ΟΗΕ: Η ανομία και ο πανικός των πεινασμένων Παλαιστινίων εμποδίζουν τη διέλευση βοήθειας μέσω του περάσματος Κερέμ Σαλόμ

Ειδήσεις

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι δεν μπορεί να διανείμει βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του ελεγχόμενου από το Ισραήλ περάσματος Κερέμ Σαλόμ λόγω της ανομίας και του πανικού των πεινασμένων ανθρώπων στην περιοχή, παρά την παύση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη διάρκεια της ημέρας.
Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα αναστέλλει καθημερινά τις επιχειρήσεις του στη Γάζα από τις 08:00 ως τις 19:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), μέχρι νεοτέρας, στον δρόμο που οδηγεί από το Ισραήλ μέσω του περάσματος Κερέμ Σαλόμ στον δρόμο Σαλάχ αλ Ντιν και προς το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο ΟΗΕ χαιρέτισε την ανακοίνωση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού Φάρχαν Χακ χθες, όμως πρόσθεσε ότι αυτό δεν έχει οδηγήσει ακόμη στη διανομή «περισσότερης βοήθειας στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η περιοχή μεταξύ του Κερέμ Σαλόμ και του δρόμου Σαλάχ αλ Ντιν είναι πολύ επικίνδυνος.

«Οι συγκρούσεις δεν είναι ο μόνος λόγος που δεν έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε τη βοήθεια (…) Η απουσία αστυνομίας ή οποιασδήποτε τάξης στην περιοχή καθιστά πολύ επικίνδυνη τη μεταφορά προϊόντων από εκεί», τόνισε ο Χακ.

«Όμως ήδη συνομιλούμε με όλες τις πλευρές για να διασφαλίσουμε ότι η βοήθεια θα φτάσει στους ανθρώπους στη Γάζα και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές και τις δυνάμεις της τάξης, προσπαθώντας να δούμε τι μπορεί να γίνει προκειμένου να έχουμε συνθήκες ασφαλείας», εξήγησε ο ίδιος.

«Όταν η βοήθεια φτάνει κάπου, οι άνθρωποι που λιμοκτονούν ανησυχούν ότι αυτά είναι τα τελευταία τρόφιμα που θα δουν», συνέχισε. «Πρέπει να τους καθησυχάσουμε ότι θα υπάρχει τακτική ροή προϊόντων ώστε να μη δημιουργηθεί πανικός όταν φτάσουμε στην περιοχή».

Πηγή; ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tagged