Μ. Χρυσοχοΐδης: «Χρειάζονται συνέργειες για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα κοινωνικά φαινόμενα όπως η ενδοοικογενειακή βία και η ανήλικη παραβατικότητα»

Ειδήσεις

Στα ζητήματα της ενδοικογενειακής βίας και της ανήλικής παραβατικότητας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη συνέντευξή του στην Όλγα Τρέμη στη διαδικτυακή εκπομπή «Meeting Point», στην ενημερωτική ιστοσελίδα newsbomb.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι «κύρια προτεραιότητά μας είναι να καταστήσουμε τα θύματα, απολύτως ασφαλή» ενώ σημείωσε πως «το 2023 η ΕΛ.ΑΣ σχημάτισε 12.500 δικογραφίες, δηλαδή έχει γίνει σοβαρή δουλειά από χιλιάδες αστυνομικούς υπέρ χιλιάδων θεμάτων ενδοοικογενειακής βίας».

Επίσης συμπλήρωσε πως, «το δεύτερο επίπεδο είναι αυτό της ενσυναίσθησης, το επίπεδο της ετοιμότητας, του ενστίκτου του αστυνομικού, της ευαισθησίας του. Τώρα ερχόμαστε με έναν δεκάλογο για τον αστυνομικό και του λέμε, θα κάνεις μια σειρά από πράξεις με βασικό ζητούμενο την ασφάλεια του θύματος. Δηλαδή, θα του λέμε «κάθισε εδώ και από κει και πέρα θα υπάρξουν όλες οι προϋποθέσεις για την ασφάλεια σου». Από την άλλη πλευρά, επεσήμανε πως χρειάζονται συνέργειες ανάμεσα στην κοινωνία, την αστυνομία, την Αυτοδιοίκηση, τις κοινωνικές υπηρεσίες, έτσι ώστε, όπως είπε «και τα θύματα να προστατεύσουμε, αλλά και να καταδικάσουμε και να απομονώσουμε αυτούς τους αντικοινωνικούς ανθρώπους (σ.σ. που χτυπούν τις γυναίκες τους)».

Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο μεγάλο κοινωνικό φαινόμενο που είναι η ανήλικη παραβατικότητα, ο υπουργός αναφέρθηκε στο πλέγμα δράσεων που έχει αναπτυχθεί για την προστασία και την αντιμετώπιση των περιστατικών, ενώ επανέλαβε τη λειτουργία πενταψήφιου τηλεφωνικού αριθμού, 24ωρης λειτουργίας και πανελλαδικής εμβέλειας, ώστε κάθε παιδί, γονέας ή πολίτης να «ζητάει επέμβαση από την αστυνομία όταν αντιλαμβάνεται κάποιο περιστατικό και να υπάρχει άμεση ανταπόκριση. Στο πλαίσιο αυτό θα λειτουργήσει, όπως είπε, και το panic button για παιδιά, αλλά και μία εφαρμογή στην οποία τα παιδιά θα βλέπουν τα δικαιώματά τους και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αντιδράσουν.

Ερωτηθείς σχετικά με ζητήματα μικροεγκληματικότητας, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως «η μικροεγκληματικότητα είναι η μεγαλύτερή μου αγωνία, καθώς είναι το μείζον θέμα για τον πολίτη, δεδομένου ότι αποτελεί το μεγαλύτερο κριτήριο ανασφάλειας του κόσμου». Στο σημείο αυτό ανέφερε πως υπάρχει σχέδιο για την αντιμετώπισή της και ήδη 500 αστυνομικοί στην Αθήνα και άλλοι 500 στη Θεσσαλονίκη έχουν ενισχύει τις ομάδες ΟΠΚΕ σε δύσκολες περιοχές και έχουν αρχίσει συστηματική δουλειά, η οποία θα συνεχιστεί, ώστε οι πολίτες στις γειτονιές να νοιώσουν ασφάλεια.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που συνάντησε στην Ελληνική Αστυνομία με την εκ νέου ανάληψη του Υπουργείου ανέφερε πως η κατάσταση τόσο στην αστυνομία όσο και στην κοινωνία, είναι διαφορετική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ακόμη και με την προηγούμενη θητεία του, την περίοδο 2019-2021. «Η αγωνία μου αυτή τη στιγμή είναι ακόμη μεγαλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια γιατί οι δυσκολίες είναι μεγαλύτερες. Πρέπει να αλλάξουμε την αστυνομία, να επικαιροποιήσουμε συνολικά τις δράσεις της και να την κάνουμε σύγχρονη γιατί έχουμε μείνει πίσω», είπε και πρόσθεσε ότι πλέον θέλει να φτιάξει μια «νέα αστυνομία».

«Θέλουμε μία νέα αστυνομία, η οποία θα ξεκινάει από τις δομές της ίδιας της οργάνωσης της, το οργανόγραμμα της, το Αρχηγείο και τις υπόλοιπες υπηρεσίες μέχρι την αξιολόγηση και διαχείριση του προσωπικού, αλλά και τη διαρκή και δια βίου εκπαίδευση που θα κρατάει τους αστυνομικούς σε μια ετοιμότητα». Κλείνοντας και ερωτηθείς σχετικά με την αναγνώριση του επαγγέλματος ως βαρέως και ανθυγιεινού, ανακοίνωσε πως για την ενίσχυση του εισοδήματος των αστυνομικών σχεδιάζεται το «επίδομα της πρώτης ανταπόκρισης», για τους αστυνομικούς δηλαδή που πηγαίνουν πρώτοι σε ένα περιστατικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tagged