Χρήστος Βολικάκης: Θετικός σε απαγορευμένη ουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 – Τι λέει ο Έλληνας ποδηλάτης

Άλλα Σπορ Ειδήσεις

Ο Έλληνας παγκόσμιος πρωταθλητής της ποδηλασίας, Χρήστος Βολικάκης, βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία -σύμφωνα με τη Διεθνής Ένωση Ποδηλασίας (UCI)- σε δείγμα που είχε δώσει κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, το 2016.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδηλασίας ανακοίνωσε την Παρασκευή (15.06.2024) πως σε επανέλεγχο δείγματος που είχε δώσει ο Χρήστος Βολικάκης στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Ρίο το 2016 -και πιο συγκεκριμένα στις 16 Αυγούστου- Έλληνας αθλητής βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία.

Η ανακοίνωση της ομοσπονδίας αναφέρει:

“Επανανάλυση δειγμάτων που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016: δήλωση της UCI σχετικά με τον Χρήστο Βολικάκη

Η Union Cycliste Internationale (UCI) ενημερώνει ότι ο Έλληνας αναβάτης Χρήστος Βολικάκης έχει ειδοποιηθεί για ένα δυσμενές αναλυτικό εύρημα (AAF) για Επιλεκτικούς διαμορφωτές υποδοχέα ανδρογόνων (SARMs) του μεταβολίτη LGD-4033 (1) από τον Διεθνή Οργανισμό Δοκιμών (ITA) για λογαριασμό της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).

Αυτό το AAF προκύπτει από την εκ νέου ανάλυση ενός δείγματος που συλλέχτηκε στις 16 Αυγούστου 2016 κατά τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016.

Αυτή η εκ νέου ανάλυση έλαβε χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος επανάλυσης του ITA για λογαριασμό της ΔΟΕ, εστιάζοντας σε δείγματα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016. Αυτές οι εκ νέου αναλύσεις αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του ολοκληρωμένου προγράμματος κατά του ντόπινγκ που διεξάγεται ανεξάρτητα από την ITA για λογαριασμό της ΔΟΕ από το 2018. Ενισχύουν τις προσπάθειες κατά του ντόπινγκ χρησιμεύοντας ως πρόσθετο αποτρεπτικό μέσο κατά του ντόπινγκ και διευρύνοντας το φάσμα των πιθανών παραβιάσεων κανόνων που εντοπίζονται πέρα από την αρχική ανάλυση του δείγματος. Το πρόγραμμα εκ νέου ανάλυσης επιτρέπει τη διεξαγωγή περαιτέρω δοκιμών με βάση ενημερωμένες πληροφορίες, ιδίως χάρη σε έρευνες ή όταν οι μέθοδοι ανίχνευσης εξελίσσονται ως αποτέλεσμα της προόδου της επιστημονικής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ, τα δείγματα μπορούν να αποθηκευτούν για 10 χρόνια μετά τη συλλογή τους (παρατάθηκε από οκτώ σε 10 χρόνια μετά τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016), διατηρώντας την ίδια νομική συνέπεια στην περίπτωση της επανάλυσης.

Ο αναβάτης έχει το δικαίωμα να απαιτήσει την ανάλυση του Β δείγματός του.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες (τους κανόνες αντιντόπινγκ της ΔΟΕ – ADR – και τους Κανονισμούς Αντιντόπινγκ UCI – ADR), μόλις η ITA καθορίσει τις συνέπειες της AAF βάσει της IOC ADR, το θέμα θα παραπεμφθεί στην UCI στο να καθορίσουν ποιες πιθανές κυρώσεις θα μπορούσαν να επιβληθούν κατά τη διάρκεια και μετά τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016 στο πλαίσιο της UCI ADR.

Εν αναμονή της έκβασης της διαδικασίας ITA και σύμφωνα με την UCI ADR, ο αναβάτης έχει προσωρινά ανασταλεί.

Η UCI δεν θα σχολιάσει αυτή την υπόθεση όσο οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

(1) Το LGD-4033 και οι μεταβολίτες του είναι Απαγορευμένες Ουσίες που αναφέρονται στην κατηγορία S1.2 (Άλλοι Αναβολικοί Παράγοντες) της Απαγορευμένης Λίστας που τηρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA) και έχει εγκριθεί από την UCI.”

