Αρχική flex-block-6 Δεύτερη ευκαιρία για τα... «αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα»! Όλα όσα ισχύουν για το...

Δεύτερη ευκαιρία για τα… «αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα»! Όλα όσα ισχύουν για το νέο Κτηματολόγιο.

Δεύτερη ευκαιρία για τα «αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα» – που μέχρι πρότινος ήταν στον «αέρα» – δίνει διάταξη του πολυνομοσχεδίου το οποίο κατατέθηκε στην Βουλή, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 

Από την ρύθμιση επωφελούνται περίπου 15.000 ιδιοκτήτες των οποίων οι προθεσμίες ανανέωσης των αρχικών εγγράφων στο κτηματολόγιο έληξαν τον Νοέμβριο του 2018.

Οι πολίτες μπορούν μέχρι τις 31/12/2020 να διεκδικήσουν εκ νέου τα ακίνητά τους 

Η εν λόγω διάταξη αφορά σε 21 περιοχές που η προθεσμία έληξε το 2017 αλλά και για άλλες 14 που έληξε μεταξύ 2 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου 2018.

Δίνεται επίσης οριζόντια παράταση ενός έτους και για όσες περιοχές κτηματογραφήθηκαν από το 2008 και μετά.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα χαρακτηρίζονταν ως «ορφανά» όταν συμπληρώνονταν 7 έτη από την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου.

Ωστόσο, με την ρύθμιση, πλέον, θα λήγουν κάθε 31 Δεκεμβρίου όπου και θα συμπληρώνονται τα 8 χρόνια.

Στο… μισό 

Σημειώνεται ότι για τα προγράμματα κτηματογράφησης της περιόδου 1997-1999 ο χαρακτηρισμός «αγνώστου ιδιοκτήτη» προσδίδεται σε ένα ακίνητο εφόσον δεν δηλώθηκε για 15 χρόνια (14 της αρχικής προθεσμίας συν 1 της παράτασης).

Ενώ, για τα προγράμματα από το 2008 και μετά ως «αγνώστου» χαρακτηρίζονται όσα δεν έχουν δηλωθεί 7 χρόνια (τώρα 8) μετά την έναρξη της λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου σε κάθε περιοχή.

Από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2017 περίπου 9.850 ακίνητα που είτε δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο είτε δηλώθηκαν με σφάλματα, περιήλθαν τυπικά στο Δημόσιο.

Το ίδιο συνέβη και το επόμενο έτος, αφού τουλάχιστον 5.000 ακίνητα έμειναν «μετέωρα» και αυτό γιατί η τότε νομοθετική ρύθμιση που έκανε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν συμπεριελάμβανε τα συγκεκριμένα προγράμματα.

Μάλιστα, κύκλοι του ΥΠΕΝ διαμήνυαν ότι δεν μπορούσε να δοθεί αναδρομική παράταση για τις περιοχές που έμεναν εκτός, παρά το γεγονός πως υπήρχε από το 2017 δέσμευση του πρώην υπουργού ΠΕΝ Πάνου Σκουρλέτη πως το ζήτημα θα επιλυθεί… 

Από το Κτηματολόγιο πάλι σημείωναν πως ήταν κυρίως «ορεινές περιοχές» και δεν είχαν «ιδιαίτερες αξιώσεις» οι ιδιοκτήτες τους, με δεδομένο ότι όλο το επόμενο διάστημα ελάχιστοι πολίτες είχαν επικοινωνήσει με τον Φορέα προκειμένου να εξεταστούν οι εναλλακτικές τους.

Μεταξύ αυτών, πάντως, περιλαμβάνονται τα Βριλήσσια και η Ελευσίνα από την Αττική, το Άστρος και διάσπαρτες περιοχές, κυρίως πιλοτικά προγράμματα σε Κιλκίς, Δράμα, Φθιώτιδα, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Καλαμάτα, Καβάλα, Άρτα, Τρίκαλα, Αμαλιάδα, Βέροια, Θεσπρωτία, Λάρισα και Πιερία.

Σε περίπτωση που οι εν λόγω ιδιοκτήτες δεν εκμεταλλευτούν αυτή τη φορά την ευκαιρία που τους δίνεται, μετά το πέρας της προθεσμίας θα έχουν το δικαίωμα «δικαστικής προσφυγής» αλλά µόνο για να διεκδικήσουν «αποζημίωση» και όχι για την επιστροφή της κυριότητας του ακινήτου! 

Υπενθυμίζεται ότι «μια ανάσα πριν τις κάλπες» είχε δοθεί πίστωση χρόνου και συγκεκριμένα ενός έτους μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την διόρθωση των αρχικών κτηματολογικών εγγράφων, η οποία αφορούσε περίπου 35.000 ακίνητα σε 111 περιοχές από 34 νομούς, που κινδύνευαν να χαρακτηριστούν ως «Αγνώστου Ιδιοκτήτη Ακίνητα».

Στο «κόκκινο» βρίσκονταν 20 περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης αλλά και 91 ακόμα σε όλη τη χώρα. 

Μεταξύ αυτών, κίνδυνος υπήρχε σε Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Άρτα, Πάτρα, Δράμα, Πάτμο, Αλεξανδρούπολη, Χαλκίδα, Ζάκυνθο, Ηλεία, Ημαθία, Θεσπρωτία, Καβάλα, Καστοριά, Κεφαλληνία, Κιλκίς, Κοζάνη, Κυκλάδες, Λακωνία, Λάρισα, Λευκάδα, Μαγνησία, Μεσσηνία, Ξάνθη, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Τρίκαλα, Φθιώτιδα και Φλώρινα.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των ακινήτων που εμφανίζονται ως «ορφανά» ή έχουν δηλωθεί µε «σφάλματα» ανέρχεται σε 171.552, εκ των οποίων τα περίπου 35.000 είναι κτίσματα.

Τα περισσότερα από τα ακίνητα που περιλαμβάνονται στη λίστα «Αγνώστου Ιδιοκτήτη» είναι μικρής έκτασης, µε το 58% να μην ξεπερνά το 1 στρέμμα. Παράλληλα, εντάσσονται και γεωτεμάχια μεγάλης έκτασης, τα οποία εκτιμάται πως είναι νεκροταφεία, γήπεδα κ.τ.λ. και φτάνουν τα 24.500 στρέμματα.

Εκκρεμότητες…

Αυτή τη στιγμή, το Κτηματολόγιο είναι επί της ουσίας ακέφαλο και, όπως τονίζουν πηγές στον «Ελεύθερο Τύπο», η παράταση ήταν κάτι περισσότερο από απαραίτητη προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να κλείσουν οι εκκρεμότητες που παρέλαβε η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ένα έτερο ζήτημα που θα κληθεί να επιλύσει η νέα κυβέρνηση, είναι τα χρήματα από προηγούμενα προγράμματα που δεν έχουν συλλεχθεί, τα οποία είναι:

  • το αναλογικό τέλος της κτηματογράφησης του 2008 και
  • τα 35 ευρώ ανά δικαίωμα για την περίοδο 1997 – 1999

Για τα παλαιότερα χρέη, το Κτηματολόγιο είχε κάνει σχετικές συζητήσεις με το ΥΠΕΝ, προκειμένου τα ανωτέρω ποσά να εισπραχθούν το επόμενο διάστημα. Για τα προγράμματα του 2008 ο νόμος προβλέπει η καταβολή του αναλογικού τέλους να πραγματοποιείται από τους δικαιούχους κυριότητας και επικαρπίας που έχουν καταχωρηθεί στους κτηματολογικούς πίνακες.

Το αναλογικό τέλος κτηματογράφησης καταβάλλεται από τους κύριους ή επικαρπωτές και καθορίζεται σε ποσοστό ένα επί τοις χιλίοις επί της πέραν των 20.000 ευρώ αξίας του δικαιώματος που προκύπτει από την τιμή ζώνης, την παλαιότητα και τον όροφο.

Στην περίπτωση συνδικαιούχων, οι 20.000 ευρώ εξαιρούνται από κάθε έναν δικαιούχο και το ποσό που προκύπτει επιμερίζεται μεταξύ τους. Παράλληλα το ανώτατο ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν είναι τα 900 ευρώ.

Ο λόγος πάντως που δεν έχουν μέχρι στιγμής εισπραχθεί είναι ότι επί της ουσίας το κόστος ορίζεται με βάση την αντικειμενική αξία, η οποία ανά περιοχή και ιδιοκτησία διαφέρει – φέρνοντας στην πράξη μια σχετική δυσκολία.

Ταυτόχρονα, πρόθεση του Κτηματολογίου ήταν να εισπραχθούν και τα 35 ευρώ ανά δικαίωμα για τα παλαιά προγράμματα 1997 – 1999, κάτι που, όπως έλεγαν, είχε δρομολογηθεί να γίνει πιθανότατα στις αρχές του επόμενου έτους, όπου και θα γινόταν η τροποποίηση της ΚΥΑ, έτσι ώστε να πάψει η πληρωμή να πραγματοποιείται μέσω μετρητών.

Πηγή: «Ελεύθερος Τύπος»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας θέτει τους όρους του για έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το Κίνημα 5 Αστέρων

Το ιταλικό κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) δήλωσε πως είναι «ενωμένο» πίσω από το σχέδιο να σχηματίσει μια πλειοψηφία με το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων,...

Απορρίφθηκε το αίτημα της Ryanair να κριθεί παράνομη η απεργία των Βρετανών πιλότων της

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου έδωσε σήμερα άδεια στους Βρετανούς πιλότους της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair να προχωρήσουν σε απεργία την Πέμπτη και...

Σε εξέλιξη μαίνεται πυρκαγιά στη Σαμοθράκη

Πυρκαγιά ξέσπασε στις 16.30 στο νησί της Σαμοθράκης. Η φωτιά μαίνεται βορειοανατολικά, σε βουνό, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων. Βρίσκεται σε πολύ δύσβατη χαράδρα. Αυτή την ώρα...

Τροχαίο δυστύχημα με έναν 27χρονο νεκρό στην παραλιακή, στο ύψος της Βούλας

Ένας 27χρονος έχασε τη ζωή του το μεσημέρι σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στην παραλιακή, στο ύψος της Βούλας. Σύμφωνα με την Τροχαία, ένας...

Κατεδάφισαν οι αρχές της Αλβανίας το εστιατόριο του ιδιοκτήτη, ο οποίος επιτέθηκε σε Ισπανούς τουρίστες

Ένας Αλβανός εστιάτορας πλήρωσε ακριβά τον οξύθυμο χαρακτήρα του: αφού καταδίωξε το Σάββατο Ισπανούς τουρίστες σκαρφαλώνοντας στο αυτοκίνητό τους, συνελήφθη και οι αρχές κατεδάφισαν...