Κυρ. Μητσοτάκης: «Οι εθνικισμοί σήμερα ξυπνάνε στα Βαλκάνια και η Ελλάδα πρέπει να προσέλθει από θέση ισχύος έχοντας μαζί της την Ευρώπη και το διεθνές δίκαιο»

Ειδήσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Open ανέφερε ότι έχουν δίκιο οι πολίτες που λένε ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα νοικοκυριά.Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχουμε πρόβλημα στοχευμένο στον πληθωρισμό των τροφίμων με ειδική αναφορα στο ελαιόλαδο.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά από μέτρα αρκετά παρεμβατικά στην αγορά τα οποία έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Για τα προϊόντα των πολυεθνικών εταιρειών είπε ότι υπάρχουν διαφορετικές πρακτικές με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφορετικές τιμές ανά χώρα. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο αίτημα του προς την Κομισιόν να υπάρξει ευρωπαϊκή παρέμβαση.

«Κανένα μέτρο από μόνο του δεν θα λύσει το πρόβλημα. Είναι ρεαλιστικό βεβαίως να περιμένουμε από εκεί κάτι. Η πιο δομική παρέμβαση όμως αφορά στην αύξηση των μισθών», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι μισθοί στη χώρα μας έχουν αυξηθεί και η ανεργία έχει μειωθεί ενώ πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι πια στον κατώτατο μισθό.

Είπε επίσης ότι υπάρχει φοιτητικό επίδομα ενοικίου το οποίο η κυβέρνηση το αύξησε ενώ για τα φοιτητικά ναύλα, ανέφερε, υπάρχει 50% έκπτωση.

Για τη μείωση του ΦΠΑ ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι δεν θα έφτανε στον καταναλωτή και πως δεν το αντέχουν τα δημόσια οικονομικά.«Να μας πουν ποια επιδόματα θα κόψουν. Τα επιδόματα τα οποία δίνουμε είναι στοχευμένα με κοινωνικό πρόσημο», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.«Η μείωση του πληθωρισμού είναι πραγματικότητα. Τα χειρότερα του πληθωρισμού πιστεύω τα έχουμε περάσει», συμπλήρωσε.

«Πως είναι δυνατόν να είναι πολιτική επιλογή η ακρίβεια; Είναι τόσο ανυπόστατο αυτό που λέει η αντιπολίτευση;», συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το 33% είναι ο στόχος που έχει θέσει στις ευρωεκλογές και πιστεύει πως η βάση της ΝΔ συσπειρώνεται και μπορεί να κάνει τη φωνή της Ελλαδος ισχυρή στην Ευρώπη.

«Με ενδιαφέρει να συσπειρώσουμε τον κόσμο μας και σε αυτούς που κοιτούν κόμματα στα δεξιά μας να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ του υπευθύνου πατριωτισμού και της πατριδοκαπηλείας. Η Ελλάδα είναι πολύ πιο ισχυρή σε θέση με την Ελλάδα του 2019. Τα ζητήματα όπως πχ με βόρειους γείτονες μας τα λύνουμε με σοβαρότητα. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία», συνέχισε.

Σχολιάζοντας την Πρόεδρο της γειτονικής χώρας ανέφερε ότι πρέπει να καταλάβουν ότι η προεκλογική περίοδος τελείωσε.

«Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη. Τα Σκόπια είναι. Πιστεύω θα προσαρμοστούν», ενώ σε ερώτηση τι θα γίνει αν επιμείνουν ανέφερε πως «τα ζητήματα που αφορούν την ονομασία δεν αλλάζουν».

Και πρόσθεσε: «Να αντιληφθούν οτι αυτή η πολιτική θα τους οδηγήσει σε διεθνή απομόνωση. Αφελείς δεν είμαστε. Ξέρουμε πως να διαχειριζόμαστε τέτοια μικροκομματικά παιχνιδάκια. Για αυτό δεν κυρώσαμε τα μνημόνια που ζητάνε κάποιοι. Βλέπαμε ότι το VMRO ερχόταν στην εξουσία με ακροδεξιό λόγο. Τα μνημόνια είναι ένα ακόμα όπλο. Σε αυτή τη συγκυρία δεν θα κυρωσουμε τα μνημόνια».