Τι λέει ο Έλληνας ποδηλάτης

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Χρήστος Βολικάκης μέσω του δικηγόρου του, ως απάντηση στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας:

«Ο εντολέας μου συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο της Βραζιλίας το έτος 2016 ,στο άθλημα της ποδηλασίας-σπριντ, στο οποίο κατετάγη 12ος σε σειρά. Μετά το πέρας του αγώνα και συγκεκριμένα την 16.8.2016, η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016, τον κάλεσε για να παράσχει δείγμα (ούρα) σε δειγματοληπτικό έλεγχο ,για να ελεγχθεί από την Επιτροπή. Πράγματι, κατά την ημερομηνία εκείνη παρείχε το σχετικό υλικό για το δείγμα, από το οποίο προέκυψαν δύο κωδικοί δειγμάτων και το αποτέλεσμα του ελέγχου ηταν αρνητικό.

Την 01.03.2024 ο εντολέας μου έλαβε, εξ απήνης, την σχετική επιστολή από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, για λογαριασμό της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία τον ενημέρωνε ότι σε επανέλεγχο του πρώτου δείγματος το οποίο τότε(2016) είχε παράσχει ανιχνεύθηκε απαγορευμένη ουσία στον οργανισμό του!

Η ουσία που αναφέρεται στην σχετική επιστολή, είναι μία ουσία την οποία ο εντολέας μου δεν γνωρίζει και την οποία ουδέποτε έχει χρησιμοποιήσει!

Ο εντολέας μου από την αρχή της πορείας του και έως σήμερα, ως αθλητής παγκόσμιας εμβέλειας, ενστερνιζομενος τις αξίες του αθλητισμού, δεν έλαβε ποτέ καμία ουσία που θα ενίσχυε τις επιδόσεις του, ακριβώς επειδή η κάθε επίδοση αποτελεί τεράστιο προσωπικό σωματικό και πνευματικό του κόπο και προσπάθεια. Επίσης, προξενεί εντύπωση ότι έγινε επανέλεγχος του συγκεκριμένου δείγματός μετά από σχεδόν 8 ολόκληρα έτη από την δειγματοληψία, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η θέση που κατέλαβε τότε δεν ήταν καν κοντά στις θέσεις μεταλλίων! Μάλιστα, την ημέρα της δειγματοληψίας, το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Σε κάθε περίπτωση ο εντολέας μου, παγκόσμιου φήμης ποδηλάτης, δηλώνει πλήρη άγνοια αναφορικά τόσο με τον τύπο της ουσίας που φαίνεται να ανιχνεύθηκε στον έλεγχο όσο και με τον τρόπο που μπορεί να βρέθηκε εκεί, δεδομένου του γεγονότος ότι ουδέποτε έχει λάβει με οποιονδήποτε τρόπο τέτοια ουσία, πόσο μάλλον κατά την περίοδο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016.

Έχει δε ζητήσει ήδη το άνοιγμα και την ανάλυση του έτερου δείγματος, το οποίο είχε ληφθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς, την ίδια ημέρα. Ο κος Βολικακης, έχει περάσει άπειρους ελέγχους στην ποδηλατική του καριέρα, σε όλα τα μέρη του κόσμου καθως και αιφνίδιους ελέγχους αλλά και μετά από αγώνες ελεγχόταν κάθε μέρα για συνεχόμενες 4 ημέρες. Έχει, με βάση το νόμο, όλα αυτά τα χρόνια ηλεκτρονικό – βιολογικό διαβατήριο και του λαμβάνουν δείγμα ούρων και αίματος. Κατά το διάστημα αυτό δεν έχει δώσει ποτέ την παραμικρή αφορμή. Μετα από τόσα χρόνια λοιπόν, το έτος 2024, βρέθηκαν να του πουν ότι είχε απαγορευμένη ουσία στον οργανισμό του! Επίσης, έχουμε ζητήσει να ανοιχτεί το δεύτερο δείγμα. Ο κος Βολικακης θα κινηθεί νομικά για την δικαίωση του, γιατί είναι απορίας άξιο πώς μετά από 8 χρόνια συμβαίνουν όλα αυτά. Τέλος, δηλώνω ως συνήγορος του ότι θα παλέψουμε μέχρι τέλους για την δικαίωση του κ. Βολικάκη και για την αποκατάσταση της αδικίας που υφίσταται.

Στην διάθεση σας».