, πολύ εξ αυτών δοκιμάστηκαν και με επιτυχία με την ψήφο των πολιτών, δυνάμωσε την παράταξη, δυνάμωσε την κυβέρνηση και δυνάμωσε και τη χώρα, που έχει μία σταθερή κυβέρνηση που θα κριθεί ξανά σε τρία χρόνια. Εγώ μόνο θετικά βλέπω από αυτή τη διεύρυνση και όπως ξεκάθαρα σήμερα επεσήμανε ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να κάνουμε την παραμικρή έκπτωση σε αυτή τη λογική, βασιζόμενοι στις αρχές και τις αξίες του εθνάρχη και ιδρυτή μας Κωνσνταντίνου Καραμανλή».

Επανέλαβε πως «αυτοί που μας ακούνε καταλαβαίνουν γιατί ο κ. Κασσελάκης αποφεύγει με κάθε τρόπο την κοστολόγηση και τη δημόσια συζήτηση», κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών είπε πως «ένα κόμμα το οποίο καταθέτει προτάσεις στο πόδι και αρνείται στην πραγματικότητα να τις κοστολογήσει ή τις κοστολογεί με βάση τα δικά του μαθηματικά, δεν νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη αξία να συζητάμε τις προτάσεις του που έχουν καθαρά παρελκυστικό και λαϊκίστικο χαρακτήρα. Δημιουργία εντυπώσεων». Διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα πάρει πίσω συνολικά τη μεταρρύθμιση, «θα εξετάσει σημειακές παρεμβάσεις για να διορθωθούν αδικίες». Είπε χαρακτηριστικά: «Αυτός είναι ο σκοπός μας: Φορολογική δικαιοσύνη, αύξηση των εσόδων του κράτους χωρίς αύξηση φορολογικών συντελεστών και συνεχείς ανακοινώσεις αποκλιμάκωσης των φόρων όπως περιγράφονται στο πρόγραμμά μας».

Για την παύση από την 1η Ιουλίου της διάταξης που προέβλεπε τα ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών και τις πληροφορίες ότι «η κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο να τη διατηρήσει επί της ουσίας ενεργή δίνοντας ρόλο εισαγγελέα στην Τράπεζα της Ελλάδας», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «είναι λάθος αυτή η εκτίμηση ότι υπάρχει επαναφορά της ασυλίας. Ενισχύουμε τη διάταξη που ψηφίσαμε και ισχύει από 1η Ιουλίου με ένα επιπλέον διαδικαστικό στάδιο στην προκαταρκτική εξέταση που ζητεί ουσιαστικά πραγματογνωμοσύνη από ειδικούς της Τράπεζας της Ελλάδος. Γιατί με αυτή την πραγματογνωμοσύνη θα διαπιστώνεται από τα πλέον αρμόδια χείλη αν τηρήθηκαν ή όχι οι κανόνες της ΤτΕ, δηλαδή αν υπήρχε ζημία και ποιο είναι το ακριβές ποσό της ζημίας ούτως ώστε να μπορούν στη συνέχεια οι δικαστικοί λειτουργοί που τρέχουν μια προκαταρκτική εξέταση να προχωρήσουν στα περαιτέρω». Μίλησε μάλιστα για ενισχυτική διάταξη.

Σε ερώτηση σχετικά με την παρουσίαση βιβλίου του Μ. Κοττάκη, ο οποίος ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, από δύο πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της ΝΔ απάντησε ότι «είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία και μια πάρα πολύ καλή πρωτοβουλία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακούσουμε δύο πρώην προέδρους της ΝΔ, δύο πρώην πρωθυπουργούς. Κάθε φορά είναι μια καλή ευκαιρία να ακούσουμε με προσοχή τις τοποθετήσεις τους. ‘Αρα μόνο θετικά μπορεί κανείς να υποδεχθεί κανείς είτε είναι διαχρονικά στη ΝΔ όπως εγώ, είτε στηρίζει τα τελευταία χρόνια είτε είναι ενεργός πολίτης τις απόψεις, τις τοποθετήσεις δύο ανθρώπων που κράτησαν και σε δύσκολα μάλιστα χρόνια, το τιμόνι και της παράταξης και της χώρας».

Σχετικά με το αν τα στελέχη της κυβέρνησης θα καταθέσουν έως τις 30 Ιουνίου τα πόθεν έσχες τους, είπε ότι ισχύει απολύτως και είναι μία δέσμευση που την επαναλαμβάνει και στην ενημέρωση. Μίλησε επίσης για πολιτική απόφαση σύμφωνα με την οποία μόνο για τα μέλη της κυβέρνησης δεν θα ισχύσει η παράταση που κανονικά προβλέπεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tagged