Ό. Κεφαλογιάννη: «Συνεχίζουμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, για τη βιώσιμη και ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα»

Ειδήσεις

Η κυβέρνηση συνεχίζει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων με στόχο τη βιώσιμη και ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα, ανέφερε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, κατά τη συζήτηση, στην ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου «Ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και της τουριστικής εκπαίδευσης, επικαιροποίηση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των ξεναγών και των χρονομεριστικών μισθώσεων, ρυθμίσεις τουριστικών φορέων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση του τουρισμού».

Η κ. Κεφαλογιάννη ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για τα θετικά μηνύματα και τις υψηλές διακρίσεις του ελληνικού τουρισμού. «Το 2023 η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση άγγιξε τα 33 εκατομμύρια ταξιδιώτες και περίπου τα 36 εκατομμύρια συνυπολογίζοντας και τους επιβάτες κρουαζιέρας. Αλλά και για το 2024, τα έως τώρα στοιχεία προμηνύουν μια ακόμη σημαντική επιτυχία για τον ελληνικό τουρισμό, δεδομένου ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν 22% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2023. Η ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε επίσης κατά 20%», είπε η υπουργός Τουρισμού, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά της αυξανόμενης προτίμησης των ταξιδιωτών για ελληνικούς προορισμούς, και μάλιστα κατά τους μήνες εκτός τουριστικής αιχμής. Είναι επίσης ενδεικτικά της εμπιστοσύνης που δείχνει στην Ελλάδα η παγκόσμια τουριστική αγορά.

Όλα αυτά δεν συνέβησαν χωρίς επίπονη, συλλογική προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό. Είναι επιτυχία που οφείλεται στην υψηλή τεχνογνωσία και τη μακρόχρονη επιχειρησιακή εμπειρία του κλάδου και στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό στη χώρα, είπε η κ. Κεφαλογιάννη και τόνισε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

«Βρισκόμαστε ωστόσο, σε ένα σημείο στο οποίο είναι κομβικής σημασίας η διασφάλιση των προϋποθέσεων ώστε ο τουρισμός να αποφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη για την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες», είπε η υπουργός Τουρισμού και πρόσθεσε: «Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε σήμερα πολιτικές και δράσεις για τον ελληνικό τουρισμό των επόμενων δεκαετιών, με γνώμονα το μέτρο, την ισορροπία, με μέριμνα για την προστασία του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος και βεβαίως, με σεβασμό στον άνθρωπο και τις τοπικές κοινωνίες, με ξεκάθαρο όραμα και στόχο τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα των προορισμών και του τουριστικού προϊόντος».

Με στόχο την ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού, όπως ανέφερε, ανοίγει μια νέα σελίδα για τον ελληνικό τουρισμό και για την επίτευξη των στόχων γίνονται παρεμβάσεις στη νομοθεσία, όπου χρειάζεται, προωθούνται επενδύσεις σε υποδομές που θα στηρίξουν το νέο κύκλο τουριστικής ανάπτυξης, θα ενισχύσουν τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και θα συμβάλουν στη διάχυση των τουριστικών ροών και σε μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας και σε μεγαλύτερη διάρκεια του έτους.

Κεντρικό στοιχείο αυτής της προσέγγισης, είπε η κ. Κεφαλογιάννη, είναι η βιώσιμη διαχείριση των προορισμών, και με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, στόχος είναι μια ανάπτυξη που θα διασφαλίζει ότι τα οφέλη από τον τουρισμό κατανέμονται δίκαια και αποτελεσματικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tagged