Ν. Δένδιας: «Στόχος η εξασφάλιση κατοικίας σε κάθε στέλεχος των ΕΔ που μετακινείται για την εκτέλεση της υπηρεσίας του»

Ειδήσεις

Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε στέγη σε κάθε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων που μετακινείται για την εκτέλεση της υπηρεσίας του, από τον χώρο της βασικής κατοικίας του. Είναι μια αυτονόητη παροχή. Αυτό τόνισε, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος παρέστη σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου, στην τελετή θεμελίωσης συγκροτήματος οικιών για στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ορεστιάδα, στο πλαίσιο της έναρξης του οικιστικού προγράμματος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Υπογράμμισε ότι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στελεχών «αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας» που εστιάζει στις στεγαστικές τους ανάγκες.

«Ξεκινάμε», συνέχισε, «σήμερα με τη θεμελίωση ενός νέου συγκροτήματος 13 διαμερισμάτων, εδώ στην ακριτική Ορεστιάδα».

Το μεγαλόπνοο οικιστικό πρόγραμμα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως ανέφερε, στοχεύει «στην κατασκευή χιλιάδων κατοικιών, σε βάθος που υπερβαίνει τη δεκαετία».

Η πρώτη φάση του προγράμματος, συμπλήρωσε, «περιλαμβάνει 702 διαμερίσματα, 54 συγκροτήματα, με 100 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμό και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Η πρώτη φάση, εξήγησε, «περιλαμβάνει 5 πόλεις της Θράκης και 13 νησιά του Αιγαίου, περιοχές εθνικά ευαίσθητες, με περιορισμένη σήμερα διαθεσιμότητα οικιών και στα νησιά, ιδίως, με εξαιρετικά υψηλό κόστος κτήσης των ελάχιστων διαθέσιμων κατοικιών».

«Το 15% των κατοικιών που θα κατασκευάσουμε θα διατίθενται σε υπαλλήλους του δημόσιου τομέα που επίσης μετατίθενται για την εκτέλεση των καθηκόντων που η πατρίδα τους αναθέτει. Αναφερόμαστε κυρίως σε εκπαιδευτικούς και σε γιατρούς» τόνισε ο κ. Δένδιας.

«Οι υπόλοιπες κατοικίες, το 85% βεβαίως θα διατίθενται στις Ένοπλες Δυνάμεις και κατά προτεραιότητα στα χαμηλόβαθμα στελέχη μας. Τους ανθρώπους που επιδιώκουν και δικαιούνται ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους» προσέθεσε.

«Με το υπάρχον χρηματοδοτημένο πρόγραμμα αυξάνουμε το ποσοστό κάλυψης των υπαρχόντων αιτημάτων κατά 35%. Η πρώτη φάση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2027. Μάλιστα, ο μεγαλύτερος αριθμός θα έχει παραδοθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2026 και μέχρι τότε θα εργαστούμε για τη χρηματοδότηση της δεύτερης φάσης, που θα ξεκινήσει μετά την απορρόφηση των πρώτων 100 εκατομμυρίων και θα περιλαμβάνει άλλες 715 κατοικίες στην Κρήτη και στην κεντρική χώρα» επισήμανε ο κ. Δένδιας.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να καταστούν το πλαίσιο ενός προτύπου ανθρωποκεντρικής ανάπτυξής τους, συμβάλλοντας σε ένα μέλλον για την πατρίδα μας που θα μας κάνει όλους περήφανους» κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Στην τελετή παρευρέθησαν, επίσης, ο βουλευτής Χρήστος Δερμεντζόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Πολιτισμού και Εθελοντισμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Φανή Μπαχαρίδου, ο δήμαρχος Ορεστιάδας Αδαμάντιος Παπαδόπουλος, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου Δαμασκηνός, ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, καθώς και εκπρόσωποι φορέων της τοπικής κοινωνίας.

Από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας παρευρέθησαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης και ο διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Σταύρος Παπασταθόπουλος.

Το Οικιστικό Πρόγραμμα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες δράσεων και έχει ως στόχο την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος, ιδιαίτερα των χαμηλόβαθμων στελεχών, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα χωρισμένο σε 4 φάσεις υλοποίησης, δίνοντας προτεραιότητα στις ακριτικές περιοχές και τα νησιά με ακριβό κόστος ενοικίων και περιορισμένη διαθεσιμότητα οικιών.

Περιλαμβάνει αρχικά την ευρύτερη περιοχή 5 πόλεων της Θράκης (Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, Κομοτηνή, Ξάνθη) και 13 νησιά του Ανατολικού και Κεντρικού Αιγαίου (Κάρπαθος, Ρόδος, Καστελόριζο, Κως, Σάμος, Χίος, Λέρος, Λέσβος, Λήμνος, Σαμοθράκη, Σκύρος, Μύκονος, Σύρος).

Πιο συγκεκριμένα, προστίθεται στην ανακοίνωση, σε αυτή τη φάση, θα κατασκευαστούν 54 νέα συγκροτήματα των 13 διαμερισμάτων έκαστο, δηλαδή 702 καινούργια διαμερίσματα, η ολοκλήρωσή των οποίων, υπό κανονικές συνθήκες, αναμένεται το καλοκαίρι του 2027.

Για την υλοποίηση των υποέργων, θα πραγματοποιηθούν ανοιχτοί δημόσιοι διαγωνισμοί.

Στις νέες κατοικίες των παραμεθόριων περιοχών, θα δίνεται δυνατότητα φιλοξενίας σε καθηγητές- δασκάλους και ιατρούς- νοσηλευτές του ΕΣΥ, στο πλαίσιο Προγραμματικών Συμφωνιών μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού και του υπουργείου Υγείας, αντίστοιχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tagged