Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με Ουκρανία και Μολδαβία χαιρέτισαν Μισέλ και φον ντερ Λάιεν

Ειδήσεις

Την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Ουκρανία και τη Μολδαβία χαιρέτισαν σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Συγχαρητήρια στη Μολδαβία και την Ουκρανία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αυτά είναι πολύ καλά νέα για τον λαό της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο δρόμος θα είναι δύσκολος αλλά γεμάτος ευκαιρίες», δήλωσε στο «Χ», η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Για μια «ιστορική στιγμή», κάνει λόγο από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ, με δήλωση που εξέδωσε σήμερα, καθώς στο Λουξεμβούργο πραγματοποιείται η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη για την προσχώρηση της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην ΕΕ που αποτελεί βασικό ορόσιμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2023 για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, οι δύο χώρες ξεκινούν έναν πραγματικό μετασχηματισμό σε πλήρη ένταξη στην ΕΕ – μια περήφανη στιγμή και για τα δύο έθνη και ένα στρατηγικό βήμα για την ΕΕ», τονίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Για τον Σαρλ Μισέλ, η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέσω των πρώτων Διακυβερνητικών Διασκέψεων είναι απόδειξη της τεράστιας προόδου που έχουν σημειώσει και τα δύο έθνη στο ταξίδι τους προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, παρά τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετώπισαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν. Οι προσπάθειες της Ουκρανίας είναι ακόμη πιο αξιοθαύμαστες, δεδομένου ότι ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της έχει προκαλέσει άνευ προηγουμένου κακουχίες και αντιξοότητες.

«Και οι δύο χώρες έχουν επιδείξει εντυπωσιακή δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές αξίες. Τα μετασχηματιστικά βήματα που έγιναν σε τομείς όπως το κράτος δικαίου, η διακυβέρνηση και τα δικαστικά συστήματα προσφέρουν ελπίδα και δίνουν σαφή ένδειξη της ακλόνητης φιλοδοξίας τους να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η υποστήριξη των κοινωνιών τους υπήρξε επίσης κρίσιμη στην πορεία», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ.

Επισημαίνει, τέλος ότι αυτή είναι η αρχή μιας μακράς διαδικασίας. «Ο δρόμος θα απαιτήσει συνεχή προσπάθεια, αφοσίωση και περαιτέρω ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Η Ουκρανία και η Μολδαβία θα πρέπει να συνεχίσουν το έργο τους για την ενίσχυση των θεσμών, τη συνέχιση της καταπολέμησης της διαφθοράς και την ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας για να ανταποκριθούν στα αυστηρά πρότυπα της πλήρους ένταξης στην ΕΕ», καταλήγει η δήλωση του Σαρλ Μισέλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tagged