Αρχική Αθλητισμός Τεράστια προβλήματα σε θέματα ασφαλείας στην «Αγιά Σοφιά»

Τεράστια προβλήματα σε θέματα ασφαλείας στην «Αγιά Σοφιά»

Σοβαρό ζήτημα προκύπτει για τον τρόπο με τον οποίο υπήρξε εισήγηση για να δοθεί προσωρινή άδεια λειτουργίας έξι μηνών για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, παρότι στον έλεγχο διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα που αφορούν την ασφάλεια του γηπέδου. Και όλα αυτά λίγες μέρες αφότου η υπεύθυνη αδειοδοτήσεων της Περιφέρειας Αττικής κατέθεσε μήνυση κατά του Δημήτρη Μελισσανίδη στο τμήμα Εκβιαστών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Σοβαρές ελλείψεις
Εάν κανείς διαβάσει το πρακτικό της αρμόδιας Επιτροπής επανελέγχου καταλληλότητας αγωνιστικών χώρων και αθλητικών εγκαταστάσεων της Περιφέρειας Αττικής της 21/09/2022 ως προς το νέο γήπεδο της ΑΕΚ θα δει ότι κατά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκαν συγκεκριμένα προβλήματα.

Καταρχάς δεν έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση της άδειας οικοδομής που αρχικά δόθηκε το 2017. Υπάρχουν η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας διεύθυνσης και διάφορα άλλα έγγραφα, αλλά δεν έχει ακόμη υπογραφεί η διαπιστωτική πράξη της υπογειοποίησης.

Στις κερκίδες 46 και 48 του άνω διαζώματος που έχουν ορισθεί από τη γηπεδούχο ομάδα ως κερκίδα φιλοξενούμενων φιλάθλων η επιτροπή διαπίστωσε ότι επιβάλλεται η τοποθέτηση διαχωριστικών κιγκλιδωμάτων ύψους 3 μέτρων. Ακόμη εκτίμησε ότι χρειάζεται εξωτερικά στα όρια των κερκίδων 39 και 45 του κάτω διαζώματος να τοποθετηθεί προστατευτικό κιγκλίδωμα 2,5 μέτρων κατ’ ελάχιστο καθώς και εξωτερικά της κερκίδας 42.

Κατά την αυτοψία η επιτροπή διαπίστωσε ότι η περίφραξη ως προς τον αγωνιστικό χώρο αποτελείται από κιγκλίδωμα 0,90 μ. εσωτερικά και 1,40 μ, εξωτερικά, εκτός από το πέταλο μεταξύ των θυρών 19-25 του κάτω διαζώματος και των θυρών 20-22 του άνω όπου έχει τοποθετηθεί Plexiglas άνω των 3 μέτρων. Ωστόσο, το ύψος αυτής της περίφραξης δεν συνάδει με την ισχύουσα νομοθεσία σύμφωνα με την επιτροπή. Η σχετική ΚΥΑ ρητά αναφέρει ότι «στις αθλητικές εγκαταστάσεις στις οποίες διεξάγοντας αγώνες επαγγελματικής κατηγορίας η περίφραξη αποτελείται από κιγκλιδώματα ύψους τουλάχιστον δύο μέτρων & πενήντα εκατοστών 2,50 μ., ενώ στα σημεία που εμφανίζουν αυξημένη επικινδυνότητα, όπως τα πέταλα, τουλάχιστον τρία μέτρα 3,00 μ.

Όταν ήρθε η ώρα της απόφασης ως προς το εάν θα είναι θετική η εισήγηση για προσωρινή άδεια λειτουργίας ή όχι στο γήπεδο και συγκεκριμένα εξάμηνη προσωρινή άδεια λειτουργίας, η πρόεδρος της Επιτροπής Ευαγγελία Πολυζώη εισηγήθηκε να γίνει επανέλεγχος αφού είχαν λυθεί τα προβλήματα που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Υποστήριξε δε ότι προσωρινή άδεια «δεν συνάδει με την παράγραφο 4 του άρθρου 5 του Ν. 4479 γιατί πρόκειται για θέματα ασφάλειας γηπέδου και δεν είναι “τυχόν ελλείψεις”».

Ωστόσο, η γνώμη της προέδρου της Επιτροπής, που ήταν και η μόνη μηχανικός στην επιτροπή δεν ελήφθη υπόψη και η πλειοψηφία αποφάσισε να ικανοποιήσει ουσιαστικά το αίτημα της ΑΕΚ και να εισηγηθεί προσωρινή άδεια λειτουργίας 6 μηνών στο γήπεδο υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα φιλοξενούνται οπαδοί της φιλοξενούμενης ομάδας (κάτι που ούτως ή άλλως δεν θα γινόταν εξαιτίας των κανονισμών της Super League).

Τα ζητήματα ασφαλείας που εντοπίστηκαν δεν είναι τυπικά, αλλά πολύ ουσιαστικά. Αφορούν το εάν θα αποτραπούν επεισόδια μεταξύ οπαδών και την ασφάλεια των παικτών στον αγωνιστικό χώρο, ιδίως της φιλοξενούμενης ομάδας.

Γι’ αυτό και προβλέπονται τόσο ψηλά κιγκλιδώματα ανάμεσα στις κερκίδες και ανάμεσα στις κερκίδες και τον αγωνιστικό χώρο.

Για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να «εισβάλουν» οπαδοί στο γήπεδο. Αλλά και για να μην παίζουν οι φιλοξενούμενες ομάδες ότι εάν αισθανθούν αδικημένοι οι οπαδοί της ΑΕΚ θα μπουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο για να… απαιτήσουν δικαιοσύνη.

Δηλαδή, πρόκειται για πράγματα με τα οποία καλό είναι να μην παίζουμε.

Η σύνθεση της Επιτροπής
Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη της λειτουργίας ενός γηπέδου με θέματα που αφορούν στην ίδια την ασφάλεια; Μια επιτροπή που απαρτίζεται από μόλις μια μηχανικό όπως προαναφέραμε. Στην επιτροπή συμμετέχει εκπρόσωπος της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, αλλά και εκπρόσωπος της ΕΠΣ Αθηνών (!), της ίδιας της ΑΕΚ (εκπρόσωπος εγκατάστασης), ένας γιατρός (ο οποίος προφανώς επιβλέπει την εγκατάσταση του ιατρείου) και ένας εκπρόσωπος της Super League.

Είναι σημαντικό για την αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου κάθε νέο γήπεδο. Είναι εξίσου σημαντικό ότι η ΑΕΚ έπειτα από πολλά χρόνια μετρά πλέον αντίστροφα για να επιστρέψει στο δικό της σπίτι. Τίποτα όμως δεν φαντάζει σημαντικότερο από τους ίδιους τους κανόνες ασφαλείας.

To πρώτο εντός έδρας ματς της ΑΕΚ στο νέο της γήπεδο είναι προγραμματισμένο για τις 3 Οκτωβρίου, με αντίπαλο τον Ιωνικό.

Η τελική απόφαση
Η τελική απόφαση για την προσωρινή άδεια λειτουργίας θα παρθεί από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Χάρη Ρώμα, με βάση την τελική εισήγηση του προϊσταμένου του Τμήματος Αδειοδοτήσεων Αθλητικών Εγκαταστάσεων κ. Ιωάννη Παπακώστα. Μένει να δούμε εάν θα επιλέξουν και αυτοί να «παρακάμψουν» τα διαπιστωμένα προβλήματα ασφάλειας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χάνει την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό ο Μάριος Τζαβίδας

Με μία σημαντική απουσία θα παραταχθεί ο Ατρόμητος – όπως όλα δείχνουν απέναντι στον Ολυμπιακό το απομεσήμερο της προσεχούς Κυριακής (2/10 – 16:00) στο...

Το Δικαίωμα στην άμβλωση όλων των γυναικών αναγνώρισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας έκρινε σήμερα ότι δεν μπορεί να απαγορεύεται σε μία γυναίκα να προχωρά σε άμβλωση πριν την 24η εβδομάδα της...

Ο επενδυτής Μανίς Κοτάρι μιλάει για τις τάσεις αιχμής σε καινοτομία και επιχειρηματικότητα

«Νομίζω πως το ακατέργαστο IQ (νοημοσύνη) στο επιχειρηματικό οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης είναι πολύ ισχυρό. Υπάρχει πάθος, κίνητρο και ακατέργαστο IQ. Αυτό πρέπει να το...

Τηλεφωνικές απάτες με υποτιθέμενα τροχαία εξιχνίασε η ΕΛ.ΑΣ-Μία σύλληψη

Τηλεφωνικές απάτες με «μαϊμού» τροχαία και θύματα ηλικιωμένους εξιχνίασαν οι αστυνομικές αρχές της Ημαθίας, συλλαμβάνοντας επ' αυτοφώρω έναν 37χρονο αλλοδαπό, την ώρα που πήγαινε...

Πασίγνωστο πρώην μοντέλο βρέθηκε νεκρό στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας: Είχε συνεργαστεί με διάσημους σχεδιαστές

Θρίλερ σε εξέλιξη για τον θάνατο μιας γυναίκας, η οποία βρέθηκε νεκρή το μεσημέρι της Πέμπτης, μέσα στο σπίτι της στους Αγίους Θεοδώρους...