Ν. Δένδιας: «Εάν αποφασισθεί η Ελλάδα θα ηγηθεί της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής επιχείρησης»

Ειδήσεις

 

Διευκρινίσεις, σχετικά με την καταρχήν θετική ανταπόκριση εκ μέρους των υπουργών ‘Αμυνας της ΕΕ της ελληνικής πρότασης να αποτελέσει το υφιστάμενο Στρατηγείο της 1ης Στρατιάς/ European Union Operation Headquarters (EU-OHQ) στη Λάρισα, το Στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης “ΑΣΠΙΔΕΣ”, την προμήθεια των F-35 και το υλικό που προσφέρουν οι ΗΠΑ στη χώρα μας, έδωσε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη του στο στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι 100,3.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι θα επιλυθεί το θέμα του επιδόματος Στόλου “το οποίο τελικά λειτούργησε αρνητικά, διότι αύξησε τη φορολογική κλίμακα και οδήγησε σε στέρηση αντί σε απόδοση”, ενώ ανήγγειλε ότι “θα κάνουμε και μια εκστρατεία σιγά-σιγά προσέλκυσης νέων στελεχών, γιατί χρειαζόμαστε καινούργια μυαλά και με τις αλλαγές που θα κάνουμε στη θητεία και τα μέτρα που παίρνουμε και για τα στελέχη, ώστε να αντιστραφεί το γεγονός ότι “υπήρξε ένα έντονο κύμα δυσαρέσκειας στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό”.

Για την επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ

Ο κ. Δένδιας αφού ανέφερε ότι η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ θα είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει οργανώσει ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση. διευκρίνισε ότι “στις 19 Φεβρουαρίου θα υπάρχει οριστική απόφαση. Τι να σας πω τώρα, αν οι Αρχηγοί των Κυβερνήσεων πουν «όχι δε θέλουμε», αν και τον Πρωθυπουργό θα τον πλησιάσει ο κύριος Μακρόν και του πει «όχι δεν το θέλω εγώ», παρότι έχουμε μιλήσει και με τους Γάλλους και με τους Ιταλούς και τα λοιπά, από κει και πέρα μπορεί να σταθμιστούν άλλα πράγματα, αλλά στο επίπεδο των Υπουργών ‘Αμυνας αυτός είναι ο κοινός μας στόχος”.

 

 

 

Ως λόγους για την υποβολή της ελληνικής πρότασης ο κ. Δένδιας προέταξε τους εξής :

 

 

– Το γεγονός ότι τίθεται θέμα προστασίας ελληνικών, ελληνόκτητων πλοίων και ελληνικών πληρωμάτων,

 

– Το γεγονός ότι τίθεται θέμα προστασίας της τσέπης του Ευρωπαίου και του Έλληνα καταναλωτή. Ο κ. Δένδιας παρατήρησε ότι μιλάμε για τη χρήση ή την αχρήστευση της διώρυγας του Σουέζ.. Αν τα εμπορεύματα επιβαρυνθούν με το κόστος, το μεταφορικό κόστος του «γύρω – γύρω» από την Αφρική, καταλαβαίνετε τι θα σημάνει αυτό για το ήδη ρεύμα ακρίβειας που υπάρχει”, πρόσθεσε,

-Το γεγονός ότι βασική πάγια διαχρονική και υπερκομματική αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η δημιουργία επιχειρησιακού αμυντικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”Εμείς έχουμε θέματα, όταν έχουμε θέματα, έχουμε γείτονες τους οποίους ας τους ονομάσω «αμφιλεγόμενους», για να μην τους πω «κακούς», όταν έχουμε θέματα με αυτούς τους αμφιλεγόμενους γείτονες θέλουμε η Ευρώπη να υπάρχει, να έχει αμυντικό βραχίονα. Δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να αφήνει την προστασία της θαλάσσιας οδού, της απολύτως απαραίτητης για την επιβίωσή της μόνο στο ΝΑΤΟ; Δηλαδή να δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωση τη γεωπολιτική της απουσία δίπλα στο σπίτι της. Πάνω και πέρα από όλες τις χώρες της Ευρώπης, αυτή η χώρα που πρέπει να θέλει να δημιουργηθεί στο τέλος της μέρας, ακόμα και Ευρωπαϊκός Στρατός, είναι η Ελλάδα για προφανείς και πρόδηλους λόγους που δεν υπάρχει κανένας λόγος να τους επαναλάβω, αλλά που τους ξέρει και ο τελευταίος Έλληνας. Και ο τελευταίος Έλληνας που έχει διαβάσει μία φορά εφημερίδα στην ζωή του, καταλαβαίνει γιατί η Ελλάδα πρέπει να θέλει ευρωπαϊκό στρατό και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις”.

Όσον αφορά στην επιχείρηση “ΑΣΠΙΔΕΣ” ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι “θα προστατεύει τα πλοία τα οποία χρησιμοποιούν τη θαλάσσια οδό, δηλαδή θα προστατεύει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, απολύτως αμυντικά. Δεν πρόκειται εμείς να επιτεθούμε σε καμιά χώρα, δεν πρόκειται να επιτεθούμε σε κανέναν. Αλλά βεβαίως, έχοντας συγκεκριμένες δυνατότητες αντιμέτρων.”

