Χ. Θεοχάρης για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο: «Θα παρέμβουμε όταν οι δικαστικές αποφάσεις το επιτρέψουν»

Ειδήσεις

Την ετοιμότητα της κυβέρνησης να παρακολουθήσει τις δικαστικές διαδικασίες και να παρέμβει όταν αυτές της το επιτρέψουν, εξέφρασε ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη για το ζήτημα των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο. Όπως είπε, έχουν ήδη εκδοθεί δύο αποφάσεις του Αρείου Πάγου, η πρώτη, που απορρίπτει την αίτηση αναίρεσης δανειολήπτριας σε ελβετικό φράγκο κατά συστημικής τράπεζας, και η άλλη σε υπόθεση αναγνώρισης ως καταχρηστικών των γενικών όρων συναλλαγών.. Ωστόσο, πρόσθεσε, «υπάρχουν, και τις παρακολουθούμε στενά, τρεις διαδικασίες αναίρεσης κατά των άλλων τριών συστημικών τραπεζών, δύο εκ των οποίων έχουν αναβληθεί -ήταν για τον Ιανουάριο αλλά πήραν αναβολή – και μία η οποία θα εκδικαστεί τον Μάρτιο. Θα παρακολουθήσουμε αυτές τις υποθέσεις. Είναι προφανές ότι, αλλιώς μπορούμε να κινηθούμε όταν υπάρχουν θετικές αποφάσεις των δικαστηρίων, κι αλλιώς τώρα» είπε ο κ. Θεοχάρης. Σημείωσε, μάλιστα ότι, όπου υπήρξαν νομοθετικές πρωτοβουλίες, «έγιναν σε συνέχεια θετικών αποφάσεων των ανωτάτων δικαστηρίων των χωρών αυτών, αποφάσεις οι οποίες δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας».

Πρόσθεσε, επίσης ότι, οι περισσότερες χώρες που παίρνουν ειδικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, έχουν οι ίδιες την εποπτεία των τραπεζών, διότι δεν είναι στη ζώνη του ευρώ. Και με αυτό τον τρόπο, έχουν διαφορετικά περιθώρια, ελεγκτικά, κανονιστικά [..] Είναι διαφορετικά όταν οι ελληνικές τράπεζες ελέγχονται εποπτικά από τον SSM και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε σχέση με την ευρωστία τους, και συνεπώς, θα έπρεπε ενδεχομένως να πάρουμε κι άλλα μέτρα εάν εμείς κινούμαστε προς μία «Α» κατεύθυνση μεταφέροντας ζημιές πάνω τους σε σχέση με το ελβετικό φράγκο.

Από την πλευρά του, ο κ. Κατρίνης είπε ότι δεν περίμενε να κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Εσείς ως ΝΔ μας ζητήσατε να σας υποδείξουμε περιπτώσεις άλλων χωρών όπου δόθηκε λύση με κρατική παρέμβαση, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Κροατία και η Ρουμανία, ενώ υπάρχει δημοσίευμα που καταγράφει αποζημίωση γαλλικής τράπεζας σε δανειολήπτες ελβετικού φράγκου.

Παράλληλα επανέφερε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ που «αποδίδει δίκαιη και ισόρροπη κατανομή συναλλαγματικού κινδύνου» [..] με τους δανειολήπτες να πληρώνουν 40% χαμηλότερες δώσεις, δηλαδή να πληρώνουν το ίδιο ποσό με το αν ελάμβαναν το δάνειο σε ευρώ.

Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Θεοχάρη στις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, είπε ότι το ανώτατο δικαστήριο της χώρας μας «έδειξε απροθυμία και δεν υιοθέτησε πρακτική άλλων εθνικών δικαστηρίων τα οποία έστειλαν προδικαστικά ερωτήματα στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ότι, έχουν δίκιο οι δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες να μην αισθάνονται ισότιμοι Ευρωπαίοι πολίτες.. Εσείς τι κάνετε; Καλύπτετε τις τράπεζες, την εγκληματική τους ευθύνη έναντι δεκάδων χιλιάδων δανειοληπτών αφού δεν τήρησαν στοιχειώδεις κανόνες και προϋποθέσεις πληροφόρησης, απείχαν από κάθε έλεγχο καταλληλότητας ενώ παρέλειψαν να λάβουν οποιοδήποτε, μετρό αντιστάθμισης συναλλαγματικού κινδύνου» είπε ο κ. Κατρίνης.

«Θα μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω ότι 85.000 οικογένειες που στην μεγάλη τους πλειοψηφία έχουν ενήμερα δάνεια, σήμερα να κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, ενώ εάν δεν δοθεί λύση, τα δάνεια αυτά θα οδηγηθούν στην δευτερογενή αγορά πλήττοντας τις ίδιες τις τράπεζες» επισήμανε ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Tagged