«Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα νεοφιλελεύθερο, σκληρό φορομπηχτικό, που λέει ότι “σου μειώνω 10 ευρώ τον άμεσο φόρο και σου παίρνω 50 ευρώ από την έμμεση φορολογία”», δήλωσε ο Κώστας Τσουκαλάς σε συνέντευξή του στο Open, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι το 2018 δεσμεύτηκε ότι θα ελαφρύνει φόρους και θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου αλλά δεν τα έκανε.
Είπε ότι «σε 300.000 επαγγελματίες αυξήθηκε η φορολογία από 1.700 έως 13.500 ευρώ» και πως ενώ δεν είχαν στο πρόγραμμά τους την τεκμαρτή φορολόγηση, το έκαναν τον επόμενο μήνα που εξελέγησαν. Είπε ότι ο πρωθυπουργός «το 2018 δεσμεύτηκε ότι θα ελαφρύνει τους φόρους και θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου, χωρίς να το κοστολογήσει ποτέ, ενώ, όταν τον ρώτησαν το 2018 για την έμμεση φορολογία που πάλι δεν άλλαξε, είπε ότι θα βρει 2 δισ. ευρώ από συμμάζεμα δαπανών». «Μάλλον εννοούσε απευθείας αναθέσεις, διαγωνισμούς όπως τους έκανε και συμβουλοκρατία», σχολίασε.
Επιπλέον, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, «απαντώντας στον βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Νικολακόπουλο που ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει καταργήσει το 50% του νόμου Κατρούγκαλου», ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε ότι αυτά «υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών» καθώς όπως σημείωσε: «Ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν μειωμένες συντάξεις κατά 30% για τα επόμενα χρόνια, εφάπαξ μερίσματα και παγωμένες επικουρικές. Ήταν μειωμένες αναπηρικες συντάξεις. Η κυβέρνηση δεν έφερε κανένα νόμο που αυξάνει τις συντάξεις. Εφάρμοσε το νόμο 4387/2016, όπου ο ίδιος όριζε ότι το 2023 βάσει πληθωρισμού και ανάπτυξης θα υπήρχε αναπροσαρμογή». Βάσει αυτών τόνισε ότι «άρα, κανένα νόμο Κατρούγκαλου δεν κατήργησε. Είπε ψέματα» και πως τώρα «επτά χρόνια μετά αλλάζει μόνο την προσωπική διαφορά». «Ποσοστά αναπλήρωσης, μειωμένες συντάξεις, όρια ηλικίας, ΕΚΑΣ, καταργημένα ή πετσοκομμένα μερίσματα, παγωμένες επικουρικές, είναι όλα ο συγκεκριμένος νόμος», πρόσθεσε.
Ο κ. Τσουκαλάς σημείωσε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη 13η σύνταξη είναι απολύτως κοστολογημένη, και σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης στην ουσία το επιβεβαίωσε και εκείνος. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «ο πρωθυπουργός λέει το ίδιο νούμερο με εμάς. Απλά ξεχνάει να αφαιρέσει τα 540 εκατομμύρια που ήδη δίνει, ξεχνάει να αφαιρέσει φόρους και εισφορές και ξεχνάει να αφαιρέσει 100 εκατομμύρια των αναδρομικών που υπάρχουν στη μηνιαία συνταξιοδοτική δαπάνη». Πρόσθεσε ότι «μόλις τα βάλει αυτά και θυμηθεί ότι μιλάμε για δύο δόσεις, βγαίνει ακριβώς το ίδιο νούμερο» και «άρα, το ό,τι κοστολογούμε μας το επιβεβαίωσε ο ίδιος».
Παράλληλα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε σε συνέντευξή του ότι θα υπερδιπλασιάσουν τους εθνικούς πόρους για ανάπτυξη με 23 δισ. ευρώ επενδύσεις, για να σχολιάσει: «Δηλαδή, η ίδια κυβέρνηση μοιράζει 23 δισ. ξαφνικά με μια ομιλία και μαλώνει την αντιπολίτευση που κοστολογεί και λέει τι θα γίνει. Την ώρα που εμείς, μάλιστα, προτείνουμε και ποσά, τα οποία αντιστοιχούν στο σημερινό δημοσιονομικό χώρο».
Ο κ. Τσουκαλάς μεταξύ άλλων καταλόγισε στην κυβέρνηση λανθασμένη κατανομή των πόρων, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση αυτή είχε λεφτά να δώσει αλλού». Σχολίασε πιο συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση στο ζήτημα των Μέσων Μεταφοράς χαρακτηρίζει ανεύθυνο τον Νίκο Ανδρουλάκη που πρότεινε 35 εκατομμύρια για τους νέους, «την ώρα που ο πρωθυπουργός πέταξε 30 εκατομμύρια για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία την οποία ο ίδιος έκανε και δεν λειτούργησε πολύ». «Στον ΟΠΕΚΕΠΕ πέταξε χρήματα φορολογουμένων. Στην πολεοδομία το ίδιο. Τη διαπλοκή και τη διαφθορά, τις είχε κοστολογήσει αυτή η κυβέρνηση;», ρώτησε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