Τη διοίκηση της θα έχει Έλληνας υποναύαρχος από το υφιστάμενο Στρατηγείο της 1ης Στρατιάς/ European Union Operation Headquarters (EU-OHQ) στη Λάρισα, ενώ η διοίκηση εν πλω θα είναι εκ περιτροπής.

Όσον αφορά στις συμμετοχές, όπως είπε , η Γερμανία έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει, η Δανία έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει, η Ιταλία έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει, η Ολλανδία έχει δηλώσει ότι πιθανότατα θα συμμετάσχει, η Κύπρος θα συμμετάσχει με αξιωματικούς. Η Ελλάδα θα συμμετέχει με τη φρεγάτα ΥΔΡΑ.”Έχει αντιαεροπορικά, έχει anti-drones” ….

Σε ερώτηση για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι -πρέπει εμείς όλα αυτά να τα μαθαίνουμε από εφημερίδες;- ο κ. Δένδιας απάντησε ότι “κατ΄ αρχάς να συμφωνήσουμε ότι αυτό είναι το δέον γενέσθαι και μετά να πάμε να δούμε τα θέματα ενημέρωσης”.

 

Σε ερώτηση για τη διαρροή από το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας της Τουρκίας που λέει ότι τα F-16 που θα προμηθευτεί η Τουρκία τα προμηθεύεται άνευ όρων και προϋποθέσεων, ότι δεν τους έχει μπει από τις Ηνωμένες Πολιτείες κανένας περιορισμός τι θα τα κάνουν, ο κ. Δένδιας απάντησε :” εγώ δεν χειρίζομαι τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αυτό είναι θέμα του υπουργείου Εξωτερικών, ούτε τις ελληνοαμερικανικές. Χειρίζομαι το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας. Αυτήν την ευθύνη μου ανέθεσε ο πρωθυπουργός της χώρας και για αυτήν την ευθύνη λογοδοτώ στην Κυβέρνηση, σε αυτόν, στην Βουλή των Ελλήνων στην ελληνική κοινωνία”..

Εξοπλιστικά προγράμματα

 

Όσον αφορά στο κόστος των εξοπλιστικών προγραμμάτων ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας επανέλαβε ότι «η χώρα δεν πρόκειται να εκτροχιαστεί δημοσιονομικά από οποιοδήποτε εξοπλιστικό πρόγραμμα. Δεν είμαστε ανεύθυνοι. Ξέρουμε. Υπάρχει υπό εκπόνηση δεκαετές που θα είναι δωδεκαετές για την ακρίβεια εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα είναι απολύτως κοστολογημένο και εντός του δημοσιονομικού χώρου, το οποίο μας δίνει το Υπουργείο Οικονομικών, με το οποίο είμαστε σε συνεχή και διαρκή επαφή.

Διότι στον δημοσιονομικό χώρο τα όπλα κοστολογούνται στην παραλαβή, όχι στην παραγγελία, είναι διαφορετικό. Ούτε στην πληρωμή, στην παραλαβή. ‘Αρα λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε, ουδείς είναι ανεύθυνος.

Από την άλλη όμως πρέπει να σας πω και το εξής, η άμυνα της χώρας δεν είναι για να κάνουμε φιγούρες, παρελάσεις ή για να κάνουν ανακοινώσεις οι Υπουργοί.

Είναι αναγκαίος όρος εθνικής μας επιβίωσης. Αναγκαίος όρος εθνικής μας επιβίωσης.

Έχουμε εχθρούς, έχουμε χώρες που αμφισβητούν το δικαίωμά μας, την κυριαρχία μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, που αμφισβητούν ακόμα και το ρόλο μέσα στη χώρα θρησκευτικών μειονοτήτων, που τις ονομάζουν εθνικές και ξέρουμε τι άνοιγμα πόρτας είναι αυτό και τι σημαίνει»..

Όσον αφορά στον εξοπλισμό που προσφέρουν οι ΗΠΑ ο κ. Δένδιας είπε ότι “Θα πάμε να τα δούμε. Δεν είμαστε οι αφελείς που θα μας φορτώσει κάποιος τα παλιοσίδερά του. Ούτε είμαστε έτοιμοι να λύσουμε προβλήματα αποθήκευσης ξένων δυνάμεων. Ότι μας είναι χρήσιμο το παίρνουμε, ότι μας είναι άχρηστο το απορρίπτουμε”.

Τέλος, γνωστοποίησε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο εκσυγχρονισμός και του τρίτου αεροσκάφους C-130 «και θα καταφέρουμε να έχουμε μέχρι το τέλος του χρόνου και τουλάχιστον πέντε C-27 κι ελπίζω πολύ σύντομα δηλαδή να περάσουμε τα 10 μεταγωγικά αεροσκάφη».

Tagged