Γ. Φλωρίδης για τα Τέμπη: «Ο φάκελος της ανάκρισης θα έχει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα»

Ειδήσεις

“Αποκάλυψα τα ψέματα όσων από τους πολιτικούς προσπάθησαν όλη αυτήν την περίοδο να εκμεταλλευτούν μια ανθρώπινη τραγωδία, για κομματικό όφελος” απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρο Αυλωνίτη, ο οποίος τον κάλεσε, με επίκαιρη ερώτησή του, να ξεκαθαρίσει εναντίον ποίων στρεφόταν όταν είχε πει ότι όσοι υιοθετούν “αυτό το θολό πράγμα περί μπαζώματος” στο χώρο του δυστυχήματος των Τεμπών “είναι για τα μπάζα”.

“Τίποτα από αυτά δεν άντεχε στην κοινή λογική ή στην κοινή κριτική, γιατί με όλα αυτά τα ψέματα προσπαθούσαν να πείσουν τον κόσμο ότι η κυβέρνηση ακολούθησε μια οργανωμένη επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών γι’ αυτό το φοβερό δυστύχημα”, ανάφερε ο κ. Φλωρίδης και απευθυνόμενος στον ερωτώντα βουλευτή έθεσε το ερώτημα: “Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό επιμένει να μετατρέπεται σε παρακολούθημα του κ. Βελόπουλου; […] Διότι περί αυτού πρόκειται. Έχει τις δικές του μεταμορφώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μετατρέπεται και σε παρακολούθημα του κ. Βελόπουλου” πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας ότι μάλιστα πλέον ο κ. Βελόπουλους “υπό το κράτος και υπό το βάρος της αληθείας, η οποία αποκαλύπτεται, εγκαταλείπει τα ψέματά του, θεωρώντας πως ό,τι ζημιά ήταν να προκαλέσει στην υπόθεση αυτή σε σχέση με την αλήθεια, την έχει προκαλέσει, ό,τι οφέλη ήταν να έχει πάρει, τα έχει πάρει, και τώρα τα τοποθετεί όλα στην εξαέρωση. Δεν υπάρχουν στοιχεία, διότι το βαγόνι το οποίο υποτίθεται ότι υπήρχε εκεί εξαερώθηκε και δεν μπορούν να βρεθούν τα στοιχεία”.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Φλωρίδης παρέπεμψε σε ρεπορτάζ της εφημερίδας “Καθημερινή” της 1ης Απριλίου του 2024, το οποίο αναφέρεται σε έκθεση των ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων από την πλευρά των συγγενών, που λένε ότι τέτοιο βαγόνι δεν υπήρξε ποτέ, για να συμπληρώσει: “‘Αρα, λοιπόν, είμαστε σε μια διαδικασία αποκάλυψης όλων εκείνων που επιχείρησαν μέσα από μυθεύματα να δημιουργήσουν όλη αυτήν την υπόθεση, ότι η κυβέρνηση ακολούθησε μια πολιτική συγκάλυψης στην υπόθεση αυτή”.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε επίσης, ότι η κυβέρνηση απαντά με συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε αφενός να επισπευστούν οι έρευνες, αφετέρου δε να διαλευκανθεί η υπόθεση, και αναφέρθηκε σε τρεις τέτοιες κινήσεις που έγιναν με στόχο να υπηρετηθεί αυτό το αποτέλεσμα, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν στήριξε καμία από αυτές. Αναφέρε συγκεκριμένα ότι:

– Πρώτον: Τον περασμένο Ιούλιο, που ετέθη από την πλευρά των ανακριτών η ανάγκη να υπάρξει εσπευσμένη ρύθμιση, προκειμένου να μπορούν να ακούσουν τις συνομιλίες πέραν των επιχειρησιακών, η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε και έφερε αμέσως διάταξη, η οποία θα διευκόλυνε τους ανακριτές στην ανακριτική διαδικασία, να μπορέσουν να ακούσουν όλες τις συνομιλίες, πέραν των επιχειρησιακών. “Όμως την διάταξη αυτή, με την οποία θα μπορούσε να διευκολυνθεί η ανάκριση προς ανεύρεση της αλήθειας, δεν την ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ”, είπε ο κ. Φλωρίδης.

