Tην πεποίθηση ότι όσο ανεβαίνουν η Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη, αυτό συμφέρει και τα Σκόπια, εξέφρασε σήμερα, από το βήμα του 2ου Southeast Connectivity Forum ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης. Ο ίδιος είπε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινό συμφέρον και πρόσθεσε: «γι’ αυτό θα επιδιώξουμε να κλείσουμε όλα τα προβλήματα και να προχωρήσουμε, με στόχο να βοηθήσουμε τους λαούς μας να αναβαθμίσουν την ευημερία τους και να είμαστε μια περιοχή που ο υπόλοιπος κόσμος θα τη βλέπει ως περιοχή σταθερότητας».
Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, στο φόρουμ που διοργανώνει η SGT Tsomokos με στρατηγικό εταίρο την ΟΛΘ ΑΕ, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι η Ελλάδα και όλη η περιοχή θα πρέπει να είναι -και θα είναι- μέρος της ανασυγκρότησης τόσο στη Μέση Ανατολή, πάνω σε ειρηνική βάση, όσο και στην Ουκρανία. «Εδώ τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας θα παίξουν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο και η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε γεωστρατηγικό επίπεδο» συμπλήρωσε.
Υπενθύμισε ότι η ΕΕ είναι ίσως η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, πάνω στην οποία βασίζεται το ευρωπαϊκό μοντέλο όχι μόνο για να επιβιώσει, αλλά και για να διατηρήσει τον κρίσιμο γεωπολιτικό του ρόλο ως ήπια δύναμη.
Όχι απλά ευκαιρίες, αλλά λεωφόροι οριζόντων
«Νομίζω πως η συνδεσιμότητα μπορεί ως ιδέα να βρει περισσότερη εφαρμογή διανύοντας τα Δυτικά Βαλκάνια, για να συνδέσει ακριβώς τη μεγάλη ενιαία αγορά (της ΕΕ) προς μια μεγαλύτερη, περιλαμβάνοντας και χώρες στο προενταξιακό στάδιο. Αυτό σημαίνει πολλά για Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη και άλλα λιμάνια» υπογράμμισε και αναφέρθηκε επίσης στη θαλάσσια Εγνατία και στην επιρροή που άσκησε η Ελλάδα για να προχωρήσουν καίριες συνδέσεις, όπως τα διευρωπαϊκά δίκτυα από τη Βαλτική, μέχρι τα κράσπεδα της Ουκρανίας, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Αλεξανδρούπολη και τελικά τη Λεμεσό στην Κύπρο, αλλά και από την Πολωνία μέχρι τη Θεσσαλονίκη. «Αυτά ανοίγουν όχι απλά ευκαιρίες, αλλά λεωφόρους οριζόντων, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και τα δυτικά Βαλκάνια να εξευρωπαΐζονται, αλλά και να δούμε τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα ως κόμβο ζηλευτό».
Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι πρόσφατα τον κάλεσε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών για μια συζήτηση πάνω στα ναυτιλιακά θέματα, κάτι που αποδεικνύει ότι αναγνωρίζεται ο κραταιός ρόλος της Ελλάδας στην παγκόσμια ναυτιλία και ότι «ο καθένας θέλει να έχει ως συνομιλητή τη χώρα μας». Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να κρατηθεί δυνατή η εξωστρέφεια της Ελλάδας, η οποία πάντα διατηρούσε μια λογική οικουμενικότητας, κόντρα στην εσωστρέφεια και τη μιζέρια, ενώ επισήμανε πως σε ό,τι αφορά τη διεθνή παρουσία της χώρας δεν υπάρχει καμία μειονεξία. «Δεν υπερτιμούμε κανέναν. Δεν υποτιμούμε κανέναν. Αλλά βρίσκουμε σύγκλιση συμφερόντων» είπε.
Ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε την Ελλάδα ως ασφαλές καταφύγιο και χώρα σταθερότητας, που μπορεί να συζητήσει ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι κόμβοι, λιμάνια, δρόμοι και τρένα και που επιπλέον η ευρωπαϊκή της διάσταση τής δίνει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε αξιόπιστο συνομιλητή. Όπως είπε, αυτό είχε την ευκαιρία να το δει προσωπικά και με τους δύσκολους χειρισμούς στο περιστατικό με το χτύπημα των Χούθι σε ελληνικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, κατα το οποίο -χάρη και στη συνεισφορά της Ελλάδας- αποφεύχθηκε η περιβαλλοντική καταστροφή.
«Εκεί φάνηκε η αξιοπιστία της Ελλάδας στο να συνομιλεί με όλους τους βασικούς παίκτες της περιοχής (…) Παρόλη τη σεμνότητά μου, θεωρώ πως αυτό που έγινε ήταν ένα από τα θαύματα, και βασίζεται στην ελληνική εμπλοκή. Είμαστε μεγάλη ναυτιλιακή δύναμη, αλλά δεν αποφεύγουμε να μπούμε στα ναρκοπέδια, γιατί έχουμε αξιοπιστία και δυνατότητες να χειριστούμε δύσκολα πράγματα. Με αυτούς που βρίσκονται εκτός ΕΕ είμαστε αξιόπιστοι συνεργάτες και συνομιλητές και ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε εξελίξεις που θα μας αναδείξουν περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση συνεργασίας» τόνισε.
Ο υπουργός επισήμανε ακόμα, αναφερόμενος και στην πρόσφατη έκθεση Ντράγκι, πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΕΕ βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. «Αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της σε όλους τους τομείς, θα βρεθεί προ εκπλήξεως και θα χάσει τον γεωστρατηγικό και εξισορροπητικό της ρόλο στην παγκόσμια σκηνή» είπε._
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