Ν. Ανδρουλάκης: «Το τρίπτυχο της κυβέρνησης είναι διαφθορά- συγκάλυψη- ατιμωρησία»

Ειδήσεις

Σφοδρή επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας την για καθεστωτική νοοτροπία, και προσπάθεια να κρύψει την αλήθεια και τις ευθύνες της για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και τόνισε ότι η στρατηγική της συμπυκνώνεται «στη διαφθορά, τη συγκάλυψη και την ατιμωρησία».

Ταυτόχρονα, ο κ. Ανδρουλάκης επανέφερε την πρόταση του κόμματός του για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής βάσει του ευρωπαϊκού εισαγγελικού πορίσματος το οποίο όπως είπε, επισημαίνει ότι εναντίον του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, υπάρχουν αποχρώσεις ενδείξεις ενοχής του.

«Από δω και στο εξής τα Τέμπη θα συμβολίζουν την πολιτική, ηθική και θεσμική σας χρεοκοπία. Η προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρείται μεθοδευμένα και συστηματικά δεν μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια όπου συζητείται το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη που είχε καταθέσει η κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «πρόεδρο παρωδία της Εξεταστικής Επιτροπής ο οποίος με το ύφος του έδειξε ότι δεν έχει ευνσυναίσθηση του τι συνέβη πραγματικά το βράδυ των Τεμπών», και υποστήριξε ότι σκόπιμα δεν κλήθηκαν να καταθέσουν σημαντικοί και ουσιώδεις μάρτυρες.

«Δεν αποφασίσαμε, όπως υπονόησε ο πρόεδρος της Εξεταστικής, να ξεκινήσουμε κανένα κυνήγι μαγισσών βάσει θεωριών συνομωσίας. Εμείς μείναμε σταθερά προσηλωμένοι στο πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας που υποδεικνύει την αιτιώδη συνάφεια. Είναι τουλάχιστον ειρωνικό να ακούμε από τον προκλητικά σήμερα απόντα πρωθυπουργό να δηλώνει με απεριόριστη αλαζονεία σε συνέντευξη του, ότι όποιος πιστεύει ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα ας καταθέσει αίτημα Προανακριτικής Επιτροπής με συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Εμείς το καταθέσαμε, εσείς όμως το απορρίψατε για να προστατεύετε τον κ. Καραμανλή και να αποκρύψετε την αλήθεια», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης και συνέχισε:

«Αντί λοιπόν να σηκώσετε το γάντι και να πάμε σε Προανακριτική Επιτροπή, ως όφειλε να κάνει οποιοσδήποτε πρωθυπουργός ευρωπαϊκής χώρας, βρήκατε σωσίβιο το ΚΚΕ για να μας πείτε ότι για όλα φταίει η Ευρώπη και να ξεκινήσουμε να ψάχνουμε ψύλλους στα άχυρα, καλώντας λέει δεκάδες μάρτυρες που δεν είχαν όμως καμία σχέση με την υπόθεση».

«Είπε ο πρωθυπουργός ότι είναι αδιανόητο να κατηγορείται η Εξεταστική Επιτροπή που κάλεσε δεκάδες μάρτυρες. Ναι κάλεσε δεκάδες μάρτυρες, όχι όμως τους σημαντικούς. Προφανώς έχεις ιδιοτέλεια όταν το κάνεις αυτό για να μην πέσει το φως του προβολέα της αλήθειας και της δικαιοσύνης στην τηλεδιοίκηση, γιατί εκεί είναι το μεγάλο σκάνδαλο το οποίο υπογραμμίζουν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Αυτή είναι η αλήθεια και αποκαλύφθηκε τη μέρα που ψηφίσατε την Εξεταστική Επιτροπή. Καταχραστήκατε το αριθμητικό σας πλεονέκτημα για να επιβάλετε τη βούληση σας και να αποσιωπήσετε σημαντικές ευθύνες της ΝΔ» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης και προσέθεσε:

«Βλέπω το αλγεινό ύφος των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής και παγώναμε. Το ύφος αυτό είναι αποκαλυπτικό μιας καθεστωτικής νοοτροπίας ξεκάθαρης πια. Ότι δεν μας ακουμπά κανείς είμαστε πολιτικά ισχυροί και θα επιβάλουμε ότι θέλουμε. Αυτή είναι η σημερινή κυβέρνηση. Μιλάμε για ένα πλήγμα στην καρδιά του ελληνικού λαού. Πραγματικά είναι ντροπή όλη αυτή η συμπεριφορά αλλά πάνω από πολλά ντροπή είναι η συγκάλυψη».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε της στάσης του κόμματός του, τονίζοντας ότι «αρνήθηκε να λάβε μέρος σε μια παρωδία που ήταν στη πλάτη μιας εθνικής τραγωδίας».

