Το Πεκίνο κηρύττει μια πρώτη νίκη κατά της Covid καθώς αποκλιμακώνεται η έξαρση που συνδέεται με δημοφιλές μπαρ της πόλης

0
106

Η πόλη του Πεκίνου κήρυξε σήμερα μια πρώτη νίκη στην πιο τελευταία μάχη της με την COVID-19 αφού υπέβαλε σε τεστ εκατομμύρια ανθρώπους και έθεσε σε καραντίνα χιλιάδες κατοίκους την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει την έξαρση που παρατάθηκε λόγω του ξαφνικού κύματος κρουσμάτων που συνδέονται με δημοφιλές μπαρ της πόλης.

Η έξαρση στο μπαρ Heaven Supermarket Bar ξέσπασε μερικές ημέρες αφού η κινεζική πρωτεύουσα είχε αρχίσει να αίρει τους ευρύτερους περιορισμούς. Τα μέτρα αυτά ήταν σε ισχύ για περίπου ένα μήνα στο Πεκίνο με στόχο να αντιμετωπιστεί το ευρύτερο ξέσπασμα που ξεκίνησε στα τέλη Απριλίου.

Η έξαρση από τις 9 Ιουνίου είναι πολύ ήπια με βάση τα διεθνή δεδομένα, με συνολικά 351 μολύνσεις να εντοπίζονται έως τώρα, αλλά αντανακλά τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η Κίνα, με την υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον, να καταστήσει αποτελεσματική τη στρατηγική της εξάλειψης κάθε εστίας κρουσμάτων μόλις εμφανίζεται.

«Ύστερα από οκτώ ημέρες σκληρού αγώνα και συντονισμένων προσπαθειών των κατοίκων του Πεκίνου στη μάχη, τα γρήγορα και αποφασιστικά μέτρα έδειξαν τα αποτελέσματά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος των αρχών του Πεκίνου Σου Χετζιάν. «Η έξαρση στο μπαρ Heaven Supermarket μετριάζεται αλλά συνεχίζει να υπάρχει η πιθανότητα κρυμμένων μολύνσεων», δήλωσε ο Σου σε συνέντευξη Τύπου.

Οι αρχές στο Πεκίνο ξεκίνησαν έρευνα σε βάρος πολιτών που κυκλοφορούσαν έξω κατά την περίοδο της κατ’ οίκον απομόνωσης και στη συνέχεια βρέθηκαν θετικοί. Ανέστειλαν τη λειτουργία επιχειρήσεων που δεν κατάφεραν να εφαρμόσουν με σωστό τρόπο τους κανόνες πρόληψης της COVID και δεσμεύθηκαν να αυστηροποιήσουν την εποπτεία διάφορων επιχειρήσεων, από τις οποίες έχει ζητηθεί να ελέγχουν τη θερμοκρασία και τα ψηφιακά πιστοποιητικά των πελατών τους.

Η αποκλιμάκωση της έξαρσης των κρουσμάτων που ξεκίνησε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας θα δώσει ανάσα στους κατοίκους και την οικονομία του Πεκίνου. Η ευρύτερη έξαρση, που διαρκεί πάνω από 50 ημέρες και συνεχίζεται, έχει διαταράξει το εμπόριο και τη βιομηχανία της πόλης ενώ έχει πλήξει τις καταναλωτικές δαπάνες.

Η επιστροφή του Πεκίνου σε ένα πιο συνηθισμένο καθεστώς πρόληψης της COVID –τακτικά τεστ από τους πολίτες και στοχευμένα lockdowns σε κτίρια με κρούσματα αντί για ημέρες μαζικών τεστ και περιορισμούς στις μετακινήσεις ολόκληρων περιοχών– θα περιορίσουν τις ανησυχίες για σοβαρότερα προβλήματα, όπως αυτά που καταγράφηκαν κατά το lockdown της Σανγκάης.

Η επιβολή δίμηνου σκληρού lockdown στη Σανγκάη, που ήρθη τελικά την 1η Ιουνίου, και οι αυστηροί περιορισμοί COVID του Πεκίνου, μαζί με τα μέτρα που επιβλήθηκαν σε δεκάδες κινεζικές πόλεις, προκάλεσαν νευρικότητα στις διεθνείς αγορές και ενίσχυσαν τους φόβους για προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.