Δ. Παπαστεργίου: «Τεράστια δύναμη των δεδομένων – Ανάγκη η ασφαλής αποθήκευσή τους στο πλαίσιο του οράματος για μία νέα ψηφιακή Ελλάδα»

Ειδήσεις

Οι τάσεις και τεχνολογικές καινοτομίες που θα κυριαρχήσουν στο μέλλον του παγκόσμιου επιχειρείν, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο αναδείχθηκαν σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Όμιλος Επιχειρήσεων GPA, με το Fortune Greece Network, με θέμα “Driving Progress, Entrepreneurship 2026: Navigating Domestic and International Frontiers”

Τον σημαντικό ρόλο του ψηφιακού μετασχηματισμού για το κράτος αναγνώρισε ο Υφυπουργός Οικονομικών Χ. Θεοχάρης, τονίζοντας πως «στην καρδιά του μετασχηματισμού των κρατικών φορολογικών εφαρμογών και διαδικασιών βρίσκεται η τεχνολογία, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επίτευξη των βασικών μας στόχων για το μέλλον. Δηλαδή την προβλεψιμότητα στα έσοδα, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας και την αποτελεσματικότερη διάχυση της πληροφορίας, προς διευκόλυνση και βελτίωση της εμπειρίας του πολίτη».

Πρόσθεσε δε, πως η αξιοποίηση της τεχνολογίας δεν θα είναι γραμμική, αλλά «επιθετική», με χρήση Generative AI.

Στην τεράστια δύναμη των δεδομένων και την ανάγκη ασφαλούς αποθήκευσής τους στο πλαίσιο του οράματος για μία νέα ψηφιακή Ελλάδα στάθηκε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου, αναφέροντας πως «τα δεδομένα είναι ο νέος πλούτος. ‘Αρα, εκτός από τον σταθερό προσανατολισμό στην αναβάθμιση του ρυθμιστικού πλάνου, ένα τεράστιο κομμάτι της κρατικής χρηματοδότησης αξιοποιείται για την αναβάθμιση των data centers».

Στη συνομιλία με τον Υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, ο Πρόεδρος του Ομίλου Επιχειρήσεων GPA, Αναστάσιος Σπανίδης επεσήμανε την πλούσια τεχνογνωσία στον κλάδο του ψηφιακού μετασχηματισμού με την οποία έρχεται σε επαφή μέσω της ενεργής συμμετοχής του στα Advisory Boards σημαντικών διεθνών οργανισμών, την οποία σταθερά μεταφέρει εντός των συνόρων, προς τους CEOs άλλων εταιρειών, δημιουργώντας υπεραξία στην ελληνική αγορά και την κοινωνία συνολικά.

Από την άλλη πλευρά, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Generation Y, Εύη Μπουκώρου – Γεωργούδα, έδωσε έμφαση στην ύπαρξη πολυάριθμων πηγών δεδομένων, με πολλά διαφοροποιημένα συστήματα και μορφές αποθήκευσης και ανέφερε πως ανάμεσα στους στρατηγικούς στόχους της εταιρείας για το 2024 είναι η παύση αυτού του κατακερματισμού πληροφορίας και η ενοποίηση των δεδομένων που σχετίζονται με την αγοραστική συμπεριφορά των e-καταναλωτών, ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να τα αξιοποιούν μέσω μιας ενιαίας πλατφόρμας.

Η αυλαία της εκδήλωσης έπεσε με πάνελ-συζήτηση στο οποίο μαζί με την κ. Μπουκώρου – Γεωργούδα συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Καινοτομίας & Πρόεδρος του ΔΣ της Elevate Greece, κ. Αθανάσιος Κυριαζής, ο CEO της The Business Insurance, κ. Κωνσταντίνος Καρούσης και ο CEO και συνιδρυτής της Growth Point, κ. Νεκτάριος Ζήσης.

Ο Αθανάσιος Κυριαζής ανέφερε μεταξύ άλλων «Την τελευταία πενταετία έχει πραγματοποιηθεί σημαντική κρατική επένδυση στον τομέα της Έρευνας και Καινοτομίας σε σχέση με την επιχειρηματικότητα, με στόχο να μπορέσει να κλείσει το χάσμα ανάμεσα στα αποτελέσματα της έρευνας και της εφαρμογής τους απευθείας στην κοινωνία. Αυτό ήταν για εμάς ένα πολύ μεγάλο στοίχημα και έχει κερδηθεί».

Ο Κωνσταντίνος Καρούσης: ανέφερε «Σήμερα, ο ασφαλιστικός κλάδος απορροφά ολοένα και περισσότερο τις ευκαιρίες καινοτομίας που παρέχονται από την τεχνολογία. Αυτό ξεκινά από εργαλεία που βελτιώνουν τα βασικά operations των εταιρειών και φτάνει μέχρι συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης που έχουν αρχίσει ήδη να μετασχηματίζουν ριζικά τα πιο νευραλγικά κομμάτια του κλάδου, όπως οι αποζημιώσεις ή η ποιότητα εξυπηρέτησης».

0 Νεκτάριος Ζήσης επισήμανε: «Μπορεί η τεχνολογία να οδηγεί πλέον το παγκόσμιο επιχειρείν, ωστόσο, το «κλειδί» εξακολουθεί πάντα να το κρατάει ο άνθρωπος. Ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τον τομέα μιας επιχείρησης, υπάρχουν ορισμένες κοινές προκλήσεις, χτισμένες πάνω στον ίδιο παρανομαστή που είναι ο άνθρωπος. Γι’ αυτό, soft skills όπως η προσαρμοστικότητα, η ευελιξία, η καινοτομία στη σκέψη και η ικανότητα ευθυγράμμισης 5 διαφορετικών γενεών, όχι απλά δεν θα αποδυναμωθούν στο μέλλον από την κυριαρχία της τεχνολογίας, αλλά αντίθετα, θα είναι σημαντικότερα από ποτέ».

Το Fortune Greece εκπροσώπησαν από τη θέση του συντονιστή οι Τάσος Ζάχος, CEO, Παύλος Ευθυμίου, Partner και Αναστασία Παρετζόγλου, Executive Chair.

Όπως επισημάνθηκε η Generation Y, μέλος του Ομίλου Επιχειρήσεων GPA, συνεχίζει να συμβάλει καταλυτικά στην ανάπτυξη επιχειρήσεων κάθε βεληνεκούς και μέσω αυτών, στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας και κατ’ επέκταση τη δημιουργία αφθονίας για την κοινωνία μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tagged