«Για αυτό επαναφέρουμε την πρόταση μας γνωρίζοντας πολύ καλά ότι θα βρούμε εμπόδια και τοίχους για να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή για το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας βάσει και των νέων στοιχείων. Αυτό πρέπει να συμβεί. Να δείξετε θάρρος, γενναιότητα και όχι να προσπαθείτε να στείλετε τη συζήτηση από το 1997 μέχρι σήμερα για να ρίξετε σκοτάδι στην υπόθεση αυτή», ανέφερε.

Όπως είπε, «το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που έχει δοθεί στη κυβέρνηση, λέει ότι αν εγκαίρως είχε ολοκληρωθεί το σύστημα τηλεδιοίκησης, δεν θα είχε συμβεί το τραγικό δυστύχημα και άρα έπρεπε να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους καθυστέρησαν την εκτέλεση της σύμβασης από το 2015 μέχρι το 2023».

«Συγκεκριμένα, για τις ευθύνες του κ. Καραμανλή πρέπει να επισημανθεί ότι εναντίον του υπάρχουν αποχρώσεις ενδείξεις ενοχής που ενισχύονται από τα εξής αντικειμενικά δεδομένα, τη συνειδητή αγνόηση του πορίσματος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Ο κ. Καραμανλής, αγνοώντας προκλητικά τις αποφάσεις της ΤΡΕΝΟΣΕ και κατά παράβαση της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ενήργησε εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου και υπέρ των συμφερόντων της ΤΡΕΝΟΣΕ. Δημιουργούνται λοιπόν, εύλογα ερωτήματα για τις προθέσεις και τα κίνητρα του τότε υπουργού Μεταφορών κ. Καραμανλή. Πρωτίστως, αν το κίνητρο των πολιτικών του επιλογών ήταν η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος ή η προάσπιση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Γι αυτό ζητάμε μαζί με τους συγγενείς των θυμάτων αλλά και έναν ολόκληρο λαό να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε στη κυβέρνηση πολιτική «διχόνοιας, τοξικότητας» και υποστήριξε ότι «η εποχή Μητσοτάκη είναι μνημείο αλαζονείας και προσβολής του πολιτικού κόσμου και των θεσμών».

«Τη νύχτα της τραγωδίας των Τεμπών μείναμε όλη άφωνοι όταν 57 συνάνθρωποι μας έχασαν με ένα άδικο και τραγικό τρόπο τη ζωή τους. Δεν περίμενε κανείς να αμφισβητείται σε μια ευρωπαϊκή χώρα το στοιχειώδες δικαίωμα, η ασφάλεια στις μεταφορές, όταν μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός λίγους μήνες πριν έκανε και μαθήματα μην προσβάλλεται το κύρος του μέσου όταν λέγαμε ότι υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας. Όλα αυτά προκαλούν θλίψη, αγανάκτηση και οργή» σημείωσε ο Ν.Ανδρουλάκης και προσέθεσε:

«Από εκείνη τη μέρα και μέχρι σήμερα ακολουθείτε σταθερά μία προσβλητική στάση για τα θύματα και τους συγγενείς και δεν έχετε λοξοδρομήσει καθόλου και αυτό ακριβώς είναι το επίδικο της σημερινής συζήτησης. Η στρατηγική αυτή συμπυκνώνεται σε τρεις λέξεις. Διαφθορά-συγκάλυψη -ατιμωρησία. Αυτό πια είναι ένα πάγιο μοτίβο της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία έχει μετατραπεί σε μία αγέλη εξουσίας. Όποτε απειλείται η καρέκλα σας, σας ασκείται κριτική, αμφισβητούνται οι καθεστωτικές σας πρακτικές μετατρέπεστε σε ύαινες που επιτίθενται σε πολιτικούς αντιπάλους αλλά ακόμα και στους συγγενείς των οικογενειών των θυμάτων των Τεμπών. Ο ευρωπαϊσμός έχει πάει περίπατο όταν απειλείται η καρέκλα σας, περίπατο πάει και η διάκριση εξουσιών και το κράτος δικαίου και οποιοσδήποτε σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε στην ανάγκη σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης των Τεμπών λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Σήμερα ζούμε την τέταρτη πράξη της επιχείρησης συγκάλυψης στη Βουλή για την τραγωδία των Τεμπών. Εμείς εξαρχής σταθήκαμε απέναντι σε αυτή την αλαζονική και προκλητική συμπεριφορά της ΝΔ χωρίς να ψάχνουμε ευθύνες πηγαίνοντας μέχρι την εποχή του Χαρίλαου Τρικούπη, όπως έκανε το ΚΚΕ δίνοντας σας διέξοδο διαφυγής.

Εμείς μείναμε στα πραγματικά στοιχεία της υπόθεσης, επιμείναμε στην αναζήτηση της αλήθειας και για αυτό καταθέσαμε πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής όταν ήρθε το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας στη Βουλή, το οποίο εντόπιζε ευθύνες στον κ. Σπίρτζη και τον κ. Καραμανλή για παράβαση καθήκοντος και απιστία για την μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση, που αν είχε ολοκληρωθεί στην ώρα της, σήμερα οι 57 αυτές οικογένειες δεν θα θρηνούσαν τους δικούς της ανθρώπους»

Έντονα επικριτικός ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και για τη συμπεριφορά του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη κατηγορώντας τον ότι κατάντησε «υπουργός προπαγάνδας και μηχανή παραγωγής ψεύδους που αξιοποιεί κάθε γκεμπελική πρακτική».

«Το μοτίβο της κυβέρνησης είναι ίδιο και μόνιμο. Σκάνδαλα, συγκάλυψη, προπαγάνδα χυδαία, ατιμωρησία. Κανέναν δεν σέβεστε. Και είναι βαθειά επικίνδυνο για τους θεσμούς και για τη χώρα. Η παράταξη μας έκανε μεγάλο αγώνα για να μείνει η Ελλάδα στην ΕΕ και για να υπάρχει η ευρωπαία εισαγγελέας να αποκαλύπτει τις πομπές σας. Ό,τι δεν κάνει η ελληνική Δικαιοσύνη. Είστε αλλεργικοί στη κριτική. Δεν έχετε κανένα ηθικό πλεονέκτημα. Μία και μόνο είναι η προτεραιότητα σας. Να στήνετε μέσα στο κρατικό μηχανισμό παραμάγαζα πελατειακά. Και αυτή η νοοτροπία είναι και η βασική αιτία που δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση και προκλήθηκε το τραγικό δυστύχημα. Δυστυχώς όμως παραμένετε αμετανόητοι προσηλωμένοι σε όλες αυτές τις νοοτροπίες», τόνισε.

«Πρέπει να αναλάβατε τις ευθύνες σας. Η στάση σας πλήττει ευθέως την αξιοπιστία των θεσμών και οδηγεί έναν ολόκληρο λαό να χάνει την εμπιστοσύνη του στον πολιτικό κόσμο, στη Δικαιοσύνη, στους πολιτικούς και εν τέλει στη πολιτική. Συμπεριφέρεστε ως μία ολική ελίτ που αντιμετωπίζει το κράτος ως λάφυρο και ως επιχείρηση.

Εμείς στεκόμαστε απέναντι σε αυτές τις πρακτικές. Έχουμε χρέος να σταθούμε απέναντι σε όλα αυτά τα φαινόμενα για το παρόν και το μέλλον του λαού μας. Αλλά πάνω απ’ όλα γιατί πρέπει να λάμψει η αλήθεια. Τη χρωστάμε στις νεότερες γενιές που βγήκαν πέρυσι στους δρόμους συγκινημένες, αγανακτισμένες.

Πρέπει να δείξουμε με τις πράξεις μας ότι αξίζουν πολύ περισσότερα από αυτά που τους προσφέρει η σημερινή κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tagged