«Το αποδεικτικό υλικό που περιέχει το cd είναι εξασφαλισμένο. Δεν υπάρχει αποδεικτικό υλικό το οποίο να έχει χαθεί, εν τέλει. Καμία σχέση δεν έχει και δεν μπορεί να έχει η κυβέρνηση ή το υπουργείο Δικαιοσύνης σε μια δίκη. Από πού ως πού, αν υπάρχει ένα πρόβλημα σε μία δικογραφία κατά τη διάρκεια διεξαγωγής μιας δίκης, μπορεί να έχει την παραμικρή ευθύνη η κυβέρνηση;».
Αυτό τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, αντιδρώντας στις κατηγορίες που εκτόξευσε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος «για ένοχη σιωπή της κυβέρνησης απέναντι στις νέες συνταρακτικές αποκαλύψεις στη δίκη για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ».
Είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση, τόσο των βουλευτών της ΝΔ όσο και του αντιπροέδρου της Επιτροπής Δικαιοσύνης, Παναγή Καππάτου, στην αναφορά του κ. Ηλιόπουλου ότι «η κυβέρνηση είναι οργανωτές σε αυτό το οργανωμένο έγκλημα» ο οποίος τον κάλεσε να την ανακαλέσει γιατί «ξεπερνά τα όρια του δημοκρατικού λόγου», κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «ενίσχυση του συστήματος ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων».
«Θα πρέπει να ανακαλέσετε διότι είναι ευθεία κατηγορία έως συκοφαντία», τόνισε ο κ. Καππάτος, ενώ στην άρνηση του κ. Ηλιοπούλου να το κάνει σημείωσε ότι «η δημοκρατία μάς δίνει τον λόγο να λέμε και να εκφραζόμαστε, αλλά όχι να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο».
«Αναρωτιέμαι πώς γίνεται ο πρόεδρος της Επιτροπής να δηλώνει περήφανος για το κράτος Δικαίου μετά από όσα αποκαλύπτονται για την καταστροφή στοιχείων και συγκεκριμένα του αναγνωστέου 33. Του CD δηλαδή που έχει επαφές του δολοφονημένου Καραϊβάζ με τον διευθυντή του πρωθυπουργού κ. Δημητριάδη και τον τότε διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέωντα. Χθες οι συνήγοροι της οικογένειας δήλωσαν ότι έχουν το υλικό. Γιατί το δικαστήριο δεν έχει παραλάβει το σχετικό υλικό; Διαρρέεται ότι στο υλικό περιέχονται μόνο επαφές του δολοφονημένου δημοσιογράφου και όχι οι συνομιλίες. Πώς γίνεται να υπάρχει το πρώτο χωρίς το δεύτερο; Η κυβέρνηση δείχνει ότι έχει ανοχή απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα. Λέω άδικα την λέξη ανοχή; Γιατί στο ζήτημα των παράνομων παρακολουθήσεων η κυβέρνηση είναι αυτή που οργάνωσε το συγκεκριμένο έγκλημα με τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, πολιτικών αντιπάλων, του μισού υπουργικού συμβουλίου και της ηγεσίας του στρατού. Παρακολουθούσατε το μισό σας Υπουργικό Συμβούλιο και δεν έχετε καν την αξιοπρέπεια να κάνετε κάτι γι’ αυτό. Καλή σας τύχη», είπε ο κ. Ηλιόπουλος, αποχωρώντας από την συνεδρίαση.
Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, που επιτέθηκε στον κ. Ηλιόπουλο και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Το ότι αποχώρησε ο κ. Ηλιόπουλος είναι δικό του θέμα, όμως, έχω να πω τα εξής: το οργανωμένο έγκλημα το αποφυλάκισε στο σύνολό του το 2015 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ήταν και ο κ. Ηλιόπουλος. Στο σύνολό του. Λοιπόν, χιλιάδες δολοφόνοι, ληστές, βιαστές, έμποροι ναρκωτικών βγήκαν μαζικά από τις φυλακές τότε. Τέτοιο πράγμα δεν έχει υπάρξει ποτέ στην ελληνική ιστορία, να αποφυλακιστεί μαζικά όλο αυτό το σκληρό έγκλημα της χώρας. Αυτό είναι το πρώτο.
Το δεύτερο, είναι σε σχέση με όλη αυτή την αναφορά για την ενδεχόμενη “καταστροφή αποδεικτικού υλικού” σε μία δίκη, για την οποία υπάρχει μομφή προς την κυβέρνηση. Κάθε μέρα στα δικαστήρια έχουμε χιλιάδες υποθέσεις, έχουμε χιλιάδες φακέλους, έχουμε χιλιάδες δικογραφίες, τις οποίες χειρίζονται οι δικαστικοί λειτουργοί, εισαγγελείς και δικαστές. Από πού ως πού το αν υπάρχει ένα πρόβλημα σε μία δικογραφία κατά τη διάρκεια διεξαγωγής μιας δίκης μπορεί να έχει την παραμικρή ευθύνη η κυβέρνηση; Τι σχέση έχει η κυβέρνηση με μια δίκη; Δεν ξέρω αν το κατάλαβε ακριβώς, αυτό που είπε ο κ. Ηλιόπουλος, ότι αυτό το cd, το οποίο φαίνεται ότι είναι κατεστραμμένο στην υπάρχουσα δικογραφία, αντίγραφά του έχουν όλοι οι παράγοντες της δίκης. Κατά συνέπεια, λοιπόν, το αποδεικτικό υλικό που περιέχει αυτό το cd είναι εξασφαλισμένο. Δεν ξέρω τι θα γίνει, αλλά από ό,τι πληροφορήθηκα χθες από την πλευρά της πολιτικής αγωγής υπήρξε δήλωση ότι το έχουν αυτό νομίμως, όπως το έχουν όλοι και η διάθεσή τους είναι να το παραδώσουν στο δικαστήριο. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει αποδεικτικό υλικό, το οποίο να έχει χαθεί, εν τέλει».
