Κυρ. Πιερρακάκης: «Λυσίου λόγος υπέρ αδυνάτου» εναντίον Νατσιού για «φεστιβάλ συνομωσιολογίας»

Ειδήσεις

Τον Λυσίου λόγο “υπέρ αδυνάτου και ειδικότερα την πολύ γνωστή εισαγωγή του, ” Ου πολλώ δέω χάριν έχειν, ώ Βουλή τώ κατηγόρω, ότι μοι παρασκεύασε τον αγώνα τουτονί. πρότερον γαρ ούκ έχων πρόφασιν εφ΄ής του βίου λόγον δοίην, νυνί δια τούτον είληφα”, αντιπαρέταξε στις, όπως τις αποκάλεσε, “φεστιβάλ συνομωσιολογίας’ παρατηρήσεις του προέδρου της Νίκης κ. Νατσιού για το νομοσχέδιο για την ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου και την ίδρυση μη κερδοσκοπικών παραρττημάτων ξένων πανεπιστημίων ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, για να απαντήσει στις αιτιάσεις του κ. Νατσιού περί “τουρκικής διείσδυσης στην Θράκη και ίδρυσης από την Τουρκία παραρτημάτων πανεπιστημίων, η οποία διευκολύνεται από το νομοσχέδιο”.

‘Ακουσα με πολύ ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις του προέδρου της Νίκης και οφείλω να απαντήσω, επειδή αυτές τις μέρες έχουμε ακούσει πάρα πολλά που έχουν πολυεπίπεδες εκφάνσεις, αλλά – και το λέω με μεγάλο σεβασμό- πλέον περάσαμε σε άλλη πίστα. Όσο σας άκουγα μου ήρθε στο μυαλό ο Λυσίου Λόγος υπέρ αδυνάτου που κάναμε στην πρώτη Λυκείου ” ” Ου πολλώ δέω χάριν έχειν, ώ Βουλή τώ κατηγόρω, ότι μοι παρασκεύασε τον αγώνα τουτονί. πρότερον γαρ ούκ έχων πρόφασιν εφ΄ής του βίου λόγον δοίην, νυνί δια τούτον είληφα”, θα τον χρησιμοποιήσω για να σας απαντήσω επειδή μου δώσατε την ευκαιρία» ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης και συνέχισε:

«Οι τελευταίοι σχολιασμοί σας είναι ένα φεστιβάλ συνομωσιολογίας και θα σας παραπέμψω στο βιβλίο του Ουμπέρτο Έκο “Το εκκρεμές του Φουκώ”, το οποίο μιλάει για το πως η συνομωσιολογία παίρνει τη δική της ζωή στην πορεία.

Είδατε κε Νατσιέ την Τουρκία να ιδρύει κανένα σχολείο στην Ελλάδα; Να ιδρύει κανένα κολλέγιο; Αναφέρεται πουθενά στο νόμο τέτοια διευκόλυνση; Είδατε στο νόμο που έχετε στα χέρια σας ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα δίνει τη γνώμη του για το αν αυτό θα κάνουμε; Για το αν δηλαδή ο αρμόδιος πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ και ο αρμόδιος υπουργός θα βάλουν την υπογραφή τους;

Κι επειδή ασχολείστε πολύ με τη θρησκεία κι εγώ είμναι και υπουργός Θρησκευμάτων θα σας πω και κάτι άλλο. Το ιστορικότερο πανεπιστήμιο στη Γερμανία είναι αυτό της Χαΐδελβέργης. Στην είσοδο της βιβλιοθήκης του υπάρχει επιγραφή στην αρχαία ελληνική που αναφέρει ” το γράμμα οκτείνει-το πνεύμα ζωοποιεί”. Είναι απόσπασμα από την προς Κορινθίους 2η επιστολή του Αποστόλου Παύλου, είναι η θέση του Παύλου σε σχέση με τις γραφές.

Αποποιείστε αυτή τη θέση σχετικά με το πως μπορούμε να διαβάσουμε το Σύνταγμα και ότι έχουμε συνταγματολόγους κορυφαίους που μλένε ότι αυτό είναι απολύτως συνταγματικό;

Έχουμε συνταγματολόγους που τοποθετούνται υπέρ και κατά κι έχουμε και τους αντί-συνταγματολόγους, οι οποίοι όταν κάτι δεν θέλουν να περάσει, όταν θέλουν να μην κάνουμε τίποτε εξαρχής λένε “είναι αντισυνταγματικό” και τελειώνουν.

Υπενθυμίζω ότι από το 2019 έως σήμερα ένσταση αντισυνταγματικότητας κατατέθηκε 45 φορές και δεν ευδοκίμησε ούτε μία.

Ως προς τα εθνικά θέματα και το ποιος τηρεί εθνική στάση σας θυμίζω ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όποτε χρειάστηκε, στον Έβρο, στο Αιγαίο, στους εξοπλισμούς το έκανε στην πράξη να υπερασπιστεί τα εθνικά δίκαια και όχι στα λόγια, χωρίς να καπηλευόμαστε το τι είναι πραγματικά εθνικό”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tagged