Γ. Γεραπετρίτης: «Έχουμε κοινό συμφέρον να προωθήσουμε το διεθνές δίκαιο της θάλασσας»

Ειδήσεις

 

Την ανάγκη αναβάθμισης της εταιρικής σχέσης ανάμεσα στην ΕΕ και την Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας σε «μία ολοκληρωμένη στρατηγική σχέση» επισήμανε ο τπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την παρέμβασή του στην 24η Υπουργική Σύνοδο ΕΕ-ASEAN, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Τα πεδία της θαλάσσιας συνεργασίας, του εμπορίου και του πολιτισμού, είναι πρόσφορα για εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των δύο διεθνών οργανισμών, παρατήρησε ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αξία της συνεργασίας για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, οι οποίες έχουν «εξωεδαφικές επιδράσεις».

Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη διασφάλισης της βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης, δηλώνοντας ότι «έχουμε κοινό συμφέρον να ενισχύσουμε τη βασισμένη σε κανόνες πολυμέρεια και να προωθήσουμε το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».

‘Αλλωστε, οι χώρες της ΕΕ και του ASEAN έχουν συγκλίνοντα συμφέροντα σε σχέση με την αντιμετώπιση των απειλών για τη διεθνή ειρήνη, τη χρήση βίας και την προώθηση της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών. Επιπλέον, μέσω της διεύρυνσης της συνεργασίας είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο θεμελιώδης στόχος της ενίσχυσης της θαλάσσιας ασφάλειας, καθώς και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας. Ειδικά «στην προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, η Ελλάδα θα έχει ένα σημαντικό ρόλο», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

 

Από την άλλη πλευρά, η συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ και του ASEAN, έχει τη δυναμική να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της προστασίας του περιβάλλοντος εν γένει. Για την Ελλάδα, η οποία «έχει θέσει το τρίπτυχο κλίμα-ειρήνη και ασφάλεια ως προτεραιότητα της υποψηφιότητάς της για τη θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026», ο αγώνας ενάντια στην κλιματική αλλαγή αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε διεξοδικά στην επικείμενη διοργάνωση στην Αθήνα της 9ης Διάσκεψης «Our Ocean» (16-17 Απριλίου 2024), στην οποία είναι προσκεκλημένες και οι χώρες του ASEAN. «Στόχος της Διάσκεψης είναι να σφυρηλατήσει μία πιο εντατική συνεργασία για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η απώλεια της βιοποικιλότητας, η υπεραλίευση και η θαλάσσια ρύπανση», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Τέλος, υπογραμμίζοντας τις οικονομικές πτυχές της συνεργασίας ΕΕ-ASEAN, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «αναξιοποίητο περιθώριο», δεδομένου και του διακηρυγμένου μακροπρόθεσμου στόχου της σύναψης Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου μεταξύ των δυο πλευρών. Σε κάθε περίπτωση, «η Ελλάδα θα εργαστεί εποικοδομητικά προς αυτήν την κατεύθυνση» διαβεβαίωσε ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος επισήμανε καταληκτικά την ανάγκη εξασφάλισης της περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας των εφοδιαστικών αλυσίδων.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tagged