– Δεύτερον: Κατά την ψήφιση των νέων ποινικών κωδίκων, η κυβέρνηση έφερε διάταξη με την οποία αφαιρεί από τα αδικήματα αυτά την ανάγκη έκδοσης βουλεύματος, έτσι ώστε όταν τελειώσει η ανάκριση να μπορέσει να γίνει η δίκη γρήγορα και να μην χαθεί κι άλλος χρόνος. “Και την διάταξη αυτή, την οποία φέραμε προκειμένου να επιταχυνθεί η δίκη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την ψήφισε” είπε, και στο σημείο αυτό κατηγόρησε και τα υπόλοιπα κόμματα ότι ούτε αυτά στήριξαν την συγκεκριμένη διάταξη.

– Τρίτον: Έχοντας η κυβέρνηση υπόψη την πικρή εμπειρία από τη δίκη για το Μάτι – που ένα χρόνο ψάχνανε, μετά από καθυστέρηση στην ανάκριση, να βρεθεί αίθουσα να ξεκινήσει η δίκη και δεν βρισκόταν – ετοιμάζεται με τη συνεργασία της Περιφέρειας της Θεσσαλίας ο χώρος που θα διεξαχθεί η δίκη, όταν είναι έτοιμη, να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από την ημερομηνία που πρόκειται να διεξαχθεί.

“‘Αρα, όλο αυτό ότι η κυβέρνηση έκανε προσπάθειες συγκάλυψης, προφανώς, είναι παραμύθι. Δυστυχώς, εσείς παρακολουθείτε άλλες δυνάμεις σε έναν ολισθηρό κατήφορο, έτσι ώστε να δημιουργείται ένας μύθος, αλλά ο μύθος, κάποια στιγμή, αποκαλύπτεται” είπε ο κ. Φλωρίδης.

Τα υλικά είναι στη διάθεση των πραγματογνωμόνων

“Γιατί η κυβέρνηση δαπάνησε 650.000 ευρώ και μετέφεραν χώματα ακριβώς μερικές ώρες μετά από το τραγικό δυστύχημα, όταν όλοι οι επιστήμονες λένε ότι τα χώματα μιλάνε για την ανεύρεση εκείνου του υλικού, εκείνου του αερίου, εκείνου του υγρού που προξένησε δυο απανωτές εκρήξεις που είκοσι επτά νέοι άνθρωποι εξαφανίστηκαν και εξαϋλώθηκαν;” ρώτησε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας ο κ. Φλωρίδης ανέφερε ότι όλα τα υλικά, τα οποία ήταν στον χώρο του δυστυχήματος, ήταν και παραμένουν στη διάθεση των πραγματογνωμόνων, είναι εκεί και φυλάσσονται, ενώ έθεσε το ερώτημα γιατί κάποιος ο οποίος θα οργάνωνε μια επιχείρηση συγκάλυψης, δεν πήγε να εξαφανίσει τα χώματα στη θάλασσα παρά τα άφησε δίπλα σε χώρο φυλασσόμενο στη διάθεση των πάντων;

“Λοιπόν, τα ψέματα καταρρέουν, η υπόθεση αποκαθίσταται, η ανάκριση διεξάγεται με έναν πραγματικά υποδειγματικό τρόπο, και βεβαίως ο ανακριτής, δεν υπάρχει σημείο που να μη διερευνά” σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Προσέθεσε ότι ειδικά μετά τον ορισμό υπερπραγματογνώμονα από το ΕΜΠ, ο οποίος θα άρει τη σύγκρουση μεταξύ των εκθέσεων των πραγματογνωμόνων (αυτών που όρισε ο ανακριτής και των πραγματογνωμόνων από την πλευρά των συγγενών) και θα μπορέσει να δώσει όλη την πιστοποίηση που χρειάζεται η ανάκριση για τα πάντα: είτε αφορά την ύπαρξη ή τη μη ύπαρξη όποιων υλικών, είτε αν έγινε κάτι ή δεν έγινε κάτι στα βίντεο.

“Όλα είναι στα εργαστήρια για να μπορέσουν να δοθούν πειστικές απαντήσεις. Ο φάκελος της ανάκρισης, όταν κλείσει, θα έχει απαντήσει σε όλα μα όλα τα ερωτήματα τα οποία υπάρχουν” τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

“‘Αρα, λοιπόν, ο στόχος είναι να προστατεύσουμε τη διαδικασία την ανακριτική για να μπορέσει να αποδοθεί η δικαιοσύνη στον χρόνο που πρέπει, με τον τρόπο που πρέπει, έτσι ώστε μέσα από την απόφαση της Δικαιοσύνης να υπάρξει δικαίωση όλων αυτών των ανθρώπων που την επιδιώκουν σήμερα” κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tagged