Κριτική στην κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική της άσκησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, στην ομιλία του στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, τονίζοντας, μεταξύ άλλων ότι «εξωτερική πολιτική δεν είναι μόνον νομική, είναι και ψυχή, είναι και πατριωτισμός. Και θα προσπεράσω τα ευφυολογήματα περί πατριωτών του καναπέ. Εμείς ποτέ δεν εκδηλώσαμε πατριωτισμό από τον καναπέ μας».
Ο Κυρ.Βελόπουλος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ανέφερε:
«Μας είπατε ότι υπηρετείτε το διεθνές δίκαιο. Ποιο δίκαιο; Απαράβατη αρχή του διεθνούς δικαίου είναι ο νόμος του ισχυρού. Μιλήσατε για πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης. Καρδιά της Ευρώπης είναι οι Βρυξέλλες. Η Ουκρανία ουδέποτε υπήρξε καρδιά της Ευρώπης. Αντιθέτως στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν με τους ναζί. Μιλήσατε για επισιτιστική κρίση όταν για τον πρωτογενή τομέα κάνετε ό,τι μπορείτε για να τον καταστρέψτε. Έχουμε ετοιμάσει κάτι γι’ αυτό που έρχεται; Όποιος επικαλείται το διεθνές δίκαιο, απαντάμε με τον Θουκυδίδη: Το δίκαιο είναι του ισχυρού».
Όσον αφορά στο θέμα των εξοπλισμών, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης είπε πως «κάνουμε εξοπλισμούς χωρίς πρόσημο εγχώριας παραγωγής. Είναι λάθος εξοπλισμοί» και προσέθεσε: «Βασική μας διαφορά είναι ότι εσείς αγοράζετε όπλα και λέτε ότι το κάνετε για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας μας. Μα, τότε, λοιπόν, στην Κάσο γιατί φύγατε; Οι Τούρκοι αλιείς γιατί ψαρεύουν σε όλο το Αιγαίο στα 100 μέτρα από την ακτή; Είναι άλλο πράγμα το “αγοράζω όπλα” και άλλο το “τα χρησιμοποιώ” όποτε υπάρχει ζήτημα υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας».
Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου, τόνισε: «Είπατε ότι η Ελλάδα είναι κόμβος ενέργειας από το Αζερμπαϊτζάν. Τι δεν μας είπατε; Ό,τι παίρνουμε ρωσικό φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία και πληρώνουμε τους Τούρκους πιο ακριβά. Γιατί το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι πηγή ενέργειας. Αγοράζει και αυτό από τη Ρωσία, το δίνει στην Τουρκία και μετά το αγοράζουμε κι εμείς. Έχουμε, δηλαδή, δύο μεσάζοντες».
Για τα θαλάσσια πάρκα υποστήριξε πως «κάνατε θαλάσσια πάρκα νότια της Μυκόνο», σχολιάζοντας «ή θα κάνετε παντού ή μην κάνετε καθόλου». «Όταν ο ενδοτισμός και ο φόβος σας γίνονται θαλάσσια πάρκα αλά καρτ, τότε υπάρχει πρόβλημα» προσέθεσε ενώ για το ζήτημα της ΑΟΖ ανέφερε: «Ο χάρτης της Ευρώπης μιλάει για ΑΟΖ κανονική. Εσείς γιατί δεν κάνετε ΑΟΖ; Και τι μας λέτε γι’ αυτό; Ό,τι κάνετε εξωτερική πολιτική επί χάρτου της ΕΕ;».
Ο Κυρ.Βελόπουλος έκανε ειδική αναφορά για την Μονή Σινά, υπογραμμίζοντας: «Για το ζήτημα της περιουσίας της δεν μας είπατε ποιος θα αποφασίσει; Τα αιγυπτιακά δικαστήρια. Μας είπατε η αδελφότητα. Και η Ελλάδα πού είναι;».