Απάντηση του υπ. Δικαιοσύνης στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης γα το κράτος Δικαίου
Ο κ. Φλωρίδης απάντησε και στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, η οποία υποστήριξε ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε χθες για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, εμπεριέχει επικρίσεις για την Ελλάδα, αντιτείνοντας ότι «βιάστηκαν να θριαμβολογήσουν».
«Το οριστικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία είναι ουδέτερος οργανισμός, όπως είναι και ο ΟΟΣΑ, λέει ότι η Ελλάδα έχει κάνει μία εμβληματική μεταρρύθμιση, όσον αφορά στη συμμετοχή των δικαστών στην επιλογή των ηγεσιών τους. Αυτό που ισχυρίζονται ήταν η πρώτη σύσταση που είχαμε αυτά τα τελευταία χρόνια. Στο οριστικό, έγινε το πρωτοφανές. Αφαιρέθηκε αυτή η βασική σύσταση για την Ελλάδα, λέγοντας ότι εκπληρώθηκε οριστικά, χωρίς να αντικατασταθεί. Έτσι, λοιπόν, η Ελλάδα έχει, μαζί με 9 άλλες χώρες από τις 27, τις λιγότερες συστάσεις σε αυτή την έκθεση. Οι υπόλοιπες 18 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ισπανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ιταλία έχουν περισσότερες συστάσεις από την Ελλάδα. Άρα είμαστε στο 1/3 των χωρών από τις 27 που έχουν την καλύτερη εικόνα σε αυτή την έκθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Όπως υποστήριξε ο κ. Φλωρίδης, «στην έκθεση, πέραν της αναφοράς για εμβληματική μεταρρύθμιση στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης, αναγνωρίζει σημαντικά βήματα για την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης και την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ταχύτητας απονομής της και επισημαίνει ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σημαντικά ποσά κατευθύνονται στην ενίσχυση του κράτους Δικαίου».
«Αναγνωρίζεται επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η περαιτέρω πρόοδος που έκανε η Ελλάδα στον τομέα καταπολέμησης της διαφθοράς -με το νόμο που ψηφίσαμε εδώ για την νομική ευθύνη, την ποινική ευθύνη, των νομικών προσώπων και τη δωροδοκία- ενώ έχει και ειδική αναφορά στο νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα για τις διατάξεις του πόθεν έσχες, ότι συμβάλλουν πάρα πολύ στην ενίσχυση της διαφάνειας και του κράτους Δικαίου», σημείωσε ο κ. Φλωρίδης και πρόσθεσε:
«Στην ίδια έκθεση, διαπιστώνεται σημαντική πρόοδος στην ενδυνάμωση του διοικητικού και νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την προστασία των δημοσιογράφων, την ενίσχυση της διαφάνειας γύρω από το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς και την προστασία της ελευθερίας του λόγου και του δημοσιογραφικού λειτουργήματος από τις κακόβουλες αγωγές με μετρήσιμα στοιχεία, η οποία θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, γράφει η έκθεση, με την πρόσφατη κατάργηση του αδικήματος της απλής δυσφήμισης στον Ποινικό Κώδικα. Αναφέρεται η Επιτροπή, στα μετρήσιμα στοιχεία, όχι γενικά σε θεωρητικές προσεγγίσεις.
Και επειδή υπάρχουν διαρκείς αιτιάσεις για τον τρόπο και την ποιότητα της νομοθετικής διαδικασίας, η έκθεση επισημαίνει ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος που καταγράφεται στη βελτίωση της νομοθετικής διαδικασίας».
«Άρα, λοιπόν, από έναν πάρα πολύ σημαντικό φορέα για την Ευρώπη και για την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουμε την καταγραφή αυτής της πάρα πολύ σημαντικής προόδου στα ζητήματα του κράτους Δικαίου για την Ελλάδα με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία, με μετρήσιμα στοιχεία».
«Το γεγονός ότι χώρες, ας πούμε πολύ πιο μεγάλες από την Ελλάδα, και με μια παράδοση στα ζητήματα του κράτους δικαίου, σήμερα έχουν περισσότερες συστάσεις από την Ελλάδα, δείχνει ότι υπάρχει δρόμος. Ο δρόμος αφορά όλες τις χώρες. Το ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί είναι εάν κάνουμε βήματα προς την κατεύθυνση του να ενισχύουμε διαρκώς το κράτος Δικαίου ή όχι. Η έκθεση, λοιπόν, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέει ναι, η Ελλάδα κάνει σημαντικά βήματα προς την ενίσχυση του κράτους Δικαίου», κατέληξε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