Η επιτυχία κάθε μετασχηματισμού πρέπει να βασίζεται στον ανθρώπινο παράγοντα

Ειδήσεις

«Ο μετασχηματισμός τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα για να είναι επιτυχημένος θα πρέπει στον πυρήνα του να βρίσκεται ο ανθρώπινος παράγοντας» ήταν η κοινή διαπίστωση των συμμετεχόντων σε σχετική συζήτηση στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Στη συζήτηση συμμετείχαν η Βιβή Χαραλαμπογιάννη, υφυπουργός Εσωτερικών, η Ευτυχία Κασελάκη, επικεφαλής συμβουλευτικών υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού στην EY Ελλάδος, ο Κωστής Ψάλτης, συντονιστής της Μονάδας Μετασχηματισμού του ομίλου της Eurobank και ο Κώστας Παπαγιάννης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Novartis Hellas.

Η κα. Χαραλαμπογιάννη σημείωσε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσεις να κάνεις την επιθυμητή μεταρρύθμιση λόγω του μεγέθους του Δημοσίου, καθώς αποτελείται από περίπου 2500 φορείς με τεράστιο εύρος δραστηριοτήτων, για πάνω από 4000 διαδικασίες, καθώς και 600.000 τακτικούς δημοσίους υπαλλήλους και άλλους 150.000 έκτακτο προσωπικό. «Παρόλα αυτά», είπε, «τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια βάλαμε πάρα πολύ γερά θεμέλια για τον μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης», κάνοντας συνοπτική αναφορά των δράσεων που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα (αλλαγές σε προσλήψεις, στοχοθεσία, αξιολόγηση, προσοντολόγιο κ.λπ.).

Στον πυλώνα του ανθρώπινου δυναμικού είπε ότι προγραμματίζεται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ένας μεγάλος σχεδιασμός που μέσω πολύπλοκων αλγορίθμων θα δίνει στο υπουργείο τον ακριβή αριθμό των απαιτούμενων προσλήψεων, αλλά και με ποιες δεξιότητες.

Αναφερόμενη στο σύστημα «Μίτος», που έλαβε διεθνή εύσημα, είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 3.300 διαδικασίες και υπολείπονται άλλες περίπου 1.200, ενώ το επόμενο βήμα είναι η απλούστευση αυτών των διαδικασιών.

Δεν παρέλειψε πάντως να υπογραμμίσει ότι σε όλες τις δράσεις μετασχηματισμού «οι αντιστάσεις είναι πολλαπλές, άλλες φορές είναι ιδεολογικές, άλλες φορές επειδή οι θεσμοί επί της ουσίας αναπαράγουν τους εαυτούς τους, άλλες φορές από φόβο απέναντι στην τεχνολογία και στα νέα δεδομένα. Το ζήτημα είναι να έχουμε σταθερή και αποφασιστική στάση στα πράγματα προκειμένου αυτές οι αλλαγές να μας πηγαίνουν μονίμως ένα βήμα παραπέρα», κατέληξε η υφυπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Ψάλτης, τόνισε ότι η τράπεζα, της οποίας είναι στέλεχος, «είναι σε ένα συνεχή μετασχηματισμό διότι το περιβάλλον γύρω μας αλλάζει τόσο γρήγορα που αν δεν μετασχηματιζόμασταν θα μέναμε πίσω και δεν θα είμασταν ανταγωνιστικοί».

Επισήμανε ότι ο τεχνολογικός μετασχηματισμός δεν μπορεί να παραβλέπει τον ανθρώπινο παράγοντα. Οπως είπε, οι οργανισμοί που ξεχωρίζουν και πρωτοπορούν είναι αυτοί που αξιοποιούν την τεχνολογία για να φέρουν ευημερία και αξία στους πελάτες τους, στους εργαζόμενούς τους, στους μετόχους τους, αλλά και συνολικά στην κοινωνία. «Αυτό αν δεν μπορείς να το κάνεις αποτελεσματικά τότε ο μετασχηματισμός μπορεί να είναι μία προσπάθεια αυτοματοποίησης η οποία τελικά δεν φέρνει αξία», πρόσθεσε.

Η κα. Κασελάκη απο την πλευρά της αναφερόμενη στην επιτυχία κάθε προγράμματος μετασχηματισμού στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, επικαλέστηκε διεθνή έρευνα από την οποία αναδείχθηκε η σπουδαιότητα του ανθρώπινου παράγοντα (των πελατών και των εργαζομένων) ταυτόχρονα με το ορθολογικό κομμάτι της διαχείρισης. Εάν συνδυαστεί, πρόσθεσε η ίδια, ο ορθολογικός με τον συναισθηματικό παράγοντα τότε το ποσοστό επιτυχίας των μετασχηματισμών από το 30% αυξάνεται στο 75%.

Τέλος, ο κ. Παπαγιάννης τόνισε ότι ειδικά στη φαρμακευτική αγορά ο μετασχηματισμός είναι αναγκαίος και απαραίτητος. «Αν εμείς ως εταιρεία», εξήγησε, «δεν είμαστε σε θεση να έχουμε τις διαδικασίες, τις τεχνολογιες και τα προϊόντα να διασφαλίσουμε και να προσεγγίσουμε τις ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες του 21ου αιώνα, τότε αυτό που κάναμε τον προηγούμενο αιώνα ίσως δεν έχει πλέον νόημα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tagged