Ανέφερε επίσης πως η Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη έκλεισε χθες για τον φόβο σεισμού και σημείωσε: «Έκλεισε για 130 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι ντροπή να παρακαλάει ο Πατριάρχης ιδιώτες να κάνουν δωρεές;».
Μιλώντας για το θέμα των εξορύξεων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ανέφερε πως «την CHEVRON εσείς την διώξατε πριν από τρία χρόνια, επειδή δεν θέλατε να κάνετε εξορύξεις. Τώρα τις θέλετε» και υποστήριξε ότι «η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι να κάνει εξορύξεις».
Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, τόνισε: «Εάν οι σχέσεις με την Τουρκία καθορίζονταν, όπως εσείς είπατε, από την ιστορία, τότε δεν θα κάνατε την Διακήρυξη των Αθηνών. Οι Τούρκοι ποτέ δεν τήρησαν τον λόγο τους. Ψάξτε την ιστορία από το 1821 και μετά. Ουδέποτε οι Τούρκοι τήρησαν το λόγο και τις συμφωνίες τους».
Μας είπατε, προσέθεσε, ότι οι Τούρκοι τουρίστες ταξίδεψαν στη χώρα μας επειδή δεν πληρώνουν βίζα από την Τουρκία στην Ελλάδα. «Έρχονται με ένα σκάφος και δεν πληρώνουν τέλη ελλιμενισμού ούτε ένα ευρώ. Πάει ένα ελληνικό σκάφος στην Τουρκία και πληρώνει. Το λένε οι άνθρωποι από τα νησιά» σχολίασε και προσέθεσε:
«Μας μιλάτε για ήρεμα νερά με τους Τούρκους αλιείς να ψαρεύουν παντού; Μας μιλάτε για ήρεμα νερά με την μισή Κύπρο κατεχόμενη; Μιλάτε για ήρεμα νερά με αμφισβήτηση του Αιγαίου και της Θράκης; Το προξενείο της Κομοτηνής λειτουργεί σαν το μακρύ χέρι της Τουρκίας. Κλείστε το. Και λέτε ότι αν άρουν το casus belli θα είναι όλα καλά. Και αν άρουν το casus belli στα 6 ναυτικά μίλια θα συμφωνήσετε;».
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό: «Για την εισβολή στην Ουκρανία ήσασταν λαλίστατος, για την Κύπρο όμως άλαλος. Κυρώσεις επιβάλατε στη Ρωσία για την επίθεση στην Ουκρανία, στην Τουρκία για την Κύπρο μας; Μία κύρωση απαιτήσαμε ποτέ; Το μόνο βέτο που επιβάλατε αφορούσε τους εφοπλιστές για να μεταφέρουν φυσικό αέριο. Είπατε ότι κινείστε με γνώμονα το διεθνές συμφέρον. Εμείς κινούμαστε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Και αυτή είναι η ουσιαστική διαφορά μας».
Σχολιάζοντας τις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, ανέφερε: «Είπατε, κύριε πρωθυπουργέ, ότι η σχέση μας με τις ΗΠΑ είναι καλή. Το πόσο καλή είναι αποδεικνύεται από το γεγονός ότι χρειαστήκατε έναν χρόνο για κερδίσετε μια χειραψία από τον Πρόεδρο Τραμπ. Όσο για την μεταφορά LNG από Έλληνες εφοπλιστές, να σας θυμίσω ότι το προϊόν των ΗΠΑ το φορτώνει ο εφοπλιστής και το μεταφέρει, όχι η Ελλάδα».
Τέλος, ο Κυρ.Βελόπουλος σημείωσε ότι η Ελληνική Λύση «έχει τη δική της διαδρομή, που είναι σε ευθεία γραμμή με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Και δεν είναι κύκλος η πορεία της. Είναι πορεία διαφορετική. Είναι πορεία ελληνική για τους φτωχούς και όχι για τους πλουτοκράτες. Η Ελληνική Λύση ανοίγει τους δρόμους και καλεί τον ελληνικό λαό να τους δει και να τους διαβεί μαζί μας, για μια καλύτερη Ελλάδα».
Κυρ.Βελόπουλος: Το μόνο που χρειάζεται είναι ολομέτωπη επίθεση απέναντι σε αυτή την αντιλαϊκή κυβέρνηση
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, στη δευτερολογία του, στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι “το μόνο που χρειάζεται είναι ολομέτωπη επίθεση απέναντι σε αυτή την αντιλαϊκή κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή. Είναι στην έξοδο. Αυτό το πολιτικό κεφάλαιό έχει εξαντληθεί και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο εξωτερικό όλοι μας θεωρούν παρία, ειδικά ο Τραμπ”.
Παράλληλα, ο Κυρ.Βελόπουλος ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι “η κυβέρνηση έχει βρώμικα sites που γράφουν ό,τι θέλουν”, ενώ απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: “Κύριε Μητσοτάκη, μην στέλνετε κολαούζους. Ελάτε εδώ να αναμετρηθούμε πρόσωπο με πρόσωπο, χωρίς να ανακατεύονται οι χρήσιμοι ηλίθιοί σας, οικογένειες και παιδιά. Να αναμετρηθούμε πολιτικά, με επιχειρήματα, όχι με λάσπη και βούρκο. Εμείς, λοιπόν, υποσχόμαστε ότι δεν θα ξαναπαλέψουμε στο βούρκο γιατί δεν θέλουμε να λερωθούμε. Είσαστε άξιοι να είσαστε αυτοί που είσαστε. Εμείς είμαστε διαφορετικοί”.
Παράλληλα, αναφέρθηκε σε “νέα NAVTEX της Τουρκίας με πραγματικά πυρά, ανοικτά της Λήμνου, στα όρια των 6 ναυτικών μιλίων” και υπογράμμισε:”Μετά τα ωκεανογραφικά Πίρι Ρέϊς, οι Τούρκοι βγάζουν και τα πολεμικά.Την ώρα που εσείς μας μιλάτε για ήρεμα νερά.
Ξιφουλκήσατε, προσέθεσε, όλοι κατά της Ρωσίας για τις προσβλητικές και ανθελληνικές θέσεις της Ζαχάροβα, όταν εσείς κηρύξατε πόλεμο στην Ρωσία. Κάνατε τίποτα για τα Σκόπια; Εσείς δεν τα λέτε Βόρεια ψευτο-Μακεδονία; Η Ζαχάροβα μίλησε για δύο κράτη στην Κύπρο. Εσείς τι κάνατε; Μήπως επιβάλατε κυρώσεις στην Τουρκία”;
Αναφερόμενος στα όσα είπε ο πρωθυπουργός για τον Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριξε:”Η αλήθεια για τον Τραμπ είναι ότι ξαφνικά γίνατε όψιμος υπερασπιστής του. Η αλήθεια είναι ότι τον βρίζατε. Σας λέγαμε να μην τον βρίζετε, αλλά δεν μας ακούγατε.
Μας είπατε ότι από το πρόγραμμα SAFE η Τουρκία δεν πάρει ούτε ένα ευρώ. Εμείς αυτό το κρατάμε. Γιατί αν κι αυτό είναι σαν το «η Ελλάδα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι με τους λαθρομετανάστες» που είχατε πει, τότε θα έχετε ατυχήσει ακόμα μια φορά!
Όσο για την Τουρκία, γιατί να έρθει πιο κοντά με την Ευρώπη;; Παίρνει χρήματα, παίρνει επενδύσεις και δεν έχει καμμία υποχρέωση”.
Επίσης, ο Κυρ.Βελόπουλος ισχυρίστηκε όσον αφορά στον φράχτη του Εβρου:”Τα σύνορά μας είναι σουρωτήρι. Εκείνος ο φράχτης, αλήθεια, για τα οικόσιτα τι έγινε; Εσείς μας λέγατε ότι δεν θα περνάει ούτε κουνούπι. Σήμερα όμως στην Βύσσα μπήκαν λαθρομετανάστες”.
Ακολούθως, ανέφερε ότι “η κυβέρνηση αποπροσανατόλισε την σημερινή συζήτηση, αλλάζοντας την ατζέντα με το Ισραήλ” και συμπλήρωσε:”Μας είπατε ότι οι Ευρωπαίοι είναι φίλοι μας. Αλήθεια, έχετε ακούσει τίποτα για τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Τουρκία; Ξέρετε ποιος αγοράζει τα κρατικά ομόλογα της Τουρκίας; Αναφορικά με τα εξοπλιστικά, είπατε ότι πετύχατε να μην μετρούν στο χρέος. Αφού θα μετρούν στο έλλειμμα, ποια είναι η διαφορά; Όσο για το πλεόνασμα, αυτό είναι πλεόνασμα φορο-είσπραξης. Αναρωτηθήκατε αν η Κύπρος είναι πιο σημαντική από την Ελλάδα. Εμείς θα διαφωνήσουμε, γιατί λέμε ότι η Κύπρος είναι Ελλάδα. Χαρακτηρίσατε, δε, μεγάλη επιτυχία του Σημίτη την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Τι δεν μας είπατε; Δεν είπατε για την εθνική καταστροφή στα Ίμια”.
Ακόμη ανέφερε ότι “η κυβέρνηση έκανε λάθη με τα τζαμιά στα Δωδεκάνησα. Εσείς ανοίξατε την κερκόπορτα στα Δωδεκάνησα. ‘Ανοιξε υποκατάστημα στα Δωδεκάνησα η τουρκική ΖΙΡΑΤ BANK και η ΝΔ ανοίγει τζαμιά στην Ρόδο και την Κω. Και τώρα οι Τούρκοι μιλούν για μειονότητα στα Δωδεκάνησα”.
Οσον αφορά στο δυστύχημα των Τεμπών, υποστήριξε:”Θυμάστε το πανηγύρι που έστησε μια εγκληματική ομάδα επικοινωνίας, όταν ο Καπερνάρος κατέθεσε τα πλαστά βίντεο; Τώρα όμως που καλείται να αποδείξει την γνησιότητά τους, ο Καπερνάρος κρύβεται για δεύτερη φορά. Όπως και η κυβέρνηση, που έλεγε ότι θέλει να αποκαλυφθεί η αλήθεια, δεν έστειλε πολιτική αγωγή. Τι πετύχαμε; Στις 30 Οκτωβρίου θα γίνει δίκη. Θα δικαστούν οι υπεύθυνοι. Αλλά για το έγκλημα στο κάμπινγκ στη Φοινικούντα άνοιξαν 500 κάμερες, για τα Τέμπη ακόμα ψάχνουμε”.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης απευθυνόμενος στους Ελληνες πολίτες είπε:”Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για το παρελθόν. Μπορούμε όμως να αλλάξουμε το μέλλον. Υπάρχουν οι φτωχοί που πεινούν και οι πλούσιοι που απομυζούν τους φτωχούς. Αλλάζουμε το μέλλον της Ελλάδας, γιατί εμείς είμαστε η σταθερά στην κινούμενη άμμο του πολιτικού συστήματος. Ο πολιτικός χώρος είναι κινούμενη άμμος. Η ΝΔ έχει το θέμα της διαδοχής της, τα κόμματα της αριστεράς αλληλοσπαράσσονται, μόνον ο πατριωτικός, εθνικός, κοινωνικός, λαϊκός χώρος που ενώνει αριστερά και δεξιά με ένα σύνθημα: όλα για τον φτωχό Έλληνα, όλα για τον φτωχό πολίτη. Εμάς δύναμή μας είναι οι Έλληνες, όχι οι πλουτοκράτες”, κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