Για το ενδεχόμενο ενίσχυσης κομμάτων όπως η Ελληνική Λύση και η Νίκη υπενθύμισε ότι προεκλογικά το 2019 είχε προειδοποιήσει ότι αν η συμφωνία κυρωθεί δεν θα μπορεί να αλλάξει. «Οι εθνικισμοί σήμερα ξυπνάνε στα Βαλκάνια και η Ελλάδα πρέπει να προσέλθει από θέση ισχύος έχοντας μαζί της την Ευρώπη και το διεθνές δίκαιο», συμπλήρωσε.

Απαντώντας στην κριτική του Στέφανου Κασσελάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Να ζητήσουμε από ποιους και για ποιο λόγο; Ο κ. Κασσελάκης εκφράζεται μερικές φορές με λόγο ο οποίος είναι ασυνάρτητος. Θα κριθεί από τον ελληνικό λαό. Δεν θα πω τίποτα για τον τρόπο που πολιτεύεται, για το στιλ του. Επιμένω στην κοστολόγηση του προγράμματος του. Βλέπουμε απολιτίκ λαϊκισμό. Επιμένω στην πολιτική κριτική η οποία έχει το μέτρο της».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα θέματα που αφορούν την Ευρώπη επαναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων την πρόταση του για ενιαίο αμυντικό ταμείο και σημείωσε ότι οι κ.κ Κασσελάκης και Ανδρουλάκης δεν μιλάνε για αυτά.

Αναφέρθηκε επίσης σε όσα γίνονται πχ στην υγεία και στην παιδεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και τόνισε πως το διακύβευμα είναι μόνο ευρωπαϊκό.

«Η αντιπολίτευση προσέρχεται λέγοντας δημοψήφισμα κατά του Μητσοτάκη. Εμείς λέμε ότι θέλουμε να επαναβεβαιώσουμε το μήνυμα των εθνικών εκλογών. Συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές. Το 1981 το ΠΑΣΟΚ πήρε 48% στις εθνικές εκλογές και 40% στις ευρωεκλογές την ίδια ημέρα. Είναι κάλπη με άλλα χαρακτηριστικά. Εμείς βάλαμε σαφή στόχο. Τώρα ποιο ποσοστό θα μας αφήσει έκθαμβους δεν το ξέρω, αποφεύγω τα εντυπωσιακά επίθετα. Η κυβέρνηση έχει εντολή τετραετίας. Αυτοί που αμφισβητούν το 41% αμφισβητούν την εντολή του ελληνικού λαού. Δεν είναι εντολή αλαζονείας αλλά επιταγή εμπιστοσύνης», πρόσθεσε.

Και συμπλήρωσε: «Δεν έχει εκλεγεί ποτέ βουλευτής. Λίγη σεμνότητα, λίγη λιγότερη αυταρέσκεια δεν βλάπτει. Όταν μετατρέπουμε τα τρολ στο διαδίκτυο σε πολιτική θέση είναι πρόβλημα. Με ενόχλησε που οργανώνουμε τον τελικό του conference league και υπάρχει νοσοκομείο αναφοράς και βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι κάνουμε διαλογή. Δεν είναι δυνατόν να λέγονται αυτά».

Ερωτηθείς αν τον απασχολεί ποιος θα είναι δεύτερος απάντησε πως δεν τον αφορά. «Η χώρα έχει αξιωματική αντιπολίτευση με αρχηγό που δεν είναι στη Βουλή», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επιπλέον στη σημαντική βελτίωση των απολαβών των γιατρών και νοσηλευτών τα τελευταία χρόνια και στις νέες υποδομές στο χώρο της υγείας.

Για τα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός και τη δήλωση Ερντογάν για δυνατότητα συμβιβασμού, δήλωσε πως η Ελλάδα δεν άλλαξε πολιτική αλλά η Τουρκία άλλαξε και πήγαμε σε μια κανονικότητα και όπου διαφωνούμε να γίνεται χωρίς ακρότητες.

«Ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα ορίζεται σαφώς από το διεθνές δίκαιο. Η λύση πακέτο δεν συζητείται από την Ελλάδα από τη στιγμή που αναγνωρίζουμε μια, μόνη, διαφορά. Αν με ρωτάτε ότι θα έχουμε κάτι σημαντικό τους επόμενους μήνες που θα αλλάξει τα γκολπόστ , το θεωρώ δύσκολο», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Για τα θαλάσσια πάρκα είπε ότι η απάντηση που έχει δώσει είναι σαφής και δεν αφορά την Τουρκία. «Θα είναι οπουδήποτε η Ελλάδα ασκεί κυριαρχία. Δεν είναι θεμα συζήτησης, δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης», υπογράμμισε.

«Πήγα στην ‘Αγκυρα και απάντησα στον Πρόεδρο Ερντογαν με ευπρέπεια και αυτοπεποίθηση. Από που προκύπτει ότι υποχωρούμε;», δήλωσε υπενθυμίζοντας όσα είπε στον Τούρκο Πρόεδρο για τη μουσουλμανική μειονότητα και τη Μέση Ανατολή.

«Η ισχυρή αποτροπή είναι απαραίτητη για μια εξωτερική πολιτική αυτοπεποίθησης», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Είναι άκομψο να μιλώ για συζητήσεις οι οποιες πρέπει να διακατέχονται από διπλωματικούς κανόνες. Πιστεύω ότι η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι η προηγούμενη πολιτική της την οδηγούσε σε αδιέξοδο και κάνει προσαρμογή στο ρεαλισμό η οποία είναι καλοδεχούμενη», πρόσθεσε.

Για την υπόθεση των Τεμπων και τη δικαιοσύνη δήλωσε: «Ειναι πολύ στενάχωρο να αμφισβητείται η θεσμική επάρκεια της χώρας να αντιμετωπίσει μια τόσο μεγάλη τραγωδία. Σήμερα η υπόθεση είναι στη δικαιοσύνη η οποία έχει κινηθεί πολύ πιο γρήγορα από άλλες υποθέσεις. Είναι πολλοί οι κατηγορούμενοι. Υπάρχει λεπτή γραμμή μεταξύ πραγματικών δεδομένων και των fake news. Μπορώ να δεχτώ τις ευθύνες μας για την κατάσταση των σιδηροδρόμων. Δεν δέχομαι την άθλια θεωρία περί συγκάλυψης. Είναι ντροπή να λέγονται αυτά, είναι βαθιά προσβλητικά . Αυτοί που επανέρχονται εργαλειοποιούν τον πόνο των συγγενών με τρόπο ανεπίτρεπτο. Κι εγώ συναντώ ιδιωτικά συγγενείς αλλά δεν το διαφήμισα. Αυτή την στιγμή υπάρχει δεύτερος πραγματογνώμονας να απαντήσει και να δώσει πια στο δικαστήριο όλα τα στοιχεία για να γίνει δίκαιη δίκη».

«Είναι ζήτημα που αφορά την ανεξάρτητη αρχή και την ΕΥΠ», απάντησε σε ερώτηση για το ζήτημα της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη.

«Δεν μου αρέσουν οι συχνές κυβερνητικες αλλαγές. Κάποια στιγμή θα πέσετε μέσα», απάντησε σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού μετά τις ευρωεκλογές.

«Μακάρι προφανώς να έχουμε νικητή ελληνική ομάδα στο conference league και να έχουμε δυο ελληνικές ομάδες στο final four. Επειδή ήμουν πολύ τυχερός στις προβλέψεις μου, είπα να μην προκαλώ την τύχη μου και να σταματήσω», δήλωσε επίσης ενώ ανέφερε ότι έγινε σημαντική πρόοδος στην ασφάλεια στα γήπεδα.

«Το ζήτημα αυτό αφορα την ΕΠΟ. Ο τελικός του κυπέλλου πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο στο Ολυμπιακό Στάδιο με φιλάθλους . Αυτή είναι η πρόταση μου και αυτό να είναι πάγιο. Βάζω την πρόταση στο τραπέζι και αναμένω από την ΕΠΟ να την κάνει αποδεκτή», απάντησε σχετικά με τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος.

Σε ερώτηση για το πρόσωπο που θα στηρίξει για την επόμενη θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας ανέφερε:

«Έχω πολύ καλή άποψη για τον τρόπο με τον οποίο η κυρία Σακελλαρόπουλου ασκεί τα καθήκοντα της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tagged