Δ. Μιχαηλίδου: «Οι επιχειρήσεις δείχνουν τον δρόμο για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης»

Ειδήσεις

Συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη 12 κορυφαίων ελληνικών επιχειρήσεων σε δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας είχε σήμερα η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, παρουσία της γενικής γραμματέως Εργασιακών Σχέσεων, ‘Αννας Στρατινάκη και του γενικού διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας Ασφάλειας και Ένταξης στην Εργασία, Κωνσταντίνου Αγραπιδά.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθεί το επίκαιρο και σύνθετο ζήτημα της έλλειψης εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης/ταλέντων που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, ζήτημα το οποίο επηρεάζει καίρια την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα των εξωστρεφών επιχειρήσεων και εν γένει της ελληνική οικονομίας.

Στη συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών αναδείχθηκε ο καίριος ρόλος των συνεργειών του δημόσιου τομέα και του ελληνικού επιχειρείν, με σκοπό τον συντονισμό των δράσεων, για να αντιμετωπιστεί συλλογικά το φαινόμενο του brain drain.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, πέραν των μέτρων που έχει λάβει η Πολιτεία για την ανάσχεση του φαινομένου, έχει θεσμοθετήσει, τον Σεπτέμβριο του 2023, τον μηχανισμό διασύνδεσης Rebrain Greece, που προωθεί δράσεις προσέλκυσης εργαζομένων υψηλών δεξιοτήτων για την κάλυψη θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης.

Οι εταιρίες που συμμετείχαν, μέσω εκπροσώπων τους, στη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ήταν οι εξής: Alpha Bank, GEK Terna, Ernst & Young, OTE, ΔΕΗ, Viohalco, ELVALHALCOR, CENERGY HOLDINGS, LAMDA Developments, AANG Holdings Group, DEMO Pharmaceutical και Archirodon.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανακοινώνει τη διοργάνωση της πρώτης σε σειρά εκδήλωσης ειδικού σκοπού στο Λονδίνο στις 20 Απριλίου, με τίτλο «Rebrain Greece Strategy: Connecting talents with leading enterprises», στην οποία θα συμμετάσχουν οι ανωτέρω επιχειρήσεις, με σκοπό να προσελκύσουν Έλληνες εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης που σταδιοδρομούν στην Μεγάλη Βρετανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tagged