Αρχική Επικαιρότητα Τα νεότερα δεδομένα στην καρδιολογία και οι επιτυχίες των Eλλήνων επιστημόνων στο...

Τα νεότερα δεδομένα στην καρδιολογία και οι επιτυχίες των Eλλήνων επιστημόνων στο Ευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο στο Παρίσι

Τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει η ατμοσφαιρική ρύπανση που δημιουργούν τα καυσαέρια των πετρελαιοκινητήρων στην καρδιαγγειακή υγεία επιβεβαιώνει ελληνική μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας στο Παρίσι (31 Αυγούστου- 4 Σεπτεμβρίου), από τον καρδιολόγο Πέτρο Φουντουλάκη, που έγινε στο πλαίσιο της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής σε συνεργασία με το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, Γιάννης Γουδέβενος, η έκθεση στα σωματίδια από καυσαέρια πετρελαιομηχανών μπορεί να έχει σημαντικές δυσμενείς επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα με διαταραχή της ενδοθηλιακής λειτουργίας, των μηχανισμών θρόμβωσης-ινωδόλυσης και προκαλώντας συνολικά αρτηριοσκλήρυνση.

Κατά ενδιαφέροντα τρόπο οι δράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα παρατηρούνται ακόμα και 24 ώρες μετά από την έκθεση, καθιστώντας σαφές γιατί πρέπει να αποφεύγεται έστω και η μικρής χρονικής διάρκειας έκθεση σε περιβάλλον αυξημένων ρύπων.

Οικονομική κρίση και καρδιαγγειακή θνησιμότητα

Επίσης άλλη μελέτη της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής ανάδειξε ότι στην Ελλάδα η οικονομική κρίση αύξησε σημαντικά την ανεργία με συνέπεια την αύξηση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας κυρίως μέσω αύξησης της υπέρτασης, του σακχαρώδη διαβήτη και της δυσλιπιδαιμίας.

Η πορεία αυτή δύναται να αναστραφεί μέσω ελεύθερης πρόσβασης στο σύστημα υγείας, εκπαίδευσης του πληθυσμού για τους παράγοντες κινδύνου της καρδιαγγειακής υγείας, διακοπής του καπνίσματος και βελτίωσης των οικονομικών παραμέτρων που θα συμβάλλουν στην ελάττωση της ανεργίας.

Τα οφέλη της σωματικής άσκησης

Ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, που έκαναν σχετική ανακοίνωση στο Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας στο Παρίσι, καθώς και σχετική ανακοίνωση στο περιοδικό «European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία σε βάθος εξαετίας για σχεδόν 442.000 ανθρώπους με μέση ηλικία 60 ετών, από τους οποίους οι 131.600 είχαν καρδιαγγειακά προβλήματα και οι υπόλοιποι όχι. Το κύριο αποτέλεσμα της μελέτης είναι ότι οι άνθρωποι με προϋπάρχοντα καρδιαγγειακά προβλήματα ωφελούνται περισσότερο από τους υγιείς, όταν ασκούνται σωματικά και γενικότερα ακολουθούν ένα ενεργητικό τρόπο ζωής, σύμφωνα με μια νέα νοτιοκορεατική επιστημονική μελέτη, την πρώτη που κάνει αυτή τη συγκριτική διαπίστωση.

Μεταξύ άλλων, η σωματική άσκηση βοηθά στον έλεγχο γνωστών παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη και το σάκχαρο, καθώς επίσης μειώνει τα επίπεδα συστημικής (χρόνιας) φλεγμονής, αλλά και συμβάλλει στον καλύτερο ύπνο.

Τα νέα αντιδιαβητικά φάρμακα

«Από τα επιστημονικά νέα το πιο συνταρακτικό ήταν το μεγάλο όφελος που προκύπτει από τα νέα αντιδιαβητικά φάρμακα και τους συν-μεταφορείς νατρίου-γλυκόζης στην καρδιακή ανεπάρκεια», υπογραμμίζει ο κ. Γουδέβενος. Προσθέτει ότι μεγάλη σημασία στο συνέδριο δόθηκε στην ψηφιακή υγεία και την ιατρική ακριβείας που αναμφισβήτητα αποτελούν την «επόμενη ημέρα» στην καρδιολογία.

Στατιστικά στοιχεία για την ελληνική συμμετοχή

Ισχυρή παρουσία και επιτυχίες είχαν οι Ελληνες επιστήμονες που συμμετείχαν στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό συνέδριο, αναφέρει ο κ. Γουδέβενος. Παρουσιάσθηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες για τέσσερα κλινικά θέματα: πνευμονική εμβολή, χρόνια στεφανιαία σύνδρομα, δυσλιπιδαιμίες, υπερκοιλιακές αρρυθμίες, διαβήτης, προδιαβήτης και καρδιακά νοσήματα.

Σε ό,τι αφορά τις προεδρίες και τις εισηγήσεις, Έλληνες καρδιολόγοι συμμετείχαν σε 25 προεδρεία και με 26 εισηγήσεις.

Βραβεία

Στις ελληνικές επιτυχίες του συνεδρίου συγκαταλέγονται το 2ο βραβείο νεαρού ερευνητή για την παγκόσμια καρδιαγγειακή υγεία με τον Π. Φουντουλάκη και το πρώτο βραβείο κλινικής καρδιολογίας με τον Ε. Οικονόμου από τους επιστήμονες της διασποράς (ο ίδιος είχε αποσπάσει και πέρυσι το πρώτο βραβείο).

«Η αποδοχή ανακοίνωσης στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο αποτελεί δύσκολο εγχείρημα και γι’ αυτό αξίζουν συγχαρητηρίων οι Έλληνες επιστήμονες που προέβησαν σε 98 ανακοινώσεις», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΚΕ Γιάννης Γουδέβενος και σημειώνει ότι η πλειοψηφία των ανακοινώσεων προήλθε από την Α’ καρδιολογική κλινική του ΕΚΠΑ, ενώ συγκινητική και ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν η παρουσία επιστημόνων της διασποράς. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και ίσως το πιο επιτυχημένο στο είδος του συνέδριο – με 33 000 εγγραφές, 4.509 ανακοινώσεις, 600 θεματικές ενότητες και 5.278 παρουσιάσεις, προσθέτει ο κ. Γουδέβενος.

Πηγή; ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δεν έχει τέλος η κονόμα για την… αχόρταγη Ελένη! Δυνατή εμπόρισσα και εκτός τηλεόρασης. Το deal που θα την κάνει ακόμη πιο πλούσια…

Τι κι αν βρίσκεται εκτός τηλεόρασης; Η δαιμόνια Ελένη θα συνεχίζει να φουσκώνει τους τραπεζικούς της λογαριασμούς με δυνατά deal! Η Μενεγάκη ξέρει να πουλάει...

Έχασε τη δεύτερη μητέρα του! Νεκρή η μοναχή που μεγάλωσε σε μοναστήρι τον Σπύρο Παπαδόπουλο τα πέτρινα χρόνια της φτώχειας…

Έχασε τη δεύτερη μητέρα του και η απώλεια είναι βαριά για τον Σπύρο Παπαδόπουλο... Η θεία του ηθοποιού και παρουσιαστή, η οποία ήταν καλόγρια στην...

Το δακρύβρεχτο «αντίο» του Ευαγγελάτου λίγο πριν τις χλιδάτες διακοπές του με την Τάτι! Τι είπε στον αποχαιρετισμό για το κανάλι του Μαρινάκη… (Βίντεο)

Με ένα δακρύβρεχτο "αντίο" αποχαιρέτησε το κοινό του ο Νίκος Ευαγγελάτος λίγο πριν ανοίξει πανιά με το πολυτελές σκάφος του για τις χλιδάτες διακοπές...

Πετάει στα σύννεφα ο Αλέξης Κούγιας! Ο γιος του πέρασε στη Νομική. Ετοιμάζεται ο διάδοχος, δεν γλιτώνει η Ευελπίδων από τους… Κούγιες!

Τη χαρά και την τεράστια περηφάνια του για τον γιο του, ο οποίος πέτυχε στις Πανελλαδικές εξετάσεις εξέφρασε ο Αλέξης Κούγιας, μέσα από την...

Νυχτερινή έξοδος για τη Νατάσσα Θεοδωρίδου και την κόρη της! Πήγαν στον Ιακωβίδη με τον Κων/νο Αργυρό (Εικόνες)

Η Νατάσσα Θεοδωρίδου περνάει πολύ χρόνο με τις δύο κόρες της τώρα που έχουν τελειώσει τις υποχρεώσεις τους. Χθες, είπαν να ξεσκάσουν λίγο και...