Αρχική Showbiz Βγήκαν τα μαχαίρια στα Jumbo! Σαν τα... κοράκια έχουν πέσει οι...

Βγήκαν τα μαχαίρια στα Jumbo! Σαν τα… κοράκια έχουν πέσει οι Αμερικανοί πάνω στον Βακάκη. Πως και γιατί αμφισβητούν τον δαιμόνιο επιχειρηματία…

Με την υπόθεση Παπαευαγγέλου να έχει «εξαφανιστεί» προ πολλού απ’ την επικαιρότητα και την απόφαση για αύξηση του μερίσματος κατά 20% ο Απόστολος Βακάκης, ο ισχυρός άνδρας της Jumbo περίμενε ότι θα περάσει ένα ήρεμο απόγευμα στα κεντρικά γραφεία της εισηγμένης εταιρείας όπου παραδοσιακά πραγματοποιούνται οι Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων.

Μόνο που το «χαστούκι» ήρθε πολύ νωρίς. Ένα χαστούκι που σηματοδοτεί την πρώτη ευθεία αμφισβήτηση στη διοίκηση του και δημιουργεί προϋποθέσεις μετοχικού ακτιβισμού από μέρους κυρίως αμερικανικών funds που ζητούν περισσότερα απ’ την Jumbo.
Κάτι που καταγράφηκε στην καταψήφιση εκ μέρους του 44% των συμμετεχόντων μετόχων κατά τη ΓΣ της επανεκλογής των μελών του ΔΣ και της διατήρησης της επταμελούς του σύνθεσης μετά την αποχώρηση – αποπομπή του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου.

Το αποτέλεσμα φυσικά δεν επηρεάστηκε, ωστόσο η άρνηση παροχής θετικής ψήφου στο συγκεκριμένο θέμα και άρα στη διοίκηση της εταιρείας ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για τον επιχειρηματία, ο οποίος μέχρι σήμερα είχε την καθολική αποδοχή καταφέρνοντας στους χαλεπούς καιρούς της ελληνικής οικονομίας να διατηρήσει σε τροχιά ανάπτυξης την Jumbo μέσω της διαρκούς επέκτασης της εντός και – κυρίως – εκτός συνόρων.

Το πλήγμα φάνηκε εξάλλου άμεσα με την τοποθέτηση του κ. Βακάκη στην ΓΣ με την οποία προσπάθησε να απαντήσει στην ευθεία αμφισβήτηση κάνοντας λόγο για το όραμα της διοίκησης και την κριτική που δέχεται για «συντηρητική» ανάπτυξη αλλά και για τη διατήρηση υψηλών διαθεσίμων που αγγίζουν το μισό δισ. ευρώ. «Κάποιοι αναλύουν νούμερα και πίνακες, αλλά δεν αντιλαμβάνονται την πολυπλοκότητα της καθημερινής δραστηριότητας».

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι η υπερβάλλουσα ρευστότητα είναι αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ενδεχόμενες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον αν όλα στην οικονομία δεν πάνε τόσο αισιόδοξα όπως αρκετοί πιστεύουν.

Πέραν της μερισματικής πολιτικής και των αιτιάσεων για τη διακράτηση υπερβολικής ρευστότητας, ο κ. Βακάκης τοποθετήθηκε όσον αφορά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Εξήγησε πως ως μέτοχος και manager της εταιρείας επιθυμεί αυτή να «είναι μικρή και βαλκανικής εμβέλειας» αλλά συνάμα «να συνεχίσει να αυξάνει την παραγωγικότητά της».

Πρόσθεσε όμως ότι όσο ο ίδιος παραμένει μετοχικός και διοικητικός ηγέτης της Jumbo θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική με την εταιρεία να παραμένει μεν μια μικρή αλλά ευέλικτη και αποτελεσματική. Επιζητώντας καταφανώς την ανάπτυξη αλλά όχι τη γιγάντωσή της, που εκ των πραγμάτων θα διαμορφώσει ένα αχανές σκηνικό χωρίς να μπορεί να «τιθασευτεί».
Σημειώνεται πως ο Απόστολος Βακάκης είναι βασικός μέτοχος του ομίλου Jumbο, με ποσοστό 23,2%, ενώ ακολουθούν το FMR LLC, βραχίονας της Fidelity, με ποσοστό 13,18% και Capital Group Companies Ιnc με ποσοστό 5,05%, με το υπόλοιπο ποσοστό να επιμερίζεται σε ποσοστά κάτω του 5%.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της Jumbο πέρα από τη διανομή μερίσματος αυξημένου κατά 20% για την περυσινή χρήση, έχει επιπλέον δεσμευτεί για τη διανομή αυξημένου μερίσματος κατά την υπερδωδεκάμηνη χρήση του 2020, «ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων κερδοφορίας», όπως ανάφερε χαρακτηριστικά στο περιθώριο της τακτικής Γ.Σ. ο κ. Βακάκης. Στην παρούσα φάση η Jumbo έχει χρηματιστηριακή αξία 2,4 δισ. ευρώ με τη μετοχή της να έχει καταγράψει μέσα σε ένα χρόνο άλμα 36,2%. 

(Του Στέλιου Μορφίδη, από το epixirimatias.gr)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δεν έχει τέλος η κονόμα για την… αχόρταγη Ελένη! Δυνατή εμπόρισσα και εκτός τηλεόρασης. Το deal που θα την κάνει ακόμη πιο πλούσια…

Τι κι αν βρίσκεται εκτός τηλεόρασης; Η δαιμόνια Ελένη θα συνεχίζει να φουσκώνει τους τραπεζικούς της λογαριασμούς με δυνατά deal! Η Μενεγάκη ξέρει να πουλάει...

Έχασε τη δεύτερη μητέρα του! Νεκρή η μοναχή που μεγάλωσε σε μοναστήρι τον Σπύρο Παπαδόπουλο τα πέτρινα χρόνια της φτώχειας…

Έχασε τη δεύτερη μητέρα του και η απώλεια είναι βαριά για τον Σπύρο Παπαδόπουλο... Η θεία του ηθοποιού και παρουσιαστή, η οποία ήταν καλόγρια στην...

Το δακρύβρεχτο «αντίο» του Ευαγγελάτου λίγο πριν τις χλιδάτες διακοπές του με την Τάτι! Τι είπε στον αποχαιρετισμό για το κανάλι του Μαρινάκη… (Βίντεο)

Με ένα δακρύβρεχτο "αντίο" αποχαιρέτησε το κοινό του ο Νίκος Ευαγγελάτος λίγο πριν ανοίξει πανιά με το πολυτελές σκάφος του για τις χλιδάτες διακοπές...

Πετάει στα σύννεφα ο Αλέξης Κούγιας! Ο γιος του πέρασε στη Νομική. Ετοιμάζεται ο διάδοχος, δεν γλιτώνει η Ευελπίδων από τους… Κούγιες!

Τη χαρά και την τεράστια περηφάνια του για τον γιο του, ο οποίος πέτυχε στις Πανελλαδικές εξετάσεις εξέφρασε ο Αλέξης Κούγιας, μέσα από την...

Νυχτερινή έξοδος για τη Νατάσσα Θεοδωρίδου και την κόρη της! Πήγαν στον Ιακωβίδη με τον Κων/νο Αργυρό (Εικόνες)

Η Νατάσσα Θεοδωρίδου περνάει πολύ χρόνο με τις δύο κόρες της τώρα που έχουν τελειώσει τις υποχρεώσεις τους. Χθες, είπαν να ξεσκάσουν λίγο και...