Λ. Αυγενάκης για τις αποφάσεις αλλαγής της ΚΑΠ: «Καλή εξέλιξη, αλλά δεν φτάνει»

Ειδήσεις

Καλή εξέλιξη, η οποία, όμως, δεν φτάνει, για να καλύψει τις ανησυχίες των αγροτών, χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, τις σημερινές αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο τις αλλαγές στην ΚΑΠ, σε συνέντευξή του στο ΕΡΤnews.

Εκτίμηση του ΥπΑΑΤ είναι ότι αποδίδει η συντονισμένη δουλειά, που έχει γίνει στο προηγούμενο διάστημα από τη χώρα μας, η οποία έχει αναπτύξει συμμαχίες σε επίπεδο EUMED-9 και ΕΡΡ, με αποτέλεσμα να έχουν υιοθετηθεί οι 19 προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική πλευρά.

«Είχαμε μία πρώτη καλή εξέλιξη, αλλά δεν φτάνει. Έχουμε ένα καλό πρώτο στοιχείο της πίεσης και της συντονισμένης δουλειάς που έγινε από τη χώρα μας και από άλλα ευρωπαϊκά κράτη που συμμαχήσαμε, συνεργαστήκαμε και πετύχαμε. Δεν φτάνει όμως αυτό. Εμείς επιμένουμε ότι, μέχρι πριν από τις ευρωεκλογές, οφείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει πέρα από τα 19 αιτήματα που συνολικά έχουμε καταθέσει. Το 2% των χρημάτων της ΚΑΠ – που καταλήγει σε κάθε χώρα – να μπορεί η κάθε χώρα κράτος μέλος που αντιμετωπίζει περιπτώσεις, όπως η Ελλάδα με το Daniel, να το αξιοποιεί, να το απορροφά, χωρίς ενδιάμεσες διαδικασίες και γραφειοκρατικά προβλήματα. Να υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων, απορροφήσεων, χρημάτων από έτος σε έτος από πυλώνα 1 σε πυλώνα 2», είπε ο υπουργός.

Σήμερα, το Συμβούλιο Υπουργών υιοθέτησε ορισμένες από τις προτάσεις, με στόχο να ξεκινήσει η εφαρμογή τους από την εφετινή άνοιξη. Οι αλλαγές αυτές είναι πολύ στοχευμένες, όπως σημείωσε ο ΥπΑΑΤ και στοχεύουν στην απλούστευση της ΚΑΠ και στη μείωση του διοικητικού φόρτου στην εφαρμογή της.

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι πρέπει να εξεταστούν άμεσα και οι εξής προτάσεις:

– να διατίθεται το 2% του ετήσιου προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση κλιματικών κρίσεων για ειδικές ενισχύσεις, έπειτα από κλιματικές καταστροφές,

– να δίνεται ευελιξία στα κράτη-μέλη να μπορούν να τροποποιήσουν το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ και να μεταφέρουν πόρους μεταξύ των δύο Πυλώνων ή από έτος σε έτος και

– να υπάρχει ευελιξία στην εφαρμογή των λεγόμενων οικολογικών σχημάτων και ευελιξία παρεκκλίσεων στην εφαρμογή τους στις περιπτώσεις που απαιτείται.

Ο κ. Αυγενάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι ο χρόνος είναι οριακός για την έγκρισή τους, καθώς για την άμεση εφαρμογή τους πρέπει να έχουν προωθηθεί σε όλα τα ενδιάμεσα στάδια και κυρίως από την επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, την τελευταία, το πιθανότερο, πριν από τις ευρωεκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tagged