Αρχική Uncategorized Η ΕΕ υιοθέτησε την πέμπτη δέσμη κυρώσεων για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των...

Η ΕΕ υιοθέτησε την πέμπτη δέσμη κυρώσεων για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εργαλειοποίηση των μεταναστών στη Λευκορωσία

Η ΕΕ υιοθέτησε την πέμπτη δέσμη κυρώσεων για τη Λευκορωσία, για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εργαλειοποίηση των μεταναστών από το καθεστώς Λουκασένκο.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλει περιοριστικά μέτρα σε επιπλέον 17 φυσικά πρόσωπα και 11 οντότητες ενόψει της κατάστασης στη Λευκορωσία.

Η σημερινή απόφαση στοχεύει εξέχοντα μέλη του δικαστικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένου του Ανωτάτου Δικαστηρίου και της Επιτροπής Κρατικού Ελέγχου, καθώς και μέσα προπαγάνδας που συμβάλλουν στη συνεχιζόμενη καταστολή της κοινωνίας των πολιτών, της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων.

Η απόφαση στοχεύει επίσης υψηλόβαθμους πολιτικούς αξιωματούχους του καθεστώτος Λουκασένκο, καθώς και εταιρείες (όπως η Belavia Airlines), τουριστικούς πράκτορες και ξενοδοχεία που βοήθησαν στην υποκίνηση και οργάνωση παράνομων διελεύσεων συνόρων μέσω της Λευκορωσίας προς την ΕΕ και με αυτόν τον τρόπο συμμετείχαν στην εργαλειοποίηση της μετανάστευσης για πολιτικούς σκοπούς.

Συνολικά, τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ στη Λευκορωσία εφαρμόζονται πλέον σε συνολικά 183 φυσικά πρόσωπα και 26 οντότητες. Όσοι προσδιορίζονται, υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύεται στους πολίτες και στις εταιρείες της ΕΕ να διαθέτουν κεφάλαια σε αυτούς. Τα φυσικά πρόσωπα υπόκεινται επιπλέον σε ταξιδιωτική απαγόρευση, η οποία τους εμποδίζει να εισέλθουν ή να διέλθουν από τα εδάφη της ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ανεχθεί την ενορχηστρωμένη και με πολιτικά κίνητρα εργαλειοποίηση των ανθρώπων από το καθεστώς Λουκασένκο. Αυτή η κυνική στρατηγική εκμετάλλευσης ευάλωτων ατόμων είναι μια απεχθής προσπάθεια να εκτραπεί η προσοχή από τη συνεχιζόμενη περιφρόνηση του καθεστώτος για το διεθνές δίκαιο, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Λευκορωσία. Η ΕΕ στέκεται ενωμένη στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης και χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να απωθήσει τις προσπάθειες δημιουργίας κρίσης στα σύνορα της ΕΕ. Συνεχίζουμε να είμαστε αλληλέγγυοι με τον λαό της Λευκορωσίας. Αυτή η πέμπτη δέσμη κυρώσεων είναι άλλο ένα παράδειγμα της αποφασιστικότητάς μας να ενεργούμε όταν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει σθεναρά το καθεστώς Λουκασένκο για το γεγονός ότι σκόπιμα θέτει σε κίνδυνο τις ζωές και την ευημερία των ανθρώπων και υποκινεί την κρίση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να αποσπαστεί η προσοχή από την κατάσταση στη Λευκορωσία, όπου η βάναυση καταστολή και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζονται και επιδεινώνονται.

Το Συμβούλιο παρακολουθεί στενά την εσωτερική κατάσταση στη Λευκορωσία και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει την παράνομη μετανάστευση που χρηματοδοτείται από το κράτος και οργανώνει το καθεστώς Λουκασένκο.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια ειρηνική, δημοκρατική μετάβαση με διάφορα μέσα, συμπεριλαμβανομένου ενός ολοκληρωμένου σχεδίου οικονομικής στήριξης για μια δημοκρατική Λευκορωσία. Επίσης, η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει περαιτέρω μέτρα, μεταξύ άλλων κατά άλλων οικονομικών παραγόντων, εάν η κατάσταση στη Λευκορωσία δεν βελτιωθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ευλογιά πιθήκων: Ο ΠΟΥ ζητεί «επείγουσα δράση» στην Ευρώπη λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε σήμερα να αναληφθεί "επείγουσα δράση" κατά της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη, απέναντι στον τριπλασιασμό των κρουσμάτων που έχει...

Βρετανία: Νέο σεξουαλικό σκάνδαλο κλονίζει την κυβέρνηση Τζόνσον

Ένα μέλος της κυβέρνησης του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, αρμόδιο για την κομματική πειθαρχία των συντηρητικών βουλευτών, παραιτήθηκε έπειτα από κατηγορίες για θωπείες σε...

Ιταλία-Covid-19: Αυξάνονται ο δείκτης μετάδοσης Rt και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν στην Ιταλία 763 κρούσματα Covid-19 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ την προηγούμενη ήταν 504, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου...

Συνελήφθη ο Θέμης Αδαμαντίδης μετά από καταγγελία ξυλοδαρμού σε βάρος της συντρόφου του!

Ξανά αντιμέτωπος με την Δικαιοσύνη τίθεται ο Θέμης Αδαμαντίδης! Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί τον εντόπισαν το μεσημέρι στους Αμπελόκηπους και τον οδήγησαν στο αστυνομικό...

Ρωσία: Οι αρχές συνέλαβαν Ρώσο επιστήμονα με την κατηγορία ότι συνεργαζόταν με μυστικές υπηρεσίες της Κίνας

Οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν έναν επιστήμονα στη Σιβηρία που θεωρείται ύποπτος για εσχάτη προδοσία επειδή φέρεται να συνεργαζόταν με τις μυστικές υπηρεσίες της Κίνας,...