Ν. Ανδρουλάκης: «Χρέος μας ως Πολιτεία είναι να κάνουμε το δικαίωμα της κοινωνικής στέγασης προσιτό για όλους»

Ειδήσεις

«Η πατρίδα μας βρίσκεται σε στεγαστική κρίση, την οποία κάνετε πως δεν τη βλέπετε κι έχει γιγαντωθεί», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, αναπτύσσοντας την ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή.

Ασκώντας έντονη κριτική στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι αυτή η πολιτική δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στην ρίζα του και αυτό φαίνεται στο Ταμείο Ανάκαμψης όπου, όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση έχει εντάξει λίγες κατοικίες.

Τόνισε ότι οι δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού και των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων για τη χρήση ακινήτων «είναι κυνικές, αδυνατώντας να κατανοήσουν τις ανάγκες των πολιτών στο δικαίωμα στέγασης. Το βλέπετε ως πολυτέλεια. Πρέπει να το αντιστρέψουμε». Επισήμανε δε ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ασκούν πιέσεις για κοινωνική κατοικία στη Δυτική Αθήνα, τις λαϊκές περιοχές του Πειραιά κι άλλων περιοχών.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απέδωσε σημαντικό μερίδιο για την κατάσταση που επικρατεί στο καθεστώς της golden visa, που οδηγεί στον αφελληνισμό πολλών περιοχών που δυσκολεύουν φοιτητές κατά κύριο λόγο να βρούν κατοικία. «Από φάρμακο την περίοδο της κρίσης έχει γίνει φαρμάκι σήμερα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Πρότεινε μάλιστα τη κατάργησή της ή τη ρητή απαγόρευση να χρησιμοποιούνται τα ακίνητα που αποκτώνται μέσω αυτής σε βραχυχρόνια μίσθωση(airbnb). «Η μόνη καθαρή λύση είναι: Αναστείλετε ή καταργήστε τα προγράμματα της golden visa. Ή δώστε golden visa στην έρευνα και στις επενδύσεις κι όχι στα ακίνητα», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσε δέσμη προτάσεων που περιλαμβάνουν:

-Δεξαμενή κατοικιών με στόχο τις 150.000, με ένα μέρος, το μικρότερο, να είναι δημόσιες που θα ενοικιάζονται μακροχρόνια. Με την συνδρομή και των ακινήτων της Αυτοδιοίκησης.

-Να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών να τα ανοίξουν και να τα διαθέσουν για διάστημα τουλάχιστον 10 χρόνων.

-Μέτρα περιορισμού των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων, ώστε να μην μετατρέπονται ολόκληρες περιοχές σε κατοικίες airbnb.

«Χρέος μας ως Πολιτεία είναι να κάνουμε το δικαίωμα της στέγασης προσιτό για όλους», κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

 

«Δεν θέλουν visa αλλά μπίζνα, που είναι εις βάρος του λαού μας και ιδίως της νέας γενιάς»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη δευτερολογία του απάντησε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τις αιχμές που είχε αφήσει ο πρωθυπουργός για τον Χάρη Δούκα, καλώντας τον κ. Ανδρουλάκη να του ζητήσει να διαθέσει ακίνητα για κοινωνική στέγη κι όχι στις διάφορες συλλογικότητες. «Η αναφορά σας μάλλον δείχνει ότι δεν το έχετε χωνέψει ακόμη. Σε έναν μήνα να προλάβει ο κ. Δούκας να ανοίξει κλειστά σπίτια στην Αθήνα, είναι λίγο δύσκολο. Πέντε χρόνια ο κ. Μπακογιάννης όχι μόνο δεν άνοιξε κλειστά σπίτια, αλλά έκλεισε και τους δρόμους ταλαιπωρώντας τον λαό της Αθήνας με αποτέλεσμα να ηττηθεί στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αντέτεινε στον πρωθυπουργό ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης για τη κοινωνική στέγη δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα και πως το Ταμείο Ανάκαμψης έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί για την Υγεία, την Παιδεία, την κοινωνική στέγαση και την πράσινη μετάβαση.

Όσον αφορά στις golden visa υποστήριξε ότι υπάρχει τεράστια αύξηση στις αιτήσεις και ότι η πρότασή του για κατάργηση ή αναστολή πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα. «Και μετά να γίνουν έρευνες για να ξανανοίξουν την golden visa σε συγκεκριμένες περιοχές. Όχι να αφήσουμε την golden visa να αφελληνίζει την ελληνική περιουσία και να ερχόμαστε μετά από δύο χρόνια και να λέμε ότι τώρα οι έρευνες είναι ώριμες. Όχι. Τώρα κατάργηση-αναστολή, μετά οι έρευνες και μετά οι περιοχές που θέλουν αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων», σημείωσε και προσέθεσε:

«Να δούμε και το κίνητρο της αγοράς. Το πραγματικό κίνητρο της αγοράς είναι για να αποκτήσουν visa στην Ευρώπη; Για κάποιους είναι και αυτό. Μήπως τελικά αυτοί που έρχονται και αγοράζουν τα ακίνητα και τα κάνουν από την επόμενη ημέρα Airbnb σε συνεργασία με εγχώριους κατασκευαστές, δεν θέλουν visa αλλά μπίζνα; Δεν τη θέλουμε εμείς αυτήν την μπίζνα. Είναι εις βάρος του λαού μας, εις βάρος της νέας γενιάς. Αν θέλουν, λοιπόν, golden visa, να επενδύσουν στην έρευνα, στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση».

Κλείνοντας τη δευτερολογία του, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε πώς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει διάθεση συναίνεσης, γιατί δεν έρχεται μανιχαϊστικά να πει «ή άσπρο ή μαύρο». «Ερχόμαστε εδώ παραγωγικά και είτε προσπαθούμε να μεταφέρουμε στη χώρα μας βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές είτε παρατηρώντας τα πραγματικά στοιχεία να προτείνουμε δικές μας πολιτικές για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

«Σας προτείναμε τρία μέτρα. Εύχομαι να φύγουμε από τη σημερινή συζήτηση, αποφασίζοντας αυτά τα τρία μέτρα να υλοποιηθούν άμεσα. Και, αν θέλετε την άποψή μου, με προτεραιότητα την αποτροπή όσων σκέφτονται να κάνουν τη Golden Visa ”μπίζνα”. Όσοι ”ψώνισαν” μέχρι σήμερα, τα ακίνητα αυτά να χρησιμοποιούνται είτε για ιδιοκατοίκηση είτε για μακροχρόνια μίσθωση.

Δεύτερον, κατάργηση ή αναστολή. Και, τρίτον, κοινωνικές κατοικίες. Πρόγραμμα είτε νεόδμητων είτε με κριτήρια ανακατασκευής και φορολογικά κίνητρα, που σας είπα προηγουμένως.

Τρία μέτρα, τρεις λύσεις για αξιοπρέπεια και προοπτική, που τόσο χρειάζεται και αξίζει ο ελληνικός λαός», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tagged