Αρχική Επικαιρότητα ΒΤΑ: Το κόστος της κρίσης μπορεί να μετακυλιστεί στους εργαζόμενους, δηλώνουν τα...

ΒΤΑ: Το κόστος της κρίσης μπορεί να μετακυλιστεί στους εργαζόμενους, δηλώνουν τα βουλγαρικά συνδικάτα

Μια απόπειρα να μετακυλισθεί το κόστος της κρίσης στους εργαζόμενους θα μπορούσε να γίνει, δήλωσαν σήμερα ο Ντιμίταρ Μανόλοφ και ο Πλάμεν Ντιμιτρόφ, πρόεδροι της Εργατικής Συνομοσπονδίας Podkrepa και της Συνομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συνδικάτων Βουλγαρίας (CITUB) σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Μανόλοφ εξέφρασε την απαισιοδοξία του, η οποία οφείλεται στην έλλειψη πραγματικού εταίρου με τον οποίο θα μπορούσαν να διεξαχθούν στρατηγικές διαπραγματεύσεις, και στο εισόδημα, το οποίο θεωρεί σημαντική πρόκληση.

Το Κοινοβούλιο αποφάσισε να οριστεί ο κατώτατος μισθός στο 50% του μέσου όρου — απόφαση που υποστηρίχθηκε εν μέρει από τα συνδικάτα. Αυτά αντιτάχθηκαν στο γεγονός ότι η αναλογία ορίστηκε και δεν επέτρεψε ούτε τριμερείς διαπραγματεύσεις ούτε υψηλότερο κατώτατο μισθό. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς, μεγάλος αριθμός δεικτών λαμβάνεται υπόψη, ένας μεταξύ αυτών είναι το κόστος διαβίωσης, δηλώνουν τα συνδικάτα. Οι εργοδότες επίσης δεν στήριξαν την πρόταση και ανακοίνωσαν μάλιστα την Πέμπτη ότι θα παραπέμψουν το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπάρχουν εντάσεις σε αρκετούς κλάδους, όπως στα Βουλγαρικά Ταχυδρομεία, όπου συγκεντρώνονται υπογραφές για απεργιακή κινητοποίηση. Η κατάσταση είναι παρόμοια στον τομέα της ύδρευσης και της αποχέτευσης, καθώς και στα δημόσια μέσα μεταφοράς στη Σόφια, δήλωσε ο πρόεδρος της CITUB Πλάμεν Ντιμιτρόφ.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στα κεντρικά γραφεία της Podkrepa, παρουσιάστηκαν μια επικαιροποιημένη Κοινή Δήλωση με μέτρα στον τομέα του εισοδήματος, της πράσινης μετάβασης και της ενέργειας, των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και στοιχεία για τις κοινωνικές εντάσεις στη χώρα και την ετοιμότητα για διαμαρτυρίες και απεργιακές κινητοποιήσεις.

Τα δύο συνδικάτα ζητούν αύξηση μισθών, όχι χαμηλότερη από 15% για να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό για το 2023. Για τους εργαζόμενους που απασχολούνται εκτός γραφείου, οι δύο συνομοσπονδίες θέλουν αύξηση 20%.

Ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να αυξηθεί ήδη τον Ιούνιο του 2023 σε 850 λέβα και από τις αρχές του 2024 θα πρέπει να γίνει 1.000 λέβα, δηλώνουν οι δύο συνομοσπονδίες. Τα συνδικάτα θέλουν να θεσπιστεί αφορολόγητος μισθός ίσος με τον κατώτατο μισθό, ο οποίος να τονώσει την κατανάλωση και να μειώσει τις ανισότητες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μπέος: «Να μου δώσουν τα… ηνία του ποδοσφαίρου»!

Τη σύσκεψη των έξι σχολίασε ο Αχιλλέας Μπέος. Ο ισχυρός άντρας του Βόλου μίλησε στον Metropolis 95,5 και μεταξύ άλλων ανέφερε πως θα έπρεπε «να...

Ημερίδα της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για το νερό: «Στο επίκεντρο ο ελπιδοφόρος λαϊκός αγώνας για νερό κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα»

Με πλούσια συμπεράσματα από «την αναμέτρηση με την στρατηγική ΕΕ - κυβερνήσεων - κεφαλαίου για το νερό - εμπόρευμα και με εφόδιο της θέσεις...

Με σύνθημα «Κάνε τον θυμό, Απόφαση Αλλαγής» ξεκίνησε η καμπάνια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στο διαδίκτυο

Ετοιμότητα έδειξε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καθώς με την επισημοποίηση της ημερομηνίας των εκλογών, 21 Μαΐου παρουσίασε την πρώτη ψηφιακή του καμπάνια στα social media. Κεντρικό...

Άδ. Γεωργιάδης: «Δεν υπάρχει πολιτική σταθερότητα με εκβιασμό του μεγαλύτερου κόμματος»

«Πολιτική σταθερότητα με εκβιασμό του μεγαλύτερου κόμματος της χώρας δεν δύναται να υπάρξει», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε ερώτηση...

Κ. Φραγκογιάννης: «Στην Άγκυρα βρήκαμε πρόσφορο έδαφος για συνομιλίες»

Πρόσφορο χαρακτήρισε το έδαφος το οποίο βρήκε στην Άγκυρα, κατά τον 4ο γύρο των επαφών της θετικής ελληνοτουρκικής ατζέντας που είχε την προηγούμενη εβδομάδα...