Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στη συνέντευξη Τύπου της αναμέτρησης της Εθνικής Ελλάδας με τη Γερμανία που θα διεξαχθεί το βράδυ της Κυριακής στην Τούμπα, στάθηκε ιδιαίτερα στα όσα αναφέρονταν από τα διεθνή media περί αιτήματος της Ντόρτμουντ για ειδική μεταχείριση του Κωνσταντίνου Καρέτσα.
Αναφέρθηκε εκτενώς στο γεγονός πως δεν υφίσταται κάτι τέτοιο, ενώ μίλησε για την πίεση που πάντοτε υπάρχει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, τη συνοχή την οποία ευνοεί το μεγάλο «παράθυρο» των υποχρεώσεων των εθνικών ομάδων, τις διαφορές στα δυο ημίχρονα του ματς με την Ολλανδία και ό,τι περιμένει από τους Γερμανούς.
Αναλυτικά:
Για την κούραση της ομάδας: «Υπάρχει κούραση, αλλά είμαστε ομάδα που έχει δουλέψει καλά. Έχουμε καλή ψυχολογία. Κάνουμε συζητήσεις για να δούμε τον βαθμό ετοιμότητας των παικτών και πάνω σ’ αυτό θα βασιστούμε για την αυριανή σύνθεση».
Για το αν θα παίξει η πίεση ρόλο και ό,τι συνέβη με την Ολλανδία: «Σίγουρα έχουμε πίεση. Πάντα έχουμε. Ο λόγος είναι όταν θες να έχεις καλό αποτέλεσμα, ειδικά όταν πρόκειται για την Εθνική, πρέπει να ζεις με την πίεση. Στο δεύτερο ημίχρονο με την Ολλανδία δεν ήταν το επίπεδο που είχαμε στο πρώτο, που ήταν φανταστικό. Αλλά αυτό μπορεί να συμβεί. Πρέπει να κατανοήσουμε τον λόγο που συνέβη, συζητήσαμε με τα παιδιά γιατί δεν υπήρχε ισορροπία, ώστε να μην επαναληφθεί».
Για το αν συμφωνεί με τον Τσιμίκα ότι η θέληση είναι μεγαλύτερη από την κόπωση: «Ένα από τα πράγματα που χαρακτηρίζει το ποδόσφαιρο είναι η ψυχολογία. Αυτό προέρχεται από τις εμφανίσεις και τα αποτελέσματα. Αλλά έχουμε αύριο μία νέα Γερμανία, διαφορετική από τον πρώτο αγώνα. Έκανε καλή εμφάνιση, εξαιρετικό ματς με τη Σερβία και νίκησε εύκολα. Είναι πιο φρέσκια σε σχέση με μας».
Για το αν βοηθούν τα ματς να βρει η Εθνική συνοχή: «Σίγουρα τα τέσσερα ματς βοηθούν τις εμγάλες ομοσπονδίες που έχουν πολλές επιλογές. Σ’ εμάς στις μικρότερες ομοσπονδίες δημιουργεί θέμα. Σε δύο εβδομάδες θα δώσουμε τέσσερα ματς. Οι μεγάλες Εθνικές δεν έχουν θέματα.
Για τον Καρέτσα και το… αίτημα της Ντόρτμουντ να παίξει με «μέτρο», όπως ανέφεραν γερμανικά ΜΜΕ: «Δεν υπάρχει κανένα αίτημα της Ντόρτμουντ για Καρέτσα. Υπάρχουν υπερβολές. Έχουμε εβδομαδιαία επικοινωνίαμε τους συλλόγους των παικτών. Οι ομάδες είναι εξυπηρετικές. Όταν έρχονται μαζί μας, ενημερώνουμε τους συλλόγους για τα δεδομένα στη διάρκεια της προετοιμασίας της Εθνικής, αλλά και μετά. Αυτό το πράγμα παίρνει διάσταση χωρίς λόγο. Ό,τι ισχύει για τον Κωνσταντίνο, ισχύει για όλους τους παίκτες. Όσο είμαι εγώ καμία ομάδα δεν έχει ζητήσει ιδιαίτερη μεταχείριση.
Η διάθεση των παικτών να παίξουν στην Εθνική υπερβαίνει τα πάντα και δεν μπορεί να επηρεάσουν και τις δικές μου αποφάσεις. Ο,τι απόφαση παίρνω, είναι σύμφωνα με τις επιβαρύνσεις που έχουν οι ποδοσφαιριστές κι αφού μιλήσω μαζί τους. Δεν κάνουμε διάκριση. Το ίδιο ισχύει και για παίκτες που προέρχονται από το ελληνικό πρωτάθλημα. Δεν κάνουμε καμία διάκριση».
Για τη Γερμανία: «Η Ελλάδα δεν νίκησε γιατί μας υποτίμησαν. Δεν πρόκειται να μας υποτιμήσει κανείς και μην το κάνετε αυτό μειώνοντας την προσπάθεια. Είναι εξαιρετική ομάδα η Γερμανία. Με τη Σερβία ήταν πολύ δυνατή. Έχει δύναμη στο παιχνίδι της και ο Κλοπ προσπαθεί να δημιουργήσει μία ομάδα με τη νοοτροπία του. Είμαι σίγουρος ότι θα το καταφέρει. Παίζει πιο κάθετα, παίρνει περισσότερα ρίσκα. Γίνεται μία σύγχρονη ομάδα, ανεξαρτήτων των αποτελεσμάτων»